Στο Πολεμικό Ναυτικό εντάχθηκε και επισήμως το πρωί της Τρίτης η νέα, Νο6 πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), η ΤΠΚ “Υποπλοίαρχος Καραθανάσης”, η νέα υπερσύγχρονη μονάδα κρούσης με την οποία ενισχύεται ο ελληνικός στόλος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, στη διοίκηση Ταχέων Σκαφών, στην Αμφιάλη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Πήρε το όνομά της από τον ηρωικό Σαμιώτη υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, που έπεσε στα Ίμια με ελικόπτερο στις 31/1/1996, μαζί με τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, υπερασπιζόμενοι τις βραχονησίδες Ίμια.

Δείτε το βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η νέα πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού “Υποπλοίαρχος Καραθανάσης”, ο γιος του ηρωικά πεσόντος Γιάννης Καραθανάσης να σπάει το μπουκάλι με τη σαμπάνια ως ο ανάδοχος στην ονοματοδοσία του πλοίου, καθώς και τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ!

“Οι πεσόντες ήρωες των Ιμίων υπενθυμίζουν συνεχώς σε εμάς ότι, όπως και τότε, η απειλή παραμένει υπαρκτή. Όσο οι γείτονές μας επιμένουν να επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να επαγρυπνούμε” είπε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρούν αποτελεσματικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, η οποία είναι μία και αδιαίρετη. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι αν κάποιοι νομίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε περιορισμένο χώρο δράσης και ότι θα καμφθούν, ή θα κουραστούν ή θα λυγίσουν στη διαρκή προσπάθεια να κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια, πολύ απλά κάνουν λάθος υπολογισμούς. Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν ένα μήνυμα σε εχθρούς και συμμάχους: η Ελλάδα αν και φιλειρηνική χώρα με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εφαρμόσει την ισχύ της επί του πεδίου για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τόνισε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις διαρκείς προσπάθειες για αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η προσπάθεια για πρόσκληση νέου τύπου τορπιλών, η επεξεργασία προτάσεων για την πρόσκτηση νέων σκαφών κλπ. Το απαιτούν οι καιροί, το απαιτούν οι συγκυρίες, ανέφερε και  εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την άμεση ανάπτυξη του στόλου στο νότιο Αιγαίο.

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος  Φλώρος, παρατήρησε ότι σε μία κρίσιμη περίοδο το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται με μία υπερσύγχρονη μονάδα κρούσεως. Όπως είπε, η ονομασία της “Υποπλοίαρχος Καραθανάσης” στέλνει μήνυμα μνήμης, διότι είναι συνυφασμένο με τον ήρωα που θυσιάστηκε για την πατρίδα και μήνυμα ισχύος, γιατί ταυτίζεται με μία μονάδα κρούσης ταγμένη στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας. Και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την  αποφασιστική διάταξη του στόλου  κατά την πρόσφατη κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία της τελετής ονοματοδοσίας και ένταξης στον στόλο της πυραυλακάτου “Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης”, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, εξέφρασε την υπερηφάνεια της τάξης του 1985, όπου ανήκε ο υποπλοίαρχος Καραθανάσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης του προγράμματος ναυπήγησης των πυραυλάκατων με εποικοδομητική συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και στη διαρκή προσπάθεια για διατήρηση και επαύξηση της θαλάσσιας ισχύος. Ο αρχηγός ΓΕΝ διαβεβαίωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στην αποστολή του οπουδήποτε απαιτηθεί και για όσο χρόνο χρειασθεί.

Ανάδοχος του πλοίου ήταν ο γιος του ήρωα των Ιμίων Γιάννης  Καραθανάσης.

Ο παριστάμενος Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του επίσης ήρωα των Ιμίων, στη δήλωσή του σχολίασε ότι οι φιγούρες των Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού βρίσκονται στο Αιγαίο περνώντας στις νέες γενιές την πίστη προς την πατρίδα μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους. Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο σχολίασε ότι ήταν μία δύσκολη κατάσταση, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι καθ’ όλα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οιονδήποτε επιβουλέα.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γ.γ. του υπουργείου Αντώνης Οικονόμου, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, κ.α επίσημοι.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, η ΤΠΚ “Καραθανάσης”, είχε καταπλεύσει στις 3 Ιουλίου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας /Αμφιάλη, καθώς είχε ολοκληρώσει την εκτέλεση δοκιμαστικού πλου.

Βίντεο: ΥΠΕΘΑ

Φωτογραφίες: Πολεμικό Ναυτικό

Κείμενο: ΑΜΠΕ, Samos Voice