Φωτογραφία: Αντώνης Γουλιέλμος

Τις αντιδράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου και της δημοτικής παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ” προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για διενέργεια διαγωνισμού για την επέκταση του ΚΥΤ Ζερβού. Στην επιτροπή του διαγωνισμού αυτού , μάλιστα, κλήθηκε να συμμετάσχει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, κάτι που προκάκλεσε την αντίδρασή του.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Κολλάρος, δήλωσε ότι ο σύλλογος προτίθεται να προβεί σε διαδικασίες ακύρωσης της απόφασης.

Ο κ. Κολλάρος ανέφερε:

Για μια ακόμα φορά ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου αποφάσισε αυθαίρετα και ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας να προχωρήσει σε διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να διενεργηθεί διαγωνισμός για την επέκταση του ΚΥΤ στη θέση Ζερβού.
Αδιαφορώντας για τη κοινή γνώμη, την άρνηση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου και φυσικά του Δημοτικού Συμβουλίου επιδιώκει να κατασκευάσει άμεσα μια υπερδομή η οποία αναμφίβολα θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» στην οικονομική , τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου και σε κάθε περίπτωση θα επιφέρει τραγικές συνέπειες στην υγεία, το περιβάλλον και στην εν γένει ομαλή και απρόσκοπτη βιωσιμότητα των κατοίκων. 
 
Αυτές οι ενέργειες της διοίκησης πυροδοτούν την ήδη «τεταμένη ατμόσφαιρα» που υφέρπει λόγω της αναίτιας καθυστέρησης ολοκλήρωσης των εργασιών του ΚΥΤ στου Ζερβού και δημιουργούν τη πεποίθηση στους Σαμιώτες ότι η Πολιτεία τους εμπαίζει και ότι οι εμπλεκόμενοι στο μεταναστευτικό-προσφυγικό αξιωματούχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες με το σχεδιασμό και τις αποφάσεις τους οδηγούν το νησί της Σάμου στην απομόνωση, την αφάνεια και τη καταστροφή. 
 
Ο Δ.Σ. Σάμου θα προβεί άμεσα στις δέουσες διαδικασίες ακύρωσης της υπουργικής απόφασης καθώς και κάθε άλλης συναφούς πράξεως της Διοίκησης με προφανές και δεδομένο το έννομο συμφέρον μας για την ακύρωση πράξεων που ευθέως βάλλουν κατά συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων“.
“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”
Εν τω μεταξύ, η δημοτική παράταξη “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”, με επικεφαλής τον Νίκο Ζάχαρη, κατάθεσε πρόταση στον δήμαρχο, Γ. Στάντζο, τον πρόεδρο του Δ.Σ., Γ. Κολλάρο, και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Ν. Κατρακάζο, Χ. Χατζηχριστοδούλου, και Κ. Τζίχα, την παρακάτω πρόταση για έκτακτη σύσκεψη στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.
Μετά την ανάρτηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Επιτροπής και της ημερομηνίας Διενέργειας του Διαγωνισμού (30/7/2020) για την υπερδομή -ΚΥΤ στη Ζερβού, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα (σήμερα) ΣΥΣΚΕΨΗ, ώστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα, με ένδικα μέσα, παρέμβασης ώστε να μην προχωρήσει αυτή η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την, με μεγάλη πλειοψηφία, απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου”.

Δείτε παρακάτω την απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού του έργου “Κατασκευή περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χωρών του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο”: