Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Ηραία-Πυθαγόρεια”, που θα λάβει χώρα για 14η χρονιά στη Σάμο το φετινό καλοκαίρι έγινε γνωστό από τη δημοτική Αρχή Ανατολικής Σάμου.

“Συνεχίζει τη δημιουργική πορεία του, δημιουργώντας σημαντικό έργο στο νησί της Σάμου, προωθώντας τις αξίες του πολιτισμού της αρχαίας Ιωνίας, αλλά και την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού τουλάχιστον για 5.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου” σημειώνει και συμπληρώνει:

“Με θεματικές ενότητες που ξεκινούν από τη Φιλοσοφία, την Αστροφυσική και γενικότερα την επιστημονική εξέλιξη, αναδεικνύουμε τον τόπο και τα άξια τέκνα που γεννήθηκαν σε αυτόν (Πυθαγόρας, Αρίσταρχος, Επίκουρος κ.α). Τιμούμε τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η επιστήμη, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας καλλιεργήθηκε η έννοια της αιτιοκρατίας, στην προσπάθεια του ανθρώπου να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα”.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις αυτές, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, μουσικές βραδιές αλλά και θεατρικές παραστάσεις.

Αναλυτικά, το φετινό Φεστιβάλ “Ηραία-Πυθαγόρεια 2020” έχει ως εξής:

Ομιλίες

• 26 έως 28 Ιουλίου, “Το εθνικό Αστεροσκοπείο στη Σάμο”:

1) “Ουρανογραφία στον καλοκαιρινό ουρανό της Σάμου”, Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020  στις 20:30, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου

Ποιοι είναι οι αστερισμοί του καλοκαιριού και ποια η σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία;

Η κ. Μεταλληνού θα ταξιδέψει στα αστέρια παιδιά κάθε ηλικίας και θα παρατηρήσουν μαζί τον ουρανό της Σάμου και τους αστερισμούς του, δια γυμνού οφθαλμού, από το Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη.

2) “Παρατηρώντας το Σύμπαν με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο “Hubble””, Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 στις 20:30, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου

Μα τι είναι αυτό το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble που όλος ο κόσμος μιλάει για αυτό και τις σπουδαίες παρατηρήσεις που μας προσφέρει 30 χρόνια τώρα, από τη στιγμή που μπήκε σε τροχιά;

Η κ. Μεταλληνού θα παρουσιάσει σε παιδιά, κάθε ηλικίας, εικόνες και video μακρινών ουρανίων αντικειμένων, αλλά και των σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος, όπως το “Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble”,  έχει καταγράψει.

Θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού δια γυμνού οφθαλμού από το Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη.

3) “Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων”, Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 στις 10:30 το πρωί, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου

Όταν ανακαλύφθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων οι επιστήμονες θεώρησαν ότι βρίσκονταν μπροστά σε μια τεράστια ανακάλυψη… αυτή του αρχαίου υπολογιστή: Μα είναι ποτέ δυνατόν κάτι τέτοιο;

Στις απορίες των μικρών μας φίλων κάθε ηλικίας θα απαντήσει η κα Μεταλληνού, η οποία θα προβάλλει και ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με αφηγητή τον αείμνηστο καθηγητή Αστροφυσικής Ιωάννη Χίου Σειραδάκη.

Έπειτα, θα ακολουθήσει ηλιακή παρατήρηση, με ειδικά ασφαλή γυαλιά για τον Ήλιο, στον προαύλιο χώρο.

Η συμμετοχή των παιδιών θα γίνει με σειρά προτεραιότητας για να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας λόγω COVID-19.

Δήλωση συμμετοχών στο τηλέφωνο: 2273061598.

• Σάββατο 8 Αυγούστου, ώρα 20:30, στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου:

Ομιλία του Σαμιώτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργου Καραγιαννίδη με θέμα: “Από τις Φρυκτωρίες στα 5G”.

Συναυλίες

Δευτέρα 13 Ιουλίου, ώρα 20:30, στον προαύλιο χώρο 1ου-2ου Γυμνασίων Πόλεως Σάμου:

Αφιέρωμα στο Μικρασιατικό και νησιώτικο τραγούδι, με τίτλο “Η Μικρά Ασία και το Αιγαίο της Καρδιάς μας» με την Καίτη Κουλιά και τον Δημήτρη Τσιαμούλη. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Σάμου.

Θεατρικές παραστάσεις

Γιορτές των Ηραίων

• Από 16 έως 23 Αυγούστου στο Πυθαγόρειο, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Γιορτή των Ηραίων.

• Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, ώρα 21:00, προβολή ντοκιμαντέρ “Φεστιβάλ Ηραία- Πυθαγόρεια: Το αποτύπωμα μιας ουτοπίας”, σε σκηνοθεσία Πάνου Ζενέλη. Θα ακολουθήσει μικρό event αφιερωμένο στην Πομπή των Ηραίων.

Μέτρα προστασίας λόγω Covid-19

Για τις φετινές εκδηλώσεις, λόγω της τήρησης των μέτρων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού για την πρόληψη εξάπλωσης του Covid-19, για κάθε εκδήλωση θα ανακοινώνεται ο τρόπος κρατήσεων θέσεων. Σε κάθε περίπτωση ισχύουν ότι:

• Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (ως πληρότητα 75%). Για τον λόγο αυτόν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ώρα προσέλευσης και τις κρατήσεις εισιτηρίων που έχουν προηγηθεί.

• Επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε όλες τις εκδηλώσεις.

• Κατά την είσοδο και την έξοδο από / προς τα καθίσματα, θα πρέπει το κοινό να χρησιμοποιεί προστατευτική μη ιατρική μάσκα.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!