Τα αρχαία λατομεία της Σάμου, σε φωτογραφία του Νίκου Δραπανιώτη

Το θέμα των αρχαίων λατομείων Καταρούγας Σάμου, που βρίσκονται στον λόφο “Κουτσοδόντης” μεταξύ των οικισμών Πυθαγορείου-Μυτιληνιών και Χώρας Σάμου, επαναφέρει στην επικαιρότητα, με αφορμή τον θάνατο του προέδρου του Σπηλαιολογικού Συλλόγου “Ευπαλίνος”, Γιώργου Σπυρόπουλου, ο πρώην νομάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Μανόλης Κάρλας.

Ο Γιώργος Σπυρόπουλος μαζί με μια ομάδα ανθρώπων δημιούργησε τον Σπηλαιολογικό Σύλλογο με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στα αρχαία λατομεία, ζητώντας τη βοήθεια του τότε νομάρχη Μανόλη Κάρλα, ο οποίος έκανε το σχετικό αίτημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά και όσες παρεμβάσεις μπορούσαν να γίνουν από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Σήμερα, με σχετική ανακοίνωσή του στη μνήμη του Γιώργου Σπυρόπουλο, επισημαίνει την ανάγκη της διάσωσης και ανάδειξής τους όσο το δυνατόν συντομότερα πριν καταρρεύσουν και καταστραφούν.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα για τα εν λόγω ορυχεία δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες χαρτογραφήσεις στο σύνολό τους, δεν έχουν εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες, δεν έχουν γίνει οι εργασίες στερέωσης και υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης λίθων και τραυματισμού επισκεπτών.

Γι’ αυτό άλλωστε έχουν τοποθετηθεί σχετικές απαγορευτικές πινακίδες, που απαγορεύουν στους επισκέπτες να πλησιάσουν.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Μ. Κάρλας προτείνει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου:

Να καταγραφούν τα γεωτεχνικά προβλήματα των αρχαίων αυτών μνημείων.

Να εκτιμηθεί το είδος και η δαπάνη των απαιτούμενων μελετών.

Να δρομολογηθεί η εκπόνηση μελέτης για τη στερέωση και συντήρησή τους, με απώτερο στόχο τη διάσωση και ανάδειξή τους ώστε, το συντομότερο δυνατόν να δοθούν ασφαλή στην κοινωνία της Σάμου και στους επισκέπτες του νησιού.

Ζητεί, επίσης, τη διενέργεια επιτόπιας αυτοψίας για τον προγραμματισμό των απαραίτητων ενεργειών και δράσεων (μελετών, μετρήσεων κλπ) από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή την Εγνατία Α.Ε., που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, σε περίπτωση που οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αδυνατούν για οποιοδήποτε λόγο.

Μετά την ωρίμανση των σχετικών μελετών, το έργο “Προστασία και ανάδειξη των αρχαίων ορυχείων Καταρούγας στη Σάμο” μπορεί και πρέπει να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού ή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου να υλοποιηθεί.

Εξυπακούεται ότι όλες οι απαιτούμενες δράσεις για την προετοιμασία και στη συνέχεια για την υλοποίηση του έργου θα βρίσκονται πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που είναι, κατά τον κ. Κάρλα, “οι άγρυπνοι και αυστηροί θεματοφύλακες της εθνικής μας κληρονομιάς”.

Ο πρώην νομάρχης ζητεί τη σύμφωνη γνώμη, τις υποδείξεις και την ενεργοποίηση των αρμοδίων στη δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη των αρχαίων ορυχείων (αρχαίων λατομείων) Καταρούγας στη Σάμο, το συντομότερο δυνατόν.

ΕΡΤ Β. Αιγαίου