Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση κτιρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην περιοχή Ταμπάκικα στο Καρλόβασι της Σάμου, με σκοπό τη δημιουργία πανεπιστημιούπολης.

Η προεκτιμώμενη αμοιβή εκπόνησης όλων των μελετών (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές), σύμφωνα με το τεύχος δεδομένων και στοιχείων που συνοδεύει την προκήρυξη, ανέρχεται στο ποσό των 4.316.146,01 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, εκπαιδευτικού συγκροτήματος, το οποίο θα εντάσσεται στο περιβάλλον του και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Καρλοβάσου, αλλά και για το Πανεπιστήμιο.

Επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη με σεβασμό στα διατηρητέα στοιχεία των κτιρίων, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού χωρίς προσαύξηση του κόστους κατασκευής, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με σύγχρονο και πρότυπο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικότερα, οι στόχοι του διαγωνισμού είναι:

A. η ανάπλαση και αναβάθμιση της περιοχής των Ταμπάκικων στην πόλη του Καρλοβάσου με την ένταξη νέων λειτουργιών στα υφιστάμενα κτίρια και με την ανάπλαση του ελεύθερου χώρου του συγκροτήματος .

B. η καλύτερη διευθέτηση των λειτουργιών του Πανεπιστημίου βάσει του Κτιριολογικού Προγράμματος, έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι κτιριακές ανάγκες των λειτουργιών του Πανεπιστημίου.

C. η προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής κληρονομιάς με αποκατάσταση και επανάχρηση τους.

D. η διατήρηση της ιστορικής μνήμης των παλιών βυρσοδεψίων και η ένταξη του συγκροτήματος στη ζωή της σύγχρονης πόλης.

E. η αναγνώριση στον βιομηχανικό χώρο της ιστορικής, τοπικής, διδακτικής, επιστημονικής και πολιτισμικής αξίας των Ταμπάκικων, με την απόδοση στα παλιά κτίρια νέων χρήσεων.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα συμβάλει παράλληλα και στη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο πρώην βουλευτής Σάμου και καθηγητής Ε.Μ.Π., Δημήτρης Σεβαστάκης, δημοσίευσε σχετικά στη σελίδα του στο facebook τα εξής:

“Επιτέλους! Δημοσιεύθηκε ο διαγωνισμός για τα Ταμπάκικα.


Η μεγάλη προσπάθεια, που αρχίσαμε τον Ιούνιο του 2016 με τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, για την αποκατάσταση των κτιρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο, καθώς και η έγκριση χρηματοδότησης του έργου από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίου το 2018, επί υπουργείας Αλέξη Χαρίτση με 4.108.093,00 Ευρώ, συνεχίζεται.


Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες της Σχολής Αρχιτεκτόνων, υπό την επίβλεψη της αγαπητής συναδέλφου Ελένης Μαϊστρου, σχεδίασαν, τεκμηρίωσαν επιστημονικά και προχώρησαν, με την συνδρομή και συνεργασία των αρχών και των διδασκόντων καθώς και της γενικής διεύθυνσης τεχνικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου .”

Δείτε το πλήρες περιεχόμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού:

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!