Την αναστολή λειτουργίας του μέχρι νεωτέρας γνωστοποίησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη, στους Μυτιληνιούς Σάμου.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του, η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδος που βιώνει η χώρα, το προσφυγικό ζήτημα, σε συνδυασμό με την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία και τους τοπικούς φορείς, οδήγησε σε αυτή τη “θλιβερή απόφαση που ειλικρινά παλεύαμε να αποφύγουμε”.

Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η πανδημία, η οποία δυστυχώς φαίνεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό και κατ’ επέκταση την επισκεψιμότητα του Μουσείου.

Το Ίδρυμα Ζημάλη αναμένει πλέον απαντήσεις σε επιστολές που έχει αποστείλει προς διάφορες κατευθύνσεις-φορείς, για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Σε κάθε περίπτωση, το Ίδρυμα Ζημάλη δεν στηρίζει οικονομικά μόνο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αλλά και άλλους σκοπούς.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου ιδρύθηκε το 1992 και λειτουργεί από τότε με τη φροντίδα του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη.

Αποτελεί το “στολίδι” των Μυτιληνιών Σάμου και παράλληλα είναι ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία του νησιού.
Διαθέτει χιλιάδες εκθέματα χωρισμένα σε πέντε τμήματα:

1) Παλαιοντολογικό τμήμα: Τα απολιθώματα που φιλοξενούνται σε αυτή την ενότητα ανήκουν σε ζώα που έζησαν στο νησί και ειδικότερα στην περιοχή του χωριού Μυτιληνιοί Σάμου πριν από 8-10 εκατομμύρια χρόνια.

2) Ζωολογικό τμήμα: Στο τμήμα αυτό εκτίθεται ένας σημαντικός αριθμός από ζώα και πουλιά της Σάμου, της Ελλάδος, αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου.

Περίοπτη θέση σε αυτό το τμήμα έχει και το “Καπλάνι της βιτρίνας”, το ταριχευμένο αιλουροειδές που ενέπνευσε το ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη.

3) Τμήμα Ορυκτών και Πετρωμάτων: Στο τμήμα αυτό εκτίθενται περίπου 300 ορυκτά και πετρώματα από τη Σάμο, την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο.

4) Τμήμα Θαλάσσιας ΖωήςΣτο τμήμα αυτό, το οποίο είναι ακόμη υπό ανάπτυξη, εκτίθενται περίπου 500 όστρακα από την Ελλάδα και τον κόσμο και ομοιώματα ψαριών. Εκτίθενται επίσης χαρακτηριστικά μοντέλα πλοίων του Αιγαίου.

 

5) Βοτανολογικό Τμήμα: Αυτό το τμήμα του μουσείου αποτελείται από μία συλλογή που περιέχει σημαντικό αριθμό ειδών της χλωρίδας της Σάμου και του Αιγαίου στη μορφή Herbarium Το μουσείο διαθέτει επίσης μια σημαντική συλλογή ιστορικού και εθνογραφικού περιεχομένου.

Παρακολουθήστε το βίντεο παρουσίασης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου:

 

Επισκεφθείτε κι εσείς την επίσημη ιστοσελίδα ή τη σελίδα facebook του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου για να μάθετε περισσότερα για αυτό το σπουδαίο μουσείο!

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!