Φωτογραφία: "Κοντακαίικα όλοι μαζί"

Μια γιγάντια ελληνική σημαία τοποθετήθηκε την Κυριακή στο ιστορικό Καστροβούνι της Σάμου.

Όπως αναφέρει η σελίδα “Κοντακαίικα όλοι μαζί”, η τοποθέτησή της σημαίας ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα διότι έπρεπε να μεταφερθούν στα χέρια έως τη δύσβατη περιοχή όλα τα υλικά, μεταξύ αυτών και 3 σωλήνες μήκους 6 μέτρων και μεγάλου βάρους.

Η πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της σημαίας ανήκει στον Ανδρέα Μαθιό, Σταμάτη Φιλιππή και Γιώργο Εμμανουήλ, ενώ στην τοποθέτηση συμμετείχαν οι εξής:

– Μανώλης Αργυρού
– Διαμαντής Γεωργίου
– Γιώργος Εμμανουήλ
– Ιπποκράτης Κωττάκης
– Ανδρέας Μαθιός
– Πηγή Μαθιού
– Γιάννης Μιχελής
– Βαγγέλης Πατακιούτης
– Ηλίας Σαρηνικολάου
– Εμμανουέλα Φιλιππή
– Αλέξης Φιλιππής
– Κυριάκος Φιλιππής
– Σταμάτης Φιλιππής

Δείτε το βίντεο του Σταμάτη Φιλιππή με τους συμμετέχοντες στην τοποθέτηση της σημαία να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο!

Λίγα λόγια για το Καστροβούνι – Κείμενο του Γιώργου Βαρβάκη στο ιστολόγιο “Μπάλος”

Το Καστροβούνι, στη βορειοδυτική Σάμο, πάνω και ανατολικά από το χωριό Κοντακαίικα και δυτικά του φαραγγιού του “Κουρού-ντερέ” (Ξηρόρεμα), είναι χτισμένο σε ύψος περίπου 700 μ. και αποτελεί μία από τις γενοβέζικες καστροπολιτείες της Σάμου.

Περιλάμβανε 350 περίπου σπίτια και δυο ναούς.

Από τα σπίτια του φρουρίου αυτού, βγαίνει το συμπέρασμα ότι εδώ ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και η έδρα του Επάρχου και του Επισκόπου.

Οι κάτοικοι που δεν μετακόμισαν στα καστροχώρια, αποτραβήχτηκαν στο εσωτερικό του νησιού και σχημάτισαν οικισμούς όπως τα Καρέικα ανατολικά του Μαραθοκάμπου, τους Σουρίδες, το Παλαιοχώρι απέναντι από τους Τσουρλαίους, τα Ζαχαρέικα νότια από το Καρλόβασι, γύρω από το ναΐδιο του αγίου Ιωάννου του Καψόκωλου, όπου εκεί προφυλλάσονταν από τις ληστρικές επιδρομές των άγριων και φονικών πειρατών.

Το ιστορικό πλαίσιο:

Η Σάμος περιήλθε στην εξουσία των Γενουατών από το 1367 ως 1476 μ.Χ..

Πλήρωνε δε στους Ιουστινιάνους της Χίου 60 μάρκα αργυρίου, προκειμένου να λαμβάνει από αυτούς διοικητή (Έπαρχο).

Εκεί στα τέλη του 14ου αιώνα κι ενώ το νησί κυβερνούσαν οι Γενουάτες Μαονέοι, ο κόσμος υπέφερε από τις επιδρομές των πειρατών της Μελίτης, του Λιβόρνο, της Σαβοΐας και της Σαρδηνίας, αλλά και από τους Ενετούς ανταγωνιστές των Γενουατών που με ληστρικό τρόπο λεηλατούσαν τα νησιά, που εξουσίαζαν οι Γενουάτες.

Οι κάτοικοι των παραλιακών χωριών όπως το Βαθύ, το Μαλαγάρι, το λιμάνι του Βουρκαρίου (μετέπειτα Μουλαμπραΐμ και σήμερα Ποσειδώνιο), το Κοκκάρι, η περιοχή Γούβα κοντά στο Νεοχώρι και το Καρλόβασι, προκειμένου να μη σκοτωθούν ή να μην αιχμαλωτιστούν και πωληθούν σκλάβοι, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα κτήματά τους και αποσύρθηκαν στις κορφές του ορεινού συμπλέγματος της Αμπέλου (Καρβούνη) όπου έχτισαν οικισμούς τους οποίους σταδιακά οχύρωσαν για την ασφάλειά τους.

Ένα από αυτά τα κάστρα ήταν και το Καστροβούνι.

Διαβάστε περισσότερα στο ιστολόγιο “Μπάλος” του Γιώργου Βαρβάκη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here