Νοσοκομείο-πυλώνας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού κατά τη φετινή τουριστική περίοδο θα είναι το Νοσοκομείο Σάμου σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πανελλαδικό σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα το Έθνος της Κυριακής, καθώς είναι ένα από τα λίγα νησιά που διαθέτει νοσοκομείο με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας προβλέπει να αντιμετωπίζονται επιτόπου τα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού σε τουρίστες στα νησιά.

Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες που θα φτάνουν στη χώρα μας δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, ούτε θα υποβάλλονται σε τεστ για τον ιό.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν οι αεροδιακομιδές, καθώς τα πτητικά μέσα είναι ελάχιστα, κρίθηκε σκόπιμο να αντιμετωπίζονται πιθανά περιστατικά επιτόπου. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, εάν χρειαστεί να νοσηλευθούν οι κάτοικοι ή το προσωπικό των μονάδων υγείας και των καταλυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να απλώσει υγειονομική «ομπρέλα» κατά του κορωνοϊού στη νησιωτική Ελλάδα σε τρεις άξονες, με 5 νοσοκομεία-πυλώνες και 29 κλίνες ΜΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει ένα πλέγμα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που θα αλληλοσυνδέονται, αλλά θα είναι και σε άμεση επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η επιχείρηση «κορωνοϊός το καλοκαίρι» θα δώσει έμφαση στην αξιοποίηση των τοπικών υγειονομικών μονάδων, ώστε τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται επιτόπου ή, αν υπάρξει ανάγκη, να μεταφέρονται με ασθενοφόρα σε μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης είναι:

  • Τα νοσοκομεία που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα για να μεταφέρονται τα περιστατικά ή διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ.
  • Τα νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ σε νησιά.
  • Τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας.

Τα βαριά περιστατικά

Τα πέντε νοσοκομεία-πυλώνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα βαριά περιστατικά και ανήκουν στον 1ο άξονα βρίσκονται σε:

Σάμο (6 κλίνες ΜΕΘ)
Λέσβο (5 κλίνες ΜΕΘ)
Ζάκυνθο (3 κλίνες ΜΕΘ)
Κέρκυρα (5 κλίνες ΜΕΘ)
Ρόδο (10 κλίνες ΜΕΘ)

Είναι τα μοναδικά νοσοκομεία σε Αιγαίο και Ιόνιο που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, συνολικά 29. Αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ενδεχόμενων σοβαρών περιστατικών. Στην Κρήτη οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες εντατικής είναι 50: 25 στο Ηράκλειο, 7 στο Ρέθυμνο, 8 στο Λασίθι και 10 στα Χανιά.

Ο ρόλος των κέντρων υγείας

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχαν καταγγείλει ότι κάθε καλοκαίρι τα Κέντρα Υγείας αναστενάζουν από τις ελλείψεις, εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ούτε ένα απλό περιστατικό. Γι’ αυτό και οι προσλήψεις που έγιναν εν μέσω κορωνοϊού κατευθύνονται προς τα μικρότερα νησιά και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έστω σε αρχικό επίπεδο τυχόν κρούσματα.

Ορισμός υπεύθυνου γιατρού

Τέλος, σε κάθε νησί, και ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχεία θα πρέπει να οριστεί ένας υπεύθυνος γιατρός (ιδιωτικού τομέα), ο οποίος και θα έχει την υγειονομική ευθύνη του καταλύματος. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πελάτης με ύποπτα συμπτώματα, ο υπεύθυνος γιατρός θα είναι εκείνος που θα αναλάβει την εξέταση του περιστατικού αλλά και τη διαχείρισή του αν νοσεί, μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο.

Πηγή: Ethnos.gr

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!