“Παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας και συνεχίζουμε την αποσυμφόρηση των νησιών, από τα οποία έφυγαν 13.000 μετανάστες από την αρχή του έτους” δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στο “Mega”, σχετικά με τις ροές του τελευταίου διμήνου, ανέφερε ότι τον Μάιο έχουν μειωθεί – μέχρι στιγμής – κατά 92% και τον Απρίλιο ήταν μειωμένες κατά 97%.

“Η αποσυμφόρηση γίνεται πράξη” τόνισε ο υπουργός και εξήγησε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι αφού ανοίξουν και πάλι τα σύνορα, να προωθηθεί η επιτάχυνση των επιστροφών και των απελάσεων όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

“Μετά την επανέναρξη των συνόρων, θα είμαστε για πρώτη φορά ως χώρα έτοιμοι να κάνουμε ουσιαστικές επιστροφές” υποστήριξε.

Όπως υπενθύμισε, έχει χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών για 5.000 διαμένοντες στα νησιά και με την έναρξη της επαναλειτουργίας των αεροπορικών γραμμών από την Ελλάδα σε χώρες προέλευσης θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

“Στόχος είναι να πέσουμε κάτω από το μισό από αυτούς που έχουμε τώρα και να αντικαταστήσουμε τα ανοιχτά κέντρα με κλειστά και ελεγχόμενα” δήλωσε.

“Κρατάμε δυνατά την προστασία των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της χώρας” είπε ο υπουργός Μετανάστευσης. Επισήμανε, ωστόσο, πως “είναι  δεδομένο ότι καθώς τελειώνει και η κρίση του κορωνοϊού, καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι κι έχει καλύτερο καιρό, θα αυξηθεί η πίεση, ειδικά στα θαλάσσια σύνορά μας. Δεν θα είναι μηδενικές οι ροές, αλλά η μείωση ευελπιστούμε ότι θα παραμείνει στα πολύ υψηλά επίπεδα που βλέπαμε το προηγούμενο τρίμηνο”.

Αναφερόμενος στην  επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αποφάσεων ασύλου εν μέσω της πανδημίας, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως “εμείς εκμεταλλευτήκαμε αυτή την περίοδο κι επιταχύναμε την έκδοση αποφάσεων ασύλου. Από 4.000 αποφάσεις που βγάζαμε κατά μέσο όρο κάθε μήνα τα προηγούμενα χρόνια, βγάλαμε 16.000 τον Απρίλιο. Θα βγάλουμε γύρω στις 8.000 με 9.000 τον Μάιο, παρότι είναι κλειστά τα γραφεία ασύλου και δεν μπορούμε να κάνουμε νέες συνεντεύξεις. Έχουμε αυτή τη στιγμή 11.000 αρνητικές αποφάσεις τελευταίας περιόδου” ανέφερε ο υπουργός.

Δείτε τι δήλωσε στο Mega ο κ. Μηταράκης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here