Φωτογραφίες του Μανώλη Θράβαλου

Την πρώτη καταγραφή του σπάνιου είδους κεραυνού με τίτλο “red sprite” στη Σάμο κατέγραψε με το φωτογραφικό του φακό το βράδυ της Πέμπτης ο Μανώλης Θράβαλος.

Δείτε σε μεγέθυνση το red sprite, όπου φαίνονται πιο εύκολα οι λεπτομέρειες και η δομή του φαινομένου:

Όπως γράφει ο γνωστός φωτογράφος μετεωρολογικών φαινομένων και δημιουργός του Meteographer, “το red sprite είναι ένα ηλεκτρικό – οπτικό φαινόμενο, το οποίο συνδέεται με τις καταιγίδες, όπως και ο κεραυνός, αλλά έχει δύο σημαντικές διαφορές με αυτόν.

Πρώτον, είναι πολύ πιο δύσκολα παρατηρήσιμο μιας και είναι οριακά ορατό με γυμνό μάτι, και δεύτερον, είναι εξαιρετικά πιο σπάνιο από τις ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Επιπλέον, όπως διαβάζουμε στο άρθρο του Χρήστου Ντουντουλάκη, σε αντίθεση με τις καταιγίδες και τους κεραυνούς που μαίνονται στην τροπόσφαιρα, σε μέγιστο ύψος δηλαδή περί τα 12-13 χιλιόμετρα, τα red sprites, όπως και τα περισσότερα ατμοσφαιρικά φαινόμενα της κατηγορίας TLE (Transient Luminous Event – Παροδικό Φωτεινό Γεγονός) εμφανίζονται στη μεσόσφαιρα στο ύψος των 35 περίπου χιλιομέτρων με την κορυφή τους να φτάνει έως και τα 90 km!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here