Δύο παραλίες της Σάμου τιμήθηκαν και φέτος με γαλάζια σημαία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις παραλίες Γλυκόριζα και Δόρυσσα/Ποτοκάκι.

Photo by Stelios Demertzis / Φωτογραφία: Στέλιος Δεμερτζής

 

Βρίσκεται 2 km έξω από το Πυθαγόρειο και είναι από τις πιο οργανωμένες του νησιού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει τιμηθεί πολλές φορές με τη Γαλάζια Σημαία.

Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο, στην περιοχή του οποίου υπάρχουν ξενοδοχεία, cafe bar και εστιατόρια.

Το έδαφος της παραλίας αποτελείται από άμμο και μικρά βότσαλα, ενώ στο εσωτερικό της υπάρχει άμμος.

Ο βυθός της περιοχής προσφέρεται για καταδύσεις.

 

Κάντε κλικ στο επόμενο άλμπουμ με φωτογραφίες από την παραλία Γλυκόριζα!

Δείτε τις φωτογραφίες από την παραλία Γλυκόριζα στο Flickr!

 

Photo by Samos Voice/ Φωτογραφία: Samos Voice

Έχει χαλίκι και άμμο και βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Πυθαγόρειο και στον οικισμό Ποτοκάκι.

Είναι από τις πιο οργανωμένες παραλίες της Σάμου, με δυνατότητα εξάσκησης πολλών θαλάσσιων σπορ.

Βραβεύτηκε με Γαλάζια Σημαία και το 2019, υπό τον τίτλο “Ποτοκάκι 1”.

Κάντε κλικ στο επόμενο άλμπουμ με φωτογραφίες από την παραλία Δόρυσσα/Ποτοκάκι!

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα,η Ελλάδα κατείχε το 13 % των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε και φέτος, με 94σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 τουριστικά σκάφη  σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι η “Γαλάζια Σημαία”

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.


Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.


Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.


Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που έκλεισε το 2016, 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)

 

Επισκεφτείτε τη Σάμο!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here