Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επ’ ευκαιρία της σημερινής εορτής της ανακομιδής του ιερού λείψανου του Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου στο Πάνδροσο Σάμου.

Με αφορμή την εορτή αυτή παρουσιάζεται το παρακάτω αφιέρωμα του εκπαιδευτικού, Αριστείδη Θεοδωρόπουλου:

Στην ορεινή περιοχή Νικήτα,ανατολικά από το δροσερό και καταπράσινο χωριό Πάνδροσο βρίσκεται κτισμένο σε περίοπτη θέση και πάνω σ’ένα επιβλητικό πέτρινο ύψωμα ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα εκκλησάκια της Σάμου.

Το περιώνυμο αυτό εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον λαοφιλή και προστάτη άγιο των ναυτικών,Άγιο Νικόλαο τον θαυματουργό και είναι ορατό από πολλά σημεία της νοτιοανατολικής Σάμου.

Ο ολόλευκος αυτός ναός,ο οποίος εντυπωσιάζει τον φυσιολάτρη περιηγητή και φιλάγιο επισκέπτη με τη εξαιρετική ακουστική και τη θαυμάσια θέα,κτίσθηκε εξ αφορμής της κατά το έτος 1920 θαυματουργής φανέρωσης του Αγίου στην αείμνηστη Ευθαλία Βούρου (1908-1993),τη μετέπειτα μοναχή Ευπραξία στην Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας Χίου.

Σύμφωνα με τη διασωθείσα προφορική παράδοση ο Άγιος εμφανίσθηκε τρεις φορές στη δωδεκάχρονη Ευθαλία,υποδεικνύοντας το ακριβές σημείο του λόφου,όπου ήταν θαμμένη η παμπάλαια εικόνα Του.

Στον τόπο αυτό θα έπρεπε να ανεγείρουν ναό αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο,σύμφωνα με την επιθυμία Του,όπως και έγινε.

Οι εργασίες ανεγέρσεως του ναού ολοκληρώθηκαν περί τα τέλη του 1928 και έκτοτε αποτελεί ένα γραφικό και αξιοπρόσεκτο εκκλησάκι της ορεινής Σάμου,το οποίο τα τελευταία χρόνια πανηγυρίζει στις 20 Μαΐου ,ημέρα εορτασμού της ανακομιδής και μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου.

Αξιομνημόνευτη είναι και η φυλασσόμενη στον ιερό ενοριακό ναό του Αγίου Δημητρίου Πανδρόσου εξαίσια φορητή εικόνα του Αγίου,διαστάσεων 55×42 cm,έργο του αγιογραφικού οίκου Βουρδαχά,στην οποία απεικονίζεται ο Άγιος με φόντο το ορεινό χωριό Πάνδροσο και τον πέτρινο λόφο με τον ναό του Αγίου.

Η εικόνα ιστορήθηκε το 2019 επ’ ευκαιρία της επετειακής συμπληρώσεως κατά το τρέχον έτος των 100 ετών(1920-2020) από το θαυμαστό γεγονός της θαυματουργής φανέρωσης του Αγίου στο Πάνδροσο Σάμου, αντίγραφο δε αυτής προσκυνείται από τους ευλαβείς προσκυνητές που επισκέπτονται το εκκλησάκι του Αγίου“.

Δείτε φωτογραφίες του Αριστείδη Θεοδωρόπουλου από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Πάνδροσο Σάμου:

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here