Στις εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα σχετικά με τις κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά. Το πρώτο αφορά στη διαδικασία εκμίσθωσης εκτάσεων και το δεύτερο στο γεγονός ότι έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των αποφάσεων ασύλου μηνιαίως. Έχει αλλάξει επίσης το δόγμα προστασίας θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, δεδομένου ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Το σίγουρο είναι ότι “θα υπάρξει πίεση στα σύνορα όταν τελειώσει ο κορωνοϊός” τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Στα νησιά όπου έχει προχωρήσει η διαδικασία για τις κλειστές δομές, δηλαδή σε Σάμο, Κω και Λέρο, έχει υπάρξει συνεννόηση με την περιφέρεια ή την τοπική αυτοδιοίκηση, οπότε “μέσα στο 2020 μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα ελεγχόμενα κέντρα”. Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων αυτών κέντρων θα είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, περισσότερος χώρος ανά διαμένοντα, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και περισσότερη ασφάλεια και για τους μέσα και τους έξω.

“Ευελπιστούμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για ενοικίαση και όχι επίταξη όπως απαίτησε ο δήμος ανατολικής Σάμου και πριν από το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν οι νέες δομές” ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

“Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αυξημένη πίεση, δεδομένη είναι και η αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της σεβόμενη τις διεθνείς συνθήκες” υποστήριξε και διαβεβαίωσε πως “είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε γεγονότα αντίστοιχα του Μαρτίου του 2020. Ετοιμαζόμαστε και στην ηπειρωτική Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, οι διαδικασίες ασύλου γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ έχει δοθεί παράταση για να ισχύοντα δελτία έτσι ώστε να μη χρειάζονται ανανέωση αυτούς τους μήνες. Οι συνεντεύξεις γίνονται με ραντεβού και η καταγραφή ηλεκτρονικά. “Επομένως, τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν, οφείλονται στο ότι πολλοί από τους αιτούντες άσυλο θέλησαν να επιβεβαιώσουν δια ζώσης την παράταση δημιουργώντας τις εικόνες που καταγράφηκαν” σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε τι είπε στο Mega ο Νότης Μηταράκης:

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!