Δύο προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1.007.000 ευρώ υπέβαλε στο υπουργείο πολιτισμού η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα και δράσεις ψηφιακού πολιτισμού το 2020.

Η υποβολή των δύο αυτών προτάσεων έγινε δια της αντιπεριφέρειας πολιτισμού και προέρχεται από την αξιολόγηση των προτάσεων των πολιτιστικών φορέων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης που υλοποίησε η Περιφέρεια για την σύνταξη του “Σχεδίου Δράσης για τον Πολιτισμό της Π.Β.Α.”.

Αποτελεί δε έμπρακτη προσπάθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου να στηρίξει τις δράσεις πολιτισμού στο Βόρειο Αιγαίο με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο από όπου και εάν αυτό προέρχεται σε απόλυτη συνέργεια με όλους τους τοπικούς φορείς.

• Η πρώτη πρόταση χρηματοδότησης που κατατέθηκε φέρει το τίτλο: “Αποτύπωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των βιομηχανικών κτηρίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των σχετικών επαγγελμάτων στα κτήρια αυτά” και είναι αποτέλεσμα της συνέργειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το “ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου”. Η πρόταση είναι συνολικού προϋπολογισμού 600.000 €.

• Η δεύτερη πρόταση χρηματοδότησης που κατατέθηκε είναι συνολικού προϋπολογισμού 407.000 € και αποτελείται από πέντε υποέργα με τους εξής τίτλους:

◦ “Δημιουργία πολυμορφικής – διαδραστικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας  – πύλης (portal) ανάδειξης, ενημέρωσης, προώθησης και προβολής πολιτιστικών – τουριστικών  διαδρομών Δυτικής Λέσβου”.

◦ “Ψηφιακός εικονικός πολιτισμός – Ο διαχρονικός ρόλος της νήσου Χίου στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη”.

◦ “Διαδραστικές πολυμεσικές αφηγηματικές ιστορίες για την ανάδειξη της υπερτοπικής πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου”.

◦ “Ηλεκτρονική αποτύπωση ιστορικής, αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής & θρησκευτικής διαδρομής παραδοσιακού οικισμού Άνω Βαθέος”.

◦ “Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πλωμαρίου μέσα από εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας”.

Η δεύτερη πρόταση με τα πέντε υποέργα της είναι αποτέλεσμα της συνέργειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τους: Δήμο Δυτικής Λέσβου, Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου, Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης (ΦΟΜ) “Ο Θεόφιλος»”, Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος “Καπετάν Λαχανάς” και την Λέσχη Πλωμαρίου “Βενιαμίν ο Λέσβιος”.

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, δήλωσε σχετικά:

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τα νησιά μας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συνεχίσει σε ότι αφορά τον πολιτισμό να συνεργάζεται με την κοινωνία, να δουλεύει και να διεκδικεί, προσπαθώντας να αξιοποιήσει κάθε πηγή χρηματοδότησης που θα συνεισφέρει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με στόχο ο πολιτισμός να αποτελέσει ένα από τα κύρια και καθοριστικά αναπτυξιακά εργαλεία μας.

Στον παρόντα χρόνο, της επιπλέον επιβαρυντικής για εμάς νέας πραγματικότητας του κορωνοϊού, η δυνατότητα χρηματοδότησης που παρέχει το υπουργείο πολιτισμού για έργα και δράσεις ψηφιακού πολιτισμού, φαντάζει ως ένα καλό εναλλακτικό μονοπάτι. Εύχομαι και ελπίζω οι προτάσεις μας να εγκριθούν.

Θα είναι μια μικρή απόδειξη ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά μας και πως πράγματι θέλει να βοηθήσει τον εθνικά ευαίσθητο αυτό χώρο του Βορείου Αιγαίου. Όλοι εμείς που συνεργαστήκαμε για την κατάθεση των ανωτέρω προτάσεων της παρέχουμε μια ευκαιρία“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here