Τις θέσεις της στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου κοινοποιεί στους πολίτες η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, “στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης Παρασκευής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Σάμου έθεσε θέμα για το άνοιγμα των σχολείων (παρακάτω παρατίθεται το κείμενο των θέσεών της*) και τονίζει την ανάγκη διεκδίκησης μέσων προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και πόρων από το υπουργείο και την κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σωστά και με ασφάλεια η επιστροφή στα θρανία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης ώστε επ’ ουδενί να μη κινδυνέψει η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Στο ζήτημα του κανονισμού για τους κοινόχρηστους χώρους η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε την έντονη ένστασή της στη διάταξη για απαγόρευση ανάρτησης πανό από κόμματα, φορείς, συλλόγους και άλλες οργανώσεις.

“Η διάταξη αυτή μας γυρνά σε άλλες εποχές. Η ανάρτηση πανό και άλλων ενημερωτικών είναι βασικό ενημερωτικό μέσο για δεκάδες φορείς, οργανώσεις κλπ που συμβάλλει στην ενημέρωση, στη διάδοση ιδεών κ.α..

Είναι ακόμη πιο προκλητική η επίκληση του νόμου τη στιγμή που δεν υπάρχουν οριοθετημένοι, επαρκείς και ικανοί σε αριθμό χώροι προβολής στο δήμο μας. Ζητούμε την απόσυρση της διάταξης αυτής”, είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης, Βασίλης Κοσμάς.

Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ερώτημα για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ποντικιών στο Μεσαίο Καρλόβασι και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων από το δήμο (μυοκτονίες κλπ) καθώς πέρα από τα προβλήματα στις κατοικίες στη γειτονιά υπάρχει φούρνος και νηπιαγωγείο. Επίσης ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για άλλες γειτονιές που πιθανά υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση παρακολουθεί την κατάσταση στο δήμο μας και προετοιμάζει μια σειρά παρεμβάσεις για διάφορα ζητήματα που αφορούν μικρά και μεγάλα προβλήματα του δήμου μας και καλεί το λαό της περιοχής μας να συμβάλει κι αυτός πιο ενεργά στην ανάδειξη των προβλημάτων και κυρίως στη διεκδίκηση λύσεων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής μας“.

* Δείτε την κοινή ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για το άνοιγμα των σχολείων μετά την καραντίνα:

Η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές και τους δασκάλους της Μέσης Εκπαίδευσης, που λογικά θα έπρεπε να θεωρείται ευλογία αφού θα συνεχιστεί η δια ζώσης μαθησιακή διαδικασία, κινδυνεύει να μετατραπεί σε κατάρα, αν δεν παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία μαθητών, καθηγητών και των οικογενειών τους.

Δυστυχώς τόσο η γενική εικόνα, όσο και αυτή των σχολείων της Σάμου μας γεμίζει με μεγάλη ανησυχία. Διότι η κ. υπουργός μετά το διάγγελμά της δεν φροντίζει ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης και συνεχούς καθαριότητας, πράγματα αναγκαία για να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη αλλά κυρίως ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

  • Αλήθεια με πιο τρόπο θα μετατραπούν τα τμήματα σε 15μελή και θα εξασφαλιστεί η απόσταση του 1,5 μέτρου από μαθητή σε μαθητή; Επαρκούν οι αίθουσες ή πόσο μπορεί να τραβήξει η εκ περιτροπής διδασκαλία; Τι σχέδιο έχουν οι δύο δήμοι του νησιού για την εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα;

  • Πως θα επιστρέψουν στα σχολεία μαθητές και καθηγητές (αρκετοί από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους εκτός Σάμου) χωρίς να προβλέπονται διαγνωστικά τεστ για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας;

  • Πως θα εξασφαλιστεί η καθαριότητα των αιθουσών διδασκαλίας δυο φορές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολικών μονάδων με τις 17 μόνο καθαρίστριες σε όλα τα σχολεία του νησιού (εκ των οποίων μόνο 7 μόνιμες);

  • Πως θα τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με μάσκες, είδη καθαριότητας και απολύμανσης, χωρίς την άμεση παροχή τους και στην απαιτούμενη επάρκεια από το υπουργείο Παιδείας;

Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου όσο και των δήμων είναι μεγάλες. Οι δήμοι της Σάμου ενώ κάνουν συσκέψεις για το θέμα, δεν δημοσιοποιούν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν και κυρίως τι μέτρα και μέσα απαιτούνται και πως σκοπεύουν να τα διεκδικήσουν. Σπεύδουν, όπως ο Δ. Αν. Σάμου, να προσφέρουν είδη απολύμανσης και μάσκες στα σχολεία, χωρίς να διεκδικούν να αναλάβει το κράτος και η κυβέρνηση τις ευθύνες τους.

Οι απαντήσεις σ’ αυτά τα σοβαρά ερωτήματα πρέπει να δοθούν δημόσια και με ειλικρίνεια προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Κυρίως όμως πρέπει να παρθούν τώρα, πριν ανοίξουν τα σχολεία, όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία και όχι «βλέποντας και κάνοντας» και αφού γίνει η ζημιά.

Τώρα είναι η ώρα οι δημοτικές αρχές του νησιού να διεκδικήσουν:

  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από το κράτος ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες

  • Μονιμοποίηση των καθαριστριών και πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να εξασφαλίζεται η καθαριότητα και η υγιεινή των σχολικών κτιρίων.

  • Εξασφάλιση σε επάρκεια όλων των ατομικών μέσων προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς από το υπουργείο“.