Φωτογραφία του Φώτη Ζανέτη

Το μήνυμά του για τα 199 χρόνια από την έναρξη της Επαναστάσεως στο Καρλόβασι στις 8 Μαΐου 1821 και τον σπουδαίο ρόλο του Μητροπολίτου Σάμου Κυρίλλου του στέλνει ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος.

Στο μήνυμα αυτό αναφέρει:

“Όπως συνέβη σε ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο, έτσι και στη Σάμο, ο ιερός Κλήρος πρωταγωνίστησε στην επανάσταση του 1821, αλλά και στα γεγονότα, που προηγήθηκαν και την προετοίμασαν.


Εξ αφορμής λοιπόν της 199ης επετείου της Ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως στη Σάμο, την 8η Μαιου 1821, καταθέτουμε μερικές σκέψεις σχετικώς με τον τότε διαδραματίσαντα πρωτεύοντα ρόλο στο ξεσηκωμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας στο Νησί, τον Αρχιεπίσκοπο Σάμου και Ικαρίας Κύριλλο Β΄, τον Αγραφιώτη.


Ο Μητροπολίτης Κύριλλος καταγόταν από τα Άγραφα και χρημάτισε μαθητής του Αγίου ενδόξου εθνοιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού (†1779). Ως Μητροπολίτης ενθρονίστηκε στη Σάμο στις 8 Σεπτεμβρίου 1815. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, μαζί με επιφανή στελέχη του κόμματος των Καρμανιόλων, στο οποίο είχε ενταχθεί ενεργά με την άφιξή του στο Νησί της Σάμου. Υπήρξε άμεσος συνεργάτης του Λυκούργου Λογοθέτη. Φλογερός πατριώτης. Ένθερμος και τολμηρός επαναστάτης. Παράτολμος μαχητής.


Στις 8 Μαΐου 1821 ευλόγησε την επαναστατική σημαία, που ύψωσε στο Καρλόβασι ο Λυκούργος και στις 12 Μαΐου τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Χώρα, ως πρωτεύουσα τότε του Νησιού, όπου επανέλαβε την ευλογία του προς τα όπλα των επαναστατών.


Συνεργάσθηκε με τον Λυκούργο στενά, ενίσχυσε την Επανάσταση εξ ιδίων και με εράνους, δεν δίστασε δε να φορέσει φουστανέλα, να πάρει όπλα και να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, στις πιο κρίσιμες φάσεις του σαμιακού αγώνα. Στις 9 Μαρτίου 1822 ευλόγησε το σαμιακό εκστρατευτικό σώμα, που αναχωρούσε για την Χίο, ενώ παρέμεινε στο πλευρό του Λυκούργου. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κύριλλος «με τον προσωπικό του παλμό και με τας πατρικάς επιμόνους και πειστικάς παροτρύνσεις, συνέβαλε κατά πολύ εις την εξέγερσιν του Σαμιακού Λαού και εις την ενθάρρυνσιν αυτού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος λόγω της πατριωτικής του δράσης, απελάμβανε ιδιαιτέρου κύρους στη Σάμο της εποχής, δεδομένου ότι το 1829 ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας τον παρεκάλεσε να συμβάλει στην ειρήνευση και καλή διοίκηση του τόπου, στηριχθείς ακριβώς σε αυτήν την αποδοχή του από τη σαμιακή κοινωνία της εποχής.


Ακολούθησε τον Λογοθέτη Λυκούργο στο δρόμο της εξορίας από την Σάμο, τον Ιούνιο του 1834, όταν επιβλήθηκε το ηγεμονικό καθεστώς στο νησί και εγκαταστάθηκε διαδοχικά στην Τήνο, το Ναύπλιο, την Αθήνα και τελικά την Χαλκίδα, μαζί με τους υπολοίπους εξορίστους αρχηγούς και μαχητές της επαναστατημένης Σάμου, όπου και εκοιμήθη.


Το 1979 ο αείμνηστος προκάτοχός μου Μητροπολίτης Παντελεήμων μετέφερε από την Χαλκίδα τα οστά του, τα οποία αρχικώς εναπετέθησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βαθέος Σάμου. Σήμερα ευρίσκονται εις τον Ιερόν Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Μεσαίου Καρλοβάσου. Κατ’ έτος την 8η Μαιου μεταφερόμενα λιτανευτικώς, μετά την αρχιερατική θεία Λειτουργία στον ως άνω Ναό, τοποθετούνται έμπροσθεν της προτομής της ευρισκομένης στην πλατεία Μεσαίου Καρλοβάσου, όπου τελείται τρισάγιο στην μνήμη του.


Η αρμονική συνεργασία του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου με τον Λυκούργο Λογοθέτη αποτελεί άριστο παράδειγμα για την επιτακτική ανάγκη ενότητος και τον δεσμόν της εν Χριστώ αγάπης στη σύγχρονη κοινωνία, υπό τις σημερινές δυσμενείς συγκυρίες”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here