Πηγή φωτογραφιών: 902.gr

Συμβολική εκδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά διοργάνωσαν την Παρασκευή εργατικά συνδικάτα στην πλατεία Καρλοβάσου στη Σάμο. Την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, ενώ εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ χαιρέτισε ο Χρήστος Πανούσος.

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε και στην πόλη της Σάμου, στην πλατεία Πυθαγόρα.

Φωτογραφία από τη σελίδα facebook “Sillogos GNSamou”

Ομιλίες έκαναν ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Σάμου και γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, και ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου.

Ο κ. Φιλιππής ανάφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του*: “Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Και μέσα στις σημερινές συνθήκες δε ξεχνάμε ότι η πρωτομαγιά αποτελεί σύμβουλο αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων από τα δεσμά τους.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους δίνετε, για να κάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη πιο άγρια και απάνθρωπη. Αδιαφορώντας κυριολεκτικά για την ανθρώπινη ζωή“.

Σε άλλο μέρος της ομιλίας του, είπε: “Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την στήριξη μας στους συναδέλφους του κλάδους της υγείας. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και καθημερινά, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας καλούνται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

Ακόμη απαίτησε “να καλυφθούν τώρα όλα τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, που αποτελούν ουσιαστικά ανάγκες των εργαζομένων, των ασθενών και όλου του λαού. Να μην εκχωρηθεί καμία επιθυμία σε ιδιώτες. Η παροχή καθολικής , ολοκληρωμένης και δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης είναι απαίτηση όλων“.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στην τιμητική πλάκα για τους εκτελεσμένους Σαμιώτες και Ικαριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη 1944, η οποία έχει τοποθετηθεί στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή».

Δείτε φωτογραφίες του 902.gr από τις εκδηλώσεις στην πόλη της Σάμου και στο Καρλόβασι:

Πόλη της Σάμου

Καρλόβασι:

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: 902.gr

* Πηγή κειμένου ομιλίας Σταμάτη Φιλιππή

Διαβάστε την ομιλία του Ε.Κ.Σ για την εργατική Πρωτομαγιά:

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Ζήτω η 1η ΜΑΗ, ζήτω η Κόκκινη Πρωτομαγιά.

Ζήτω η μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης πρωτομαγιάς στην Αθήνα το ‘24, του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής που εκτελέστηκαν το ‘44.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουνε άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία. Ελλείψεις που δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις με τις εγκληματικές πολιτικές τους σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Πολιτικές που στήριξαν όλοι αυτοί που σήμερα υποκριτικά χειροκροτούν τους νοσηλευτές ενώ τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν νοσοκομεία, μας αφήνουν χωρίς ασθενοφόρα και γιατρούς να πεθαίνουμε, κατηγορώντας ότι είμαστε υπερβολικοί που ζητάμε δημόσια και δωρεάν υγεία στην υπηρεσία του λαού και στελέχωση όλων των μονάδων υγείας. Πολιτικές πού έστειλαν χιλιάδες λαού και εργαζόμενους να θυσιάζονται και να πεθαίνουν στα σύγχρονα Νταχάου, να συνωστίζονται χωρίς μέσα προστασίας σε βιομηχανίες, σουπερ μάρκετ, στέλνοντάς τους ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ.

Το ΕΚΣ, τα Συνδικάτα που συγκροτούμε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δυναμώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Αυτό κάναμε στις 7 Απρίλη στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των Υγειονομικών, στις 15 στηρίζοντας τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ. Με περιοδείες παραστάσεις έξω και μέσα σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ του νησιού, σε τράπεζες και άλλους χώρους δουλειάς, στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου. Στις 28 Απρίλη έξω από το ΟΑΕΔ, διεκδικώντας στήριξη για όλους τους εργαζόμενους και άνεργους, κυρίως για τους εποχικούς στον τουρισμό-επισιτισμό που θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης, αφού ήδη ξενοδοχεία και εστιατόρια τους ενημερώνουν ότι δεν θα ανοίξουν ή δεν θα πάρουν όλο το περσινό προσωπικό.

Λέμε κανένας μόνος του απέναντι στην επιθετικότητα κράτους και εργοδοσίας.

Όλοι στα Σωματεία.

Η πανδημία για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε το σύνθημα ότι:

ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ.

Οι μάσκες έπεσαν!

Αποδείχτηκε πως είναι τεράστιο ψέμα αυτό που μας λένε, ότι χωρίς την καπιταλιστική οικονομία και τους καπιταλιστές δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση που ζήσαμε, αλλά και η σημερινή που επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό. Χωρίς αυτούς δε λειτουργεί τίποτα. Αυτοί που στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον πάνε για δουλειά, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους. Που τους έχουν σαν αναλώσιμους.

Φάνηκε ξεκάθαρα ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που κερδίζουν και αυτήν την περίοδο δισεκατομμύρια. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν, που αξιοποιούν επιστήμη, τεχνολογία και το εργατικό δυναμικό, στην υγεία και στην έρευνα με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους. Που πουλούν τα τεστ για 150 και 300 ευρώ, παζαρεύουν πόσα θα πάρουν για να παραχωρήσουν ΜΕΘ και ανταγωνίζονται για το ποιός θα έχει την πατέντα για το εμβόλιο και τα φάρμακα. Είναι τα supermarket και οι βιομηχανίες τροφίμων που αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ποτέ μέχρι σήμερα. Όλοι όσοι θα πάρουν παχυλές επιχορηγήσεις για να δασωθούν τα κέρδη τους.

Οι «χορηγίες» και οι «φιλανθρωπίες» που κάνουν είναι για να κρύψουν το προφανές: τα ψίχουλα που δίνουν είναι τίποτα μπροστά στα κέρδη που βγάζουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων και του λαού. Ότι «χορηγίες» και διαφημίσεις των «εθνικών ευεργετών» αυτής της περιόδους…. εμείς τις έχουμε πληρώσει!

Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.

Συνάδελφοι,

Κυβέρνηση και εργοδοσία τσακίζουν τους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία: απολύσεις, αναγκαστικές δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις», δυσμενείς αλλαγές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασίας, άδειες άνευ αποδοχών, απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες, διεύρυνση ωραίου κ.α. δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση. Θέλουν να τσαλαπατήσουν ότι από τα εργατικά δικαιώματα απέμεινε όρθιο με τους αγώνες μας. Έχουν τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων των μνημονίων και των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θέλουν να τους διασώσουν από την οικονομική κρίση που έρχεται, εντείνοντας την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή της πανδημίας να παραμείνουν.

Κανείς να μην αποδεχτεί να πληρώσει και τη νέα κρίση για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Πλήρωσε ήδη πολλά ο λαός μας. Δεν πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση των σωματείων, της παρέμβασης και οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Η ΕΕ δεν είναι σπίτι των λαών. Σπίτι ανταγωνιστικών μονοπωλίων διαφόρων κρατών είναι. Γι αυτό δεν μπόρεσε να εμποδίσει την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας, τις εκατομμύρια απολύσεις σε όλες τις χώρες, για να μη χαθούν τα κέρδη τους.

Ο εχθρός είναι ορατός και είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, γιατί δεν έχει σαν γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Όπως ευθύνεται για τις ελλείψεις στην υγεία και τα αντιλαϊκά μέτρα, ευθύνεται και για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις που εξαπολύουν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες δυνάμεις σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Ευθύνεται για τη φτώχεια, τον ξεριζωμό και τον εγκλωβισμό ανθρώπων στα νησιά και τη χώρα από αυτή και την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποιούν τις αποφάσεις της Ε.Ε..

Και τα τελευταία γεγονότα στο Hotspot επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας. Ενισχύουν την ανάγκη άμεσου απεγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα, με ναύλωση πλοίων και δεδομένης της πανδημίας με οργανωμένο τρόπο και με όλα τα μέτρα προστασίας κατά τη μεταφορά και τη διαμονή αυτών των ανθρώπων. Επιβάλουν να παρθούν μέτρα για την ασφαλή διαμονή όσων έμειναν χωρίς εστία, μέτρα προστασίας και υγιεινής για μετανάστες-πρόσφυγες και εργαζόμενους του ΚΥΤ. Διάθεση ζεστού νερού, σαπουνιού, μέσων ατομικής προστασίας, απολυμάνσεις χώρων, αποφυγή του συγχρωτισμού κλπ

Η επίσκεψη του κ.Μηταράκη δεν έφερε κάτι θετικό. Αντίθετα δείχνει ακόμη μια φορά το θράσος και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και της Ε.Ε. αφού έφτασε στο σημείο να απειλεί με καταστολή και απελάσεις όσους διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, παραβλέποντας την απαίτηση των Σαμιωτών να κλείσει το Hotspot στο Βαθύ, να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού που η ολοκλήρωσή τους θα σημάνουν μόνιμο εγκλωβισμό. Η πρόταση για επιτροπές υποβολής ασύλου ΟΗΕ και ΕΕ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και Τουρκίας – Ελλάδας και από εκεί να πηγαίνουν απευθείας στις χώρες προορισμού τους, αποτελεί λύση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα και στην άθλια χρησιμοποίηση αυτών των ανθρώπων ως σάκο του μποξ.

Συνάδελφοι, ψηλά τις σημαίες, ψηλά το κεφάλι, ψηλά τη γροθιά!

Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί, γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά.

ΑΓΩΝΑΣ ΡΗΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση. Όπλο μας η αλληλεγγύη και το δίκιο της τάξης μας.

Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Παλεύουμε για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, μαζικές προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, να μην μπουν τα δικαιώματά μας σε καραντίνα και να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές και αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ, να ακυρωθούν όλες οι βλαπτικές μεταβολές συμβάσεων, απολύσεις κλπ, να διασφαλιστεί το εισόδημα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς αγρότες, σε όλο το λαό.

Κανένας εποχικά εργαζόμενος να μην μείνει χωρίς πλήρη στήριξη, τώρα και από Σεπτέμβρη, ακόμη και αν δεν ανοίξουν ή υπολειτουργήσουν ξενοδοχεία και εστιατόρια τη φετινή σεζόν. Κράτος και εργοδοσία που κονομάνε τόσα χρόνια από τα χέρια και τις πλάτες μας να πληρώσουν. Εμείς χτίσαμε τον Τουρισμό, τη «Βαριά βιομηχανία» της χώρας όπως τη λένε. Δεν μας ξεγελούν τα κλαψουρίσματα περί χασούρας όταν ξέρουμε ότι ακόμη και η οικονομική κρίση που επιταχύνεται με την πανδημία έχει ταξικό πρόσημο και δεν θα χτυπήσει το ίδιο καμαριέρες με μεγαλοξενοδόχους, εργαζόμενους με πετρελαιάδες και άλλα αφεντικά.

Απαιτούμε να μην υπάρξει καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, κανένας πλειστηριασμός και κατάσχεση σε καμιά εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Εμείς διαλέξαμε πλευρό με όλους τους λαούς που αγωνίζονται.

Με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές στο μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Βροντοφωνάζουμε από άκρη σε άκρη στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και προοπτικής

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στους ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ!

Διαβάστε επίσης τον χαιρετισμό του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ:

“Εκ μέρους του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ χαιρετίζουμε τις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις στη Σάμο και παντού.

Μέσα σ’ αυτές τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες, η φωνή μας πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατή σε κάθε χώρο δουλειάς. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Δεν ξεχνάμε ότι η Πρωτομαγιά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων απ’ τα δεσμά της εργοδοσίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι το κεφάλαιο και οι αστικές κυβερνήσεις δε διστάζουν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να κάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη πιο άγρια και απάνθρωπη, αδιαφορώντας κυριολεκτικά για την ανθρώπινη ζωή. Προσπαθούν ακόμα κι αυτές τις συνθήκες να τις εκμεταλλευτούν κατάλληλα ώστε να εδραιώσουν την εξουσία τους και να επιτεθούν σε κάθε εργασιακό δικαίωμα και σε κάθε οργανωμένη φωνή που θα πάει κόντρα στα συμφέροντά τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους συναδέλφους του κλάδου της υγείας, την οποία οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο με τα αποτελέσματα να είναι μακάβρια και χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν τη μάχη με τον ιό σε χώρες που μέχρι τώρα παρουσιάζονται ως πρότυπα για την καπιταλιστική τους ανάπτυξη. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και καθημερινά οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας καλούνται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κάθε άλλου είδους, όπως και η προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις οποίες η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και ανάγκες όπως οι παραπάνω αποτελούν εμπορεύματα και πρέπει να υπακούν τυφλά στους νόμους της αγοράς. Αναδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι για τη λαϊκή οικογένεια είναι οι σχεδιασμοί τους.

Απαιτούμε να καλυφθούν τώρα όλες οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, που αποτελούν ουσιαστικά και ανάγκες για το λαό. Αύξηση προσωπικού και εξοπλισμού, μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, λήψη κατάλληλων μέτρων για την προστασία τόσο των εργαζομένων, όσο και των ασθενών, καθώς και να μην εκχωρηθεί καμία υπηρεσία σε ιδιώτες. Η παροχή καθολικής, ολοκληρωμένης και δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης είναι απαίτηση αδιαπραγμάτευτη.

Στο χώρο της παιδείας, εν μέσω πανδημίας, το Υπουργείο έδωσε στη διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με σκοπό να ψηφιστεί άμεσα. Αξιοποιείται κι εδώ η πανδημία για την επιβολή των πιο αντιδραστικών σχεδιασμών τους, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη

Νέα εμπόδια στην προσπάθεια των μαθητών να μορφωθούν και να περάσουν στα Πανεπιστήμια

Άμεση εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης. «χορηγούς» και «χρηματοδότες».

Ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη

Εισαγωγή των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο την ίδια στιγμή μάλιστα που αρνούνται να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Τιμωρία για μια ακόμα φόρα των αναπληρωτών με αποκλεισμούς απ’ τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας την ώρα που θα αφήνει και πάλι χιλιάδες ακάλυπτα κενά σε Γενική και Ειδική Αγωγή

…και φυσικά η αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση θα έχει ως δείκτες ελέγχου την εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών κατευθύνσεων που δίνει το νέο νομοσχέδιο.

Οι ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας απ’ την άλλη για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 και 18 Μάη κουβέντα δε λένε για την επίλυση τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία και δείχνουν πως σκόπιμα αγνοούνται όλα αυτά.

Προβλήματα κτηριακά, ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που βιώνουν οι καθαρίστριες.

Κουβέντα δε λένε για την τραγική κατάσταση, που υπάρχει στο εκπαιδευτικό δυναμικό λόγω της αδιοριστίας αλλά και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

Παρ’ όλες τις προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών, υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία και ταυτόχρονα ένα μεγάλο κομμάτι του Κλάδου είτε είναι μεγάλο σε ηλικία είτε έχει υποκείμενα νοσήματα. Στη Δευτεροβάθμια για παράδειγμα, το 73% είναι σε ηλικία άνω των 50 ετών και μόλις το 5% είναι κάτω των 40!

Απ’ την άλλη, έριξαν όλο το βάρος της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, χωρίς να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο για την ισότιμη πρόσβαση όλων σ’ αυτό το ελάχιστο που θα έπρεπε να γίνει για να μη χάσουν οι μαθητές την επαφή με το δάσκαλο και το συμμαθητή τους.

Οι εκπαιδευτικοί έκαναν κυριολεκτικά τα αδύνατα δυνατά, αλλά συκοφαντήθηκαν και πάλι με τα γνωστά περί τεμπέληδων εκπαιδευτικών, ενώ ταυτόχρονα, νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας έριξαν και συνδικαλιστικές δυνάμεις που αυτοαναγορεύονται ως οι μοναδικές φωνές αντίστασης αλλά δεν κάνουν καμία ουσιαστική πρόταση για το πώς θα μείνουμε ως εκπαιδευτικοί κοντά στους μαθητές μας. Δε μας εκπλήσσει πλέον το να αποτελούν το πιο ύπουλο κυβερνητικό στήριγμα κάθε αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο του δημοσίου. Στους δήμους και στις περιφέρειες, όπου η ελαστική εργασία έχει γίνει κανόνας, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης, ακατάλληλων συνθηκών εργασίας, κτηριακών κ.α. προβλημάτων που δημιουργούν μια κατάσταση η οποία δείχνει ότι δεν πάει άλλο.

Έχουμε χρέος συνάδελφοι να βρεθούμε απέναντι σε όλα αυτά. Έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, υγεία, παιδεία, δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες, ελεύθερο χρόνο, διακοπές και κάλυψη κάθε ανάγκης μας. Οι δυνατότητες της εποχής μας είναι τεράστιες. Η τεχνολογία και η επιστήμη μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα αρκεί να μη βρίσκονται στα χέρια λίγων πλουτοκρατών που τα εκμεταλλεύονται μόνο για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών μας. Να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε τη δύναμη και την πείρα να εμποδίσουμε κάθε τι αντεργατικό, οργανώνοντας τον αγώνα κάτω από όλες τις συνθήκες. Μέσα απ’ τα σωματεία μας, μαζικά να δυναμώσουμε αυτό που ξεκίνησαν ήρωες όπως οι νεκροί της Πρωτομαγιάς του Σικάγο και όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Μας δείχνουν το δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσουμε μέχρι την τελική νίκη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ”

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!