Τις θέσεις τους για το οξύ μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα της Σάμου παρουσίασαν την Τρίτη ενώπιον του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου, Νότη Μηταράκη, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος και ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.
Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Πανουράκης τόνισε πως “δεχόμαστε μεγάλη πίεση, έχουμε φθάσει στο απροχώρητο, το Βαθύ μέρα με τη μέρα νεκρώνει”.
Παράλληλα, διερωτήθηκε τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, μέχρι να λειτουργήσει η κλειστή δομή στη Ζερβού, “αν έχουμε πάλι εξεγέρσεις και φωτιές;” και ζήτησε επιτακτικά από τον υπουργό απαντήσεις στο πότε θα γίνει η αποσυμφόρηση του νησιού και πότε θα τεθεί σε λειτουργία η δομή στη Ζερβού, για την οποία, όπως είπε, πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Ο Βασίλης Πανουράκης τόνισε και την ανάγκη “να πιεστεί η ηπειρωτική Ελλάδα, να βοηθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας, με κοινή προσπάθεια. Αισθανόμαστε ότι έχουν κλείσει τα σύνορα. Πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά, δεν πάει άλλο!” είπε ο αντιπεριφερειάρχης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, τόνισε πως η έκτακτη κατάσταση στο νησί παραμένει. “Μπορεί τώρα να υπάρχει ύφεση, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε εκτεταμένα επεισόδια, τα οποία δεν μπορεί να τα διαχειριστεί η ΕΛΑΣ, λόγω μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού της στο νησί, σε σχέση με τους προηγούμενες μήνες”.
Μιλώντας για “πολύ μεγάλες καταστροφές και σε υποδομές του δήμου”, ο κ. Στάντζος ζήτησε την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων πρόληψης και καταστολής, ώστε να διαφυλαχθούν και οι οικογένειες εντός του ΚΥΤ, έναντι των πάρα πολλών παραβατικών που διαβιούν εκεί. Όπως είπε, “αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης παραμένει υπό κατάληψη κι αυτό πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα”.
Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα, εντός της εβδομάδας, η αποσυμφόρηση του νησιού, κατά τουλάχιστον 1.000-2.000 άτομα. Ζήτησε δε και τη διάλυση του camp έξω από το ΚΥΤ και τη μεταφορά των ατόμων αυτών σε πλοίο.
Επιπλέον, επανέλαβε το αίτημα για άρση της επίταξης, έστω μόνο για το νησί της Σάμου, θέμα για το οποίο ο δήμος έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εξέφρασε και έντονες αντιρρήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για αποσυμφόρηση του νησιού έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας πως αυτό το διάστημα είναι πολύ μεγάλο. “Εμείς θέλουμε τέλος Ιουνίου, αν όχι τέλος Μαϊου, το Βαθύ να έχει αδειάσει. Μπαίνουμε σε τουριστική σεζόν, ήδη οι επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν και λόγω του κορωνοϊού” υπογράμμισε εμφατικά ο Γιώργος Στάντζος. “Το στοίχημα είναι αυτό. Είναι δύο μήνες, μπορεί να γίνει αποσυμφόρηση και κλείσιμο του ΚΥΤ” τόνισε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, που ζήτησε από τον υπουργό να μεριμνήσει ώστε από από απόψε κιόλας να καθαριστεί-να αδειάσει το προαύλιο και περιμετρικά ο Άγιος Χαράλαμπος.
“Πρέπει όλοι αυτοί να φύγουν εκτός νησιού, με πλοίο, για την ενδοχώρα, έστω εκτός Νομού” είπε καταληκτικά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.
O δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, τόνισε το πρόβλημα που δημιουργείται στον τουρισμό λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος και ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για το νησί, λόγω και της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας.
Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Μηταράκη για την αποστολή ενός container με ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου.
Τέλος ευχήθηκε να επιστρέψει το Βαθύ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κανονικότητα, με το κλείσιμο του ΚΥΤ της πόλης.
Δείτε τι είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στη Σάμο ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Νότης Μηταράκης.