Φωτογραφία του Μανώλη Marg

Ανακοινώσεις για τα έκτροπα στο ΚΥΤ Σάμου εξέδωσαν οι Τομείς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής, η Τομεακή Οργάνωση Σάμου του ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.

Σύμφωνα με τους Τομείς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝ.ΑΛ,όσα συμβαίνουν αυτές τις δυο ημέρες στη Σάμο ήταν, δυστυχώς, αναμενόμενα. Οι συνθήκες στις φαβέλες της Σάμου, τις Λέσβου, της Χίου της Λέρου και της Κω προσβάλλουν την ανθρώπινη και εθνική αξιοπρέπεια. Δημιουργούν εστίες ανομίας και ανεξέλεγκτης βίας.

Η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα καθυστέρησε την πραγματική και βιώσιμη αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δουν την πραγματικότητα. Η αρχική αδιαφορία, ο αυταρχισμός και οι επιτάξεις στη συνέχεια, η αδιαφάνεια και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, επέτειναν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. Η υγειονομική κρίση προστίθεται στην ανθρωπιστική κρίση που ενδημεί στα νησιά μας εδώ και πάνω από 4 χρόνια. Οι αρμόδιοι υπουργοί εξαγγέλλουν, υπόσχονται αλλά δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Υπάρχει η πληροφορία πως η ένταση και η πυρκαγιά στο ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μετά την ματαίωση της υπεσχημένης μεταφοράς 2.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Αλλά με 7.000 ανθρώπους σε δομή που μπορεί να φιλοξενήσει 640 είναι αδόκιμο να ψάχνουμε ποιος είναι ο λόγος της έντασης.

Υπάρχουν όμως ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υφυπουργό για την Πολιτική Προστασία και την διαχείριση κρίσεων κ. Χαρδαλιά:

Ποιο ήταν το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την διαχείριση πυρκαγιάς στο ΚΥΤ Σάμου;

Ποια ήταν τα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο ΚΥΤ Σάμου; Διότι, αυτό που είδαμε όλοι στα ΜΜΕ ήταν 7000 άτομα ανεξέλεγκτα, σε συνθήκες τραγικές για τους ίδιους, να τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση, εμποδίζοντας την Πυροσβεστική να προχωρήσει στην έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πληροφορούμαστε, επίσης ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για το ΚΥΤ και την Αντιπυρική. Υπάρχει προγραμματισμός για την κάλυψη των κενών στις νευραλγικές αυτές υπηρεσίες;

Πρέπει η ΓΓΠΠ να λάβει μέτρα και να εκπονήσει σχέδια επέμβασης, πριν να είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε νεκρούς.

Η αποθήκη ψυχών έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό πυριτιδαποθήκη και ωρολογιακή βόμβα. Ήρθε η ώρα να φύγουν οι μπουρλοτιέρηδες και να αναλάβουν οι πυροτεχνουργοί.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, την προστασία των ανθρώπων (αιτούντων άσυλο και ντόπιου πληθυσμού) και την αποσυμφόρηση των νησιών“.

Όπως αναφέρει η Τομεακή Οργάνωση Σάμου του ΚΚΕ,οι πυρκαγιές και τα επεισόδια που σημειώνονται από χθες βράδυ στο hotspot στο Βαθύ επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και κατάστασης (παιδιά, οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι κλπ) σε άθλιες συνθήκες οι οποίες μάλιστα έχουν επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έχει πάρει μέτρα απεγκλωβισμού αλλά και ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία.

Απαιτείται τώρα:

• Να προχωρήσει σε οργανωμένο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί κι από ‘κει για τις χώρες που επιθυμούν με ναύλωση πλοίων και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία, με προτεραιότητα στις ευάλωτες κι ευπαθείς ομάδες, εγκύους, ασυνόδευτους ανήλικους, οικογένειες κλπ.

• Να παρθούν μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό εντός των hotspot ώστε να αποτρέπεται ο συγχρωτισμός, ζεστό νερό, απολυμαντικά κλπ.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που έχει απέναντι σε πρόσφυγες – μετανάστες και κατοίκους των νησιών αφού ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ, υιοθετεί και στηρίζει τις επαίσχυντες συνθήκες και συμβάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και τα μετατρέπουν σε φυλακές.

Χρειάζεται να ενταθεί η διεκδίκηση για:

• Να κλείσουν όλα τα κέντρα φυλακές στα νησιά (ενεργά και υπό κατασκευή)

• Ε.Ε. και ΟΗΕ να δημιουργήσουν υπηρεσίες υποδοχής και ασύλου στην Τουρκία στα σύνορα με Ελλάδα και Συρία κι από κει οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβαίνουν κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους“.

Τέλος η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Σάμου περιέχει τα εξής:

“Οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ, ανεξάρτητα από την αιτία που τις προκάλεσε, φέρνουν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την εγκληματική αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Ο εγκλωβισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των θυμάτων του πολέμου, των επεμβάσεων και της λιμοκτονίας που επιβάλλουν τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα με όργανά τους το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και τις άλλες ιμπεριαλιστές ενώσεις, παραβιάζουν κατάφωρα τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δείχνουν το αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων.

Απαιτείται, τώρα να παρθούν μέτρα για τις οικογένειες των προσφύγων και μεταναστών, που οι φωτιές τους άφησαν κυριολεκτικά στο δρόμο. Ανάγκη που γίνεται πιο επιτακτική λόγω των κινδύνων της πανδημίας του κορωνοϊού.

• Να προχωρήσει άμεσα ο μαζικός απεγκλωβισμός από τα νησιά και τη χώρα με προορισμό τις χώρες που δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε.

• Να σταματήσει η κατασκευή υπερδομής μακροχρόνιου εγκλωβισμού στη περιοχή «Ζερβού» στη Σάμο και στα άλλα νησιά.

• Ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. να εγκαταστήσουν στη Τουρκία, υπηρεσίες υποδοχής, καταγραφής και υποβολής ασύλου και από κει να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.”

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!