Φωτογραφία του Νίκου Χαταζηιακώβου

Η βιομηχανική παράδοση της Σάμου αναβιώνει στο βίντεο του Νίκου Χατζηιακώβου από τα παλιά ταμπάκικα, τα βυρσοδεψεία που άνθισαν στο Καρλόβασι από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου αιώνα.

 

Δείτε επίσης μια παλιότερη φωτογραφική παρουσίαση του Νίκου Χατζηιακώβου για τα ταμπάκικα, η οποία βραβεύτηκε με το Χάλκινο Μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας:

Τα παλιά βυρσοδεψεία στο Καρλόβασι, απομεινάρια του παρελθόντος, παραμένουν στη θέση τους επί δεκαετίες ολόκληρες.

Μαρτυρούν ακόμα, όπως δείχνουν και οι παρακάτω φωτογραφίες του Γιάννη Καρακωνσταντή, πώς τα παλιά καλά χρόνια μερακλήδες Σαμιώτες τεχνίτες έβγαζαν με κόπο τα προς το ζην μεταμορφώνοντας κομμάτια δέρματος.

Ο Γ. Καρακωνσταντής μάς μεταφέρει τον τρόπο που τα μηχανήματα της εποχής εκείνης δούλευαν στο φουλ:

Το Ταμπάκικο ήταν δίπατο. Στο κάτω πάτωμα γινόταν η υγρή δουλειά : η προκαταρκτική και η δέψη. Ήταν εκεί οι λίμπες και τα ποντόνια και τα καβαλέτα και οι βαρέλες. Εκεί γινόταν τα ξενερίσματα και τα ξελεσάσματα και τ’ ασβεστώματα. Και βέβαια τα παστώματα και τα γυρίσματα στις βαρέλες. Υγρασία και γλίτσα και μισόφωτο. Και βρώμα βαριά.

Στο πάνω πάτωμα γινόταν η στεγνή δουλειά : η τελειοποίηση και η συσκευασία. Ήταν εκεί οι πάγκοι για το στρώσιμο των πετσιών, οι κρεμάλες για το κέρωμα και το στέγνωμά τους, οι κύλιντροι για το σιδέρωμα κι όλα τα εξελιγμένα μηχανήματα. Ήταν φωτεινό το πάνω πάτωμα, καθαρό κι είχε την ευχάριστη μυρωδιά του αργασμένου δέρματος“.

Μάθετε περισσότερα για τα ταμπάκικα του Καρλοβάσου στο ιστολόγιο του Μουσείου Βυρσοδεψίας.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!