Φωτογραφία του Σταμάτη Γούναρη

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται κάθε Κυριακή του Πάσχα στον Μαραθόκαμπο της Σάμου για να παρακολουθήσει το εντυπωσιακό έθιμο των “οβίδων”*, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στο όμορφο χωριό της νοτιοδυτικής Σάμου.

Εξαίρεση φέτος, που δεν αναβίωσε λόγω των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ας το θυμηθούμε, ωστόσο, μέσα από τα παρακάτω βίντεο! Η εικόνα και ο ήχος εντυπωσιάζουν!

Βίντεο από τη σελίδα “Καταφύγιο” στο facebook:

Προφήτης Ηλίας

Άγιος Αντώνιος

Αγία Παρασκευή

Άγιος Αθανάσιος

Αγία Τριάδα

Άγιος Νικόλαος Όρμου Μαραθοκάμπου

Βίντεο από τη σελίδα “”Wild West:The other side of Samos” στο facebook:

Όρμος Μαραθοκάμπου και ενορίες του Μαραθοκάμπου (για πρώτη φορά βίντεο “οβίδων” από drone)

Βίντεο του Αλέξη Διακονικολάου:


Βίντεο από τη σελίδα της “Συμμαχίας Πολιτών –  Λυμπέρης Αλέξανδρος” στο facebook:

Βίντεο του Γιάννη Μάρκου:

Βίντεο της χρήστριας “Katerina Samos” στο YouTube:


Δείτε επίσης τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Σταμάτη Γούναρη από τις οβίδες στον Μαραθόκαμπο!

* Τι είναι το έθιμο των οβίδων στον Μαραθόκαμπο Σάμου (της Νίτσας Κιάσσου)

Δεν πρόκειται για απλές τουφεκιές, σαν κι αυτές που πέφτουν και αλλού πανελλαδικά, ήδη από την εποχή της τουρκοκρατίας, κάθε Πάσχα. Στον Μαραθόκαμπο της Σάμου ανήμερα της Λαμπρής σκάνε οβίδες!

Για την ακρίβεια, πέφτουν χιλιάδες κάλυκες από οβίδες, οι οποίες ταπώνονται με μπαρούτι και χαρτί, στήνονται στο έδαφος στις γύρω πλαγιές του χωριού και το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οι ντόπιοι τις πυροδοτούν, δημιουργώντας επαναλαμβανόμενες εντυπωσιακές εκρήξεις.

Οι προετοιμασίες για την τήρηση του εθίμου αρχίζουν από πολύ νωρίς, ουσιαστικά διαρκούν έναν ολόκληρο χρόνο. Πρέπει να μαζευτούν χρήματα για το μπαρούτι, να κατασκευαστούν καινούρια βλήματα, να οργανωθούν και να συντονιστούν τα συνεργεία. Πολλές από τις οβίδες προέρχονται από τον πόλεμο του 1940 και φυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού όλα αυτά τα χρόνια.

Ανήμερα το Πάσχα, περιμετρικά του Μαραθοκάμπου, στα βουνά, ανάμεσα στους θάμνους, κάθε μια από τις πέντε ενορίες του χωριού έχει και το δικό της πολυάριθμο συνεργείο και καθορισμένη μέθοδο εκπυρσοκρότησης.

Μεγάλη σημασία δίνεται και στο θέαμα, αφού η συγκεκριμένη τοποθέτηση των βλημάτων συμβάλει στο να εκτινάσσονται οι καπνοί με ορισμένο σχήμα. Οι οβίδες, για παράδειγμα, που πυροδοτούνται όρθιες (ολορτίνια), στέλνουν στον αέρα εντυπωσιακά κατάλευκα στεφάνια, ενώ αυτές που μαζί με το μπαρούτι έχουν ταπωθεί και με ώχρα, γεμίζουν την ατμόσφαιρα με χρώματα.

Το κάθε ταμπούρι ρίχνει από πέντε μπαταριές (ομοβροντίες) σταδιακά, μία για την κάθε ενορία που το αναστάσιμο λάβαρό της περνά από συγκεκριμένο σημείο, κατά τη διάρκεια της Ύψωσης που πραγματοποιείται στις 11 το πρωί.

Το έθιμο αυτό δεν σταματά τη μέρα της Λαμπρής. Οι οβίδες που για οποιονδήποτε λόγο δεν έσκασαν συγκεντρώνονται και μεθοδεύεται από την αρχή η πυροδότησή τους. Σποραδικές μπαταριές από τέτοια βλήματα πέφτουν την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, επειδή προφανώς το Χριστός Ανέστη είναι πρόσφατο, αλλά και γιατί γιορτάζουν αρκετά ξωκλήσια της περιοχής, που συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος προσκυνητών.

Μετά απ’ όλα αυτά ακολουθεί η συγκέντρωση και η φύλαξη των όλμων στις αποθήκες, ο απολογισμός και η σύγκριση της εκρηκτικής παρουσίας τής κάθε ενορίας, αφού σε τούτη τη συνήθεια μεγάλη σημασία φαίνεται πως έχει η πρωτιά, που ενισχύει τον θρύλο της αντροσύνης, της ικανότητας και της παλικαριάς.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!