fbpx

Άσκοπες μετακινήσεις: Πάνω από 600 πρόστιμα στο Β. Αιγαίο -Περισσότεροι από 100.000 έλεγχοι (βίντεο-πίνακες)

Τον απολογισμό των αστυνομικών ελέγχων σε Σάμο, Λέσβο, Χίο κατά τις τρεις εβδομάδες (23 Μαρτίου-12 Απριλίου) εφαρμογής του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, για την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού, παρουσίασε τη Μεγάλη Τρίτη, στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου, υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς.

Πιο αναλυτικά, στο διάστημα αυτό, σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο έγιναν 101.279 έλεγχοι (38.766 την 1η εβδομάδα, 31.002 τη 2η, 31.511 την 3η), και 15.305 αποτροπές μη σύννομης εξόδου αλλοδαπών από τα ΚΥΤ (6.662, 4.002, 4.641), ενώ βεβαιώθηκαν 621 παραβάσεις κι επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα (154, 215, 252 ανά εβδομάδα).

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα στοιχεία δείχνουν  πως οι έλεγχοι διατηρούνται όλη την 3η εβδομάδα (6-12 Απριλίου) σε σταθερά επίπεδα. Την Κυριακή 12 Απριλίου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εβδομάδες, οι έλεγχοι παρουσιάζουν αύξηση, γεγονός το οποίο συνδέεται με την καλοκαιρία που επικράτησε εκείνη την ημέρα, μετά από αρκετές ημέρες με άστατο καιρό και την επακόλουθη επιθυμία των πολιτών για έξοδο από τις οικίες τους.

Επιπλέον, την 3η εβδομάδα, καταγράφεται ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των αποτροπών εξόδου από τα Κ.Υ.Τ. από την Παρασκευή 10 Απριλίου, γεγονός που συνδέεται με την πίστωση των σχετικών βοηθημάτων στις κάρτες των αλλοδαπών διαμενόντων στα Κ.Υ.Τ., κάτι που τους ώθησε σε απόπειρες μαζικής εξόδου, για αγορές, για να καλύψουν τις προσωπικές ανάγκες τους.

Οι παραβάσεις της 3ης εβδομάδας είναι σε υψηλότερα επίπεδα, ιδίως προς το τέλος της εβδομάδας, αφού κυρίως δύο παράγοντες επηρέασαν τις απόπειρες για άσκοπη μετακίνηση, και συγκεκριμένα η καλοκαιρία του Σαββατοκύριακου, καθώς και η πίστωση των επιδομάτων στις κάρτες των αλλοδαπών διαμενόντων στα Κ.Υ.Τ.

Γενικά συμπεράσματα

Από τη μελέτη των δεδομένων μπορούν, σύμφωνα με τον κ. Ντουρουντού,  να αναφερθούν τα εξής:

  • Ο κύριος λόγος για τον οποίο μετακινούνται οι πολίτες, εξακολουθεί να είναι η σχετιζόμενη κίνηση με την εργασία (47%).
  • Η εργασία, η μετάβαση σε καταστήματα πρώτης ανάγκης, η επίσκεψη σε ιατρό ή φαρμακείο και η σωματική άσκηση αποτελούν σχεδόν το 80% των μετακινήσεων.
  • Εξακολουθεί να ισχύει και την τρίτη εβδομάδα η διατύπωση πως η κυκλοφορία των πολιτών είναι αυξημένη της εργάσιμες ημέρες και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Σχετικά αυξημένη είναι και τις απογευματινές ώρες αλλά σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Τις νυχτερινές ώρες παρατηρούνται ελάχιστες μετακινήσεις πολιτών.
  • Αν και έχουν πτωτική τάση, οι αποτροπές στα Κ.Υ.Τ. εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλές σε απόλυτους αριθμούς, ειδικά προς το τέλος της 3ης εβδομάδας, χρονικό σημείο κατά το οποίο πιστώθηκαν βοηθήματα στις κάρτες ανάληψης των διαβιούντων στα Κ.Υ.Τ.
  • Σημαντική αύξηση δραστηριότητας – κυκλοφορίας για λόγους σωματικής άσκησης την Κυριακή.

Δείτε τις δηλώσεις του υποστράτηγου Ελευθέριου Ντουρουντού:

Δείτε αναλυτικά και σε διαγράμματα ολόκληρη την παρουσίαση:

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!