Για πλήρη εγρήγορση κι ετοιμότητα της ελληνικής Πολιτείας για την προστασία των εθνικών συνόρων και κατ’ επέκταση των νησιών από τις κρίσεις μετανάστευσης και δημόσιας υγείας μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Mega, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας.

Γνωρίζαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι η πίεση από την Τουρκία θα είναι  διαρκής. Μπορεί προσωρινά, μετά την ισχυρή αντίδραση της Ελλάδος στον Έβρο και στα νησιά να είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική μείωση ροών από τις αρχές Μαρτίου, αλλά ξέρουμε ότι κάποια στιγμή  αυτό το κύμα θα επανέλθει και γι’ αυτό παραμένουμε σε εγρήγορση. Υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται, όμως, αυτό που γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες, ότι δηλαδή είναι φορείς του κορωνοϊού” δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα σύνορα φυλάσσονται, με αποτέλεσμα, σήμερα, τις τελευταίες ημέρες, να καταγράφονται μηδενικές ροές. Όπως είπε, “υπάρχει πλήρης ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και των ομάδων ασφαλείας, του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού, ώστε να αποτραπεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιες αφίξεις, είμαστε έτοιμοι, πλέον και στη Μυτιλήνη και στη Χίο αλλά και στα άλλα νησιά με ειδικούς χώρους, όπου θα μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και, φυσικά, θα ελεγχθούν ιατρικά. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δημιουργήσαμε δύο ειδικές δομές μόνο για τις νέες αφίξεις στις Σέρρες και στη Μαλακάσα. Έχουμε αποφύγει οι νέες αφίξεις να συγχρωτιστούν με τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας, ώστε να μη μεταφερθεί πιθανό κρούσμα στις υφιστάμενες δομές. Όσο για αυτές, είχαμε κάνει μια προσπάθεια από τον Φεβρουάριο να τις κλείσουμε. Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια εκείνη τη στιγμή δεν ευοδώθηκε».

Ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε και στα “αυξημένα μέτρα προστασίας των υφιστάμενων δομών από τον κορωνοϊό”, λέγοντας ότι «”υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση με αυστηρότερους κανόνες για τις δομές απ’ ό,τι ισχύουν για το γενικότερο πληθυσμό, βάζοντας όρια όχι μόνο γιατί βγαίνουν, αλλά και πόσοι βγαίνουν και μέχρι τι ώρα μπορούν να μπουν”.

Παράλληλα, επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία, τονίζοντας ότι “ελάχιστες από τις δομές που φτιάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι δυο νέες δομές που φτιάξαμε στη Μαλακάσα και στις Σέρρες έχουν προδιαγραφές διπλής στρατιωτικής περίφραξης, η οποία δεν παραβιάζεται. Οι παλιότερες δομές είχαν απλές περιφράξεις και μερικές φορές ούτε περιφράξεις. Αυτό που έχουμε βάλει ως προτεραιότητα στο υπουργείο είναι αμέσως μετά το Πάσχα να ορίσουμε διοικητές στις υφιστάμενες δομές, γιατί μέχρι τώρα αυτές οι δομές δεν είχαν ελληνική διοίκηση. Ήταν υπό τη διοίκηση διεθνών οργανισμών. Αυτό μας εμπόδιζε σε κάποιο σημείο στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας” δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως “στα νησιά υπάρχουν αυξημένα μέτρα γενικότερα ως προς την προστασία τους. Το γεγονός ότι υπάρχει μια απαγόρευση σε νέες αφίξεις στα νησιά είτε από την ενδοχώρα, είτε με τα μέτρα που έχουμε πάρει από την Τουρκία έχουμε δημιουργήσει κατά κάποιο τρόπο αυτόνομες κοινότητες στα νησιά. Κι αυτό είναι ένας πολύ μεγάλος δείκτης προστασίας” τόνισε ο κ. Μηταράκης.