Για το “Stay in Camps”, που εφαρμόζεται πλέον στην καθημερινότητα των δομών,  ως το αντίστοιχο του “Μένουμε Σπίτι”, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του την εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”.

“Δίνουμε μια διαρκή μάχη για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας, των όμορων περιοχών, καθώς και των τοπικών κοινωνιών. Διαχωρίζουμε τις νέες αφίξεις, ώστε να μην αναμιγνύονται με τον γενικό πληθυσμό των ΚΥΤ. Δημιουργήσαμε με ταχύτητα υγειονομικούς σταθμούς και χώρους απομόνωσης για πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού σε όλες τις δομές φιλοξενίας. Περιορίσαμε την κυκλοφορία από και προς τις δομές. Αναστείλαμε το οικονομικό βοήθημα μέχρι την τοποθέτηση ΑΤΜ στο εσωτερικό των ΚΥΤ. Επίσης, ανοίξαμε τον δρόμο για τη λειτουργία πρατηρίων τροφοδοσίας ειδών πρώτης ανάγκης στην περίμετρό τους. Μέτρα που απομονώνουν το μεταναστευτικό στοιχείο από τη ζωή των αστικών κέντρων και των τοπικών κοινωνιών. Η πολύγλωσση ενημέρωση των διαμενόντων στα ΚΥΤ σε γλώσσες που κατανοούν διασφαλίζει την ενημέρωσή τους για τους έκτακτους κανόνες. Αυτονόητα, το υπουργείο διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης” δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως “αποτελεί προτεραιότητά μας ο δραστικός περιορισμός κάθε παράνομης εισόδου στη χώρα μας. Στις λίγες μέχρι στιγμής περιπτώσεις αφίξεων, υπάρχει  υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων. Στα νησιά, με τη συνεργασία των περισσότερων δήμων, δημιουργήσαμε ειδικούς χώρους απομόνωσης για αυτές τις νέες αφίξεις, οι οποίες είναι ελάχιστες. Μακριά από τις δομές φιλοξενίας, αλλά και τις νησιωτικές κοινωνίες. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, επανδρώσαμε ειδικούς χώρους με κατάλληλο ιατρικό προσωπικό κι εξοπλισμό. Παραμένουμε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο” ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, η μετατροπή των ανοικτών κέντρων σε κλειστά είναι αναγκαία, όπως φαίνεται σήμερα με τη διπλή κρίση των συνόρων και της δημόσιας υγείας. “Σε Κω, Λέρο και Σάμο υπάρχει πρόοδος. Αναμένουμε προτάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση στη Χίο και τη Λέσβο. Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές θα συμβάλλουν στην σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών, η οποία και ξεκίνησε και ήδη έχουμε για πρώτη φορά αισθητή μείωση των διαμενόντων στα ΚΥΤ, κατά 5,3% στο πρώτο τρίμηνο. Σημαντική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερα αυξημένες ροές το πρώτο δίμηνο” υπογράμμισε.

Όπως συμπλήρωσε, “υπήρξε σημαντική αύξηση των επιστροφών το πρώτο δίμηνο, αλλά πλέον η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με ευθύνη της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί επιστροφές, με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η αναθεώρησή της. Με τρόπο που θα άρει τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά μας και θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς τις τουρκικές υποχρεώσεις. Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την αρχική συμφωνία και την συμφόρηση των νησιών είναι απαράγραπτες” υποστήριξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού είναι εδώ.