Η ενοικίαση ξενοδοχείων αλλά και πλοίου στη Σάμο με σκοπό την άμεση στέγαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο, που σήμερα ζουν σε καταυλισμούς και ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες και μπορεί να πληγούν άμεσα από την πανδημία του κορωνοϊού, περιλαμβάνεται στη δράση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ήδη στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας δημοσιεύτηκε η σχετική προκήρυξη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους όρους αναφοράς στα ελληνικά και δήλωση καταχώρησης στα αγγλικά.

Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύτηκαν προκηρύξεις οι οποίες προβλέπουν:

– Την ενοικίαση ξενοδοχείων και άλλων δομών φιλοξενίας, για τη στέγαση αιτούντων άσυλο και προσφύγων που διαμένουν στα νησιά Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο αλλά και στη Ρόδο και στην Κρήτη. Στην προκήρυξη ζητούνται οικονομικές προσφορές από τους ιδιοκτήτες κλειστών σήμερα επιχειρήσεων φιλοξενίας (ξενοδοχεία, ξενώνες, απλά καταλύματα με πρωινό, ενοικιαζόμενα δωμάτια και άλλες επιχειρήσεις φιλοξενίας) που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού ή άλλη αρμόδια αρχή. Η διαθεσιμότητα των χώρων που θα προσφερθούν πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ και η διάρκεια ενοικίασης θα είναι τριών μηνών.

– Την ενοικίαση πλοίων τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν σε καμπίνες 300 άτομα το καθένα, στα λιμάνια των πρωτευουσών πόλεων της Σάμου, Μυτιλήνης, Χίου καθώς και πλοία με χωρητικότητα 100 ατόμων στην Κω και στη Λέρο.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, τα πλοία θα πρέπει να διαθέτουν υπηρεσίες καθαρισμού, ηλεκτρικό και ρεύμα, καθώς και να προσφέρουν τρεις φορές τη μέρα φαγητό (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό).

Η διάρκεια παροχής υπηρεσιών σε πλοία πρέπει να μπορεί να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 13 Απριλίου και η σύμβαση ζητείται να είναι για 15 μέρες με δυνατότητα επέκτασης στους δυο μήνες.

Σύμφωνα με στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας «στις ενοικιάσεις προχωράμε στα πλαίσια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στους καταυλισμούς καθώς και των επιπτώσεων που αυτό θα έχει μεταξύ των ντόπιων πληθυσμών. Θα στεγαστούν άνθρωποι ευάλωτοι στη νόσο που πρέπει να βγουν μέσα από τους καταυλισμούς ώστε να μη νοσήσουν. Φαντασθείτε μια τέτοια περίπτωση οπότε και θα μεταφερθούν σε δημόσιες δομές υγείας, καταλαμβάνοντας θέσεις που σήμερα δεν επαρκούν σε συνθήκες πανδημίας και για την τοπική Κοινότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η θέση του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου 

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σχολιάζοντας τη διακήρυξη, που περιλαμβάνει τη φιλοξενία μεταναστών σε πλοία, ανάφερε το Σάββατο στη σελίδα του στο facebook τα εξής:

Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. με διακήρυξή της αναζητεί πλοία για φιλοξενία μεταναστών υπό φροντίδα σε λιμένες στη Λέσβο, Χίο, Σάμο (THE UNITED NATIONS REFUGEE AGENCY, αρ διακ. RFQ/GRC/2020/014 “Accommodation Services for Persons of Concern in the Islands Lesvos, Chios, Samos,…)!

Το Υπουργείο μάς έλεγε ότι είναι ανέφικτο!

Πόσο καιρό το προτείνουμε;“.