Φωτογραφία από voreioaigaio.ert.gr

Σαράντα ειδικούς οικίσκους – κοντέινερ για τη διαμονή και υγειονομική φροντίδα μεταναστών και προσφύγων θα διατεθούν από την αυστριακή κυβέρνηση στη Σάμο και άλλα 141 κοντέινερ στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, και του υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ.

Το αίτημα είχε υποβάλει ο κ. Κουμουτσάκος, προκειμένου να διατεθούν κοντέινερ, έτσι διαμορφωμένα ώστε να καλύψουν ανάγκες διαμονής και υγειονομικής παρακολούθησης μεταναστών και προσφύγων και στη σχετική τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε να προχωρήσουν αμέσως οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε τα κοντέινερ να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, «η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων αποσκοπεί στην έγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών του συνδυασμού μεταναστευτικού και πανδημίας».

Ασυνόδευτοι ανήλικοι

Για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι “έχει αναπτυχθεί μια θετική δυναμική για το θέμα. Ξεκινήσαμε με το Λουξεμβούργο με έναν μικρό, αλλά σημαντικό ως προς τη σημειολογία και τον πληθυσμό της χώρας, αριθμό παιδιών. Θα αναχωρήσουν για το Λουξεμβούργο 12 παιδιά, την ερχόμενη εβδομάδα. Θα έρθουν αύριο από τα νησιά στην Αθήνα Πρόκειται για εννέα παιδιά από τη Λέσβο, ένα από Σάμο και δύο από Χίο. Θα διαμείνουν σε δομές του ΔΟΜ και θα υποβληθούν σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, πριν αναχωρήσουν.

Αυτή η πρωτοβουλία του υπουργείου, πυροδότησε το ενδιαφέρον και άλλων εταίρων, όπως η Γερμανία. Τις επόμενες ημέρες, θα μετεγκατασταθούν 50 παιδιά για τη Γερμανία. Πριν από λίγο, μίλησα και με τον αρμόδιο υπουργό της Ελβετίας. Και εκεί υπάρχει ενδιαφέρον για 20 παιδιά. Και βέβαια μην ξεχνάμε τις υπόλοιπες χώρες που έχουν εκφράσει την προθυμία να δεχθούν ασυνόδευτα ανήλικα, όπως η Γαλλία, η Φινλανδία, η Σερβία, το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Κροατία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία”.