Επιστολή στον πρωθυπουργό με αίτημα οικονομικών και θεσμικών μέτρων στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, λοιπών επαγγελματιών, καταστηματαρχών, της μικρομεσαίας τάξης και των νοικοκυριών απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου.

Ειδικότερα, στην επιστολή τους αυτοί, που κοινοποιείται και προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, και Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, καθώς και στον βουλευτή Σάμου Χριστόδουλο Στεφανάδη, ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Κολλάρος, επισημαίνει πως “η χώρα μας έχει τεθεί σε καραντίνα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την πρόληψη ραγδαίας επέκτασης του Covid-19. Έχει τεθεί στον πάγο η οικονομία, τα νοικοκυριά στενάζουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βιώνουν τη καταστροφή τους.

Μία κυβέρνηση, σε ένα κράτος δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαποτισμένο στη συνταγματική και θεσμική ραχοκοκκαλιά του από τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης, όταν θέτει τον λαό σε καραντίνα και τον κλείνει με αστυνομικά μέτρα στο σπίτι, οφείλει να του εξασφαλίσει δωρεάν:

1) Νερό, 2) Ηλεκτρικό ρεύμα, 3) Τηλέφωνο, 4) Φαγητό για όλη την οικογένεια, 5) αναστολή-μετάθεση πληρωμής όλων των λογαριασμών και υποχρεώσεων σε Τράπεζες, Εφορίες, ΕΦΚΑ κλπ ως παρακάτω. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, έχει εξαγγελθεί εν μέρει, με άδικους όμως και αντικοινωνικούς αποκλεισμούς.

Γι’ αυτό λοιπόν ζητάμε άμεση με θεσμικά μέτρα και με ικανοποιητικά ποσά υποστήριξη της κυβέρνησης προς τους δήμους, την επανυπαγωγή των δικηγόρων και την υπαγωγή όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταστηματαρχών, αγροτών και κτηνοτρόφων μας στην αποζημίωση επιβίωσης των 800 €, με τον όρο το εισόδημα του 2018 να ήταν κάτω από 25.000 ευρώ, την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης, την πλήρη απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες που θα παραμείνουν κλειστά αντίστοιχα τα δικαστήρια, τα μαγαζιά, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα κάθε είδους και τη μετάθεση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων μετά τον μήνα Οκτώβριο τρέχοντος έτους 2020. Επιπρόσθετα ζητάμε την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους και τέλος την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2020.

Θεωρούμε ότι το έδαφος λόγω των έκτακτων συνθηκών είναι πρόσφορο ακόμα για τη μείωση του ΦΠΑ στη κατώτερη βαθμίδα δηλ. 6% για τουλάχιστον μία τριετία για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (σας επισημαίνω ότι το νησί Holgeland, με 1.500 κάτοικους του κρατιδίου Sleswing-Holstein της Γερμανίας είναι απαλλαγμένο από κάθε φόρο και ΦΠΑ και τα άλλα πέντε νησιά της Γερμανίας τα Rügen, Sylt Usedom, Borgum, Nordemey, Fehmarn είναι μόνιμα σε ειδικό καθεστώς χαμηλών φόρων και ΦΠΑ 6%).

Σε κάθε περίπτωση, φρονούμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει με ΠΝΠ να προβεί στην κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλομένων από φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, στην αναστολή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές εταιρείες – παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, για όλους τους πολίτες που τυχόν έχουν οφειλές, στην αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020 στη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μέχρι τον Οκτώβρη 2020 κατ΄ αρχήν, στην πλήρη και απόλυτη προστασία της α΄ κατοικίας, στην άμεση απαγόρευση των εισπρακτικών εταιρειών να παίρνουν τηλέφωνα και να καταπιέζουν τον λαό αυτές τις πρωτόγνωρες ημέρες που δυστυχεί ο κόσμος.

Τέλος, για τον νευραλγικό και προσοδοφόρο τομέα του τουρισμού για το νησί της Σάμου, που τόσα δεινά οικονομικής και κοινωνικής φύσεως έχει υποστεί από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, θα πρέπει η Πολιτεία να χορηγήσει δωρεάν κεφάλαιο κίνησης 800 ευρώ για κάθε υπνοδωμάτιο τουριστικών καταλυμάτων, στη νομοθετική αναγνώριση της εποχιακής εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του επισιτισμού, στην καταβολή της ανεργίας τον χειμώνα, ανεξάρτητα από τους μήνες ή ημέρες απασχόλησης το 2020 και να προχωρήσει μέσω του αρμόδιου υπουργείου στη λήψη δραστικών μέτρων οικονομικής στήριξης, προβολής και ανόρθωσης του τουρισμού της Σάμου”.

Φωτογραφία: Νίκος Δραπανιώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here