Απαντήσεις σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, με θέμα «Αναγκαία μέτρα για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων» έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ως βίντεο ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε στην απάντησή του ότι υπάρχει σημαντικό θέμα συμφόρησης στα νησιά. «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας διαμένουν 100.000 αιτούντες άσυλο, οι 70.000 εκ των οποίων διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. Από αυτούς τους 70.000 μέχρι στιγμής σε δύο δομές από τις 38 έχουμε 28 κρούσματα κορωνοϊού και μέχρι στιγμής ευτυχώς κανένα θύμα. Και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή λάβαμε ουσιαστικά μέτρα για να προστατέψουμε και τους διαμένοντες στις δομές και τους εργαζόμενους σε αυτές και την τοπική κοινωνία».

Όσον αφορά το θέμα των ροών στα νησιά, ο κύριος Μηταράκης ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες αυτές είναι μηδενικές. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μηδενικές ροές τις τελευταίες 15 με 20 μέρες ενώ οι λίγες αφίξεις του τελευταίου διαστήματος “μεταφέρονται σε δύο νέες δομές (Σέρρες και Μαλακάσα) που είναι κλειστές για λόγους Δημόσιας Υγείας. Επίσης υπάρχουν αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας. Για τα νησιά ειδικά αποφασίσαμε να μην καταβληθεί το επίδομα Απριλίου που δίνει Ύπατη αρμοστεία.

Στους αιτούντες άσυλο μέχρι να τοποθετηθούν μέσα στις τομές ώστε να μη βγουν κατά δεκάδες οι εκατοντάδες για να πάρουν αυτό το επίδομα και προβλέψαμε μέσα στις δομές να υπάρχει χώρος όπου θα έρχονται βασικά προϊόντα. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινωνίες δημιουργήσαμε χώρο καραντίνας και στη Μυτιλήνη και στη Χίο και είμαστε έτοιμοι και στη Σάμο ώστε αν υπάρξουν νέες αφίξεις να μην μπουν στο γενικό πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Μηταράκης

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου:

και τη δευτερολογία: