fbpx

Τι πρότειναν η Λαϊκή Συσπείρωση και “Η Σάμος αλλάΖΕΙ” στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο

Τις θέσεις που παρουσίασαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου κοινοποίησαν στους πολίτες οι δημοτικές παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Αποδεκτά στο σύνολό τους έκανε το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου τα μέτρα που εισηγήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση η οποία έφερε με πρωτοβουλία της στη τελευταία τηλε-συνεδρίαση (Τρίτη 31/3.2020), το θέμα για την ανακούφιση λαϊκών οικογενειών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που έμειναν χωρίς εισόδημα εξ αιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα μέτρα αφορούν στην απαλλαγή τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που δεν λειτουργούν, απαλλαγή από ενοίκια δημοτικών ακινήτων, τελών κατάληψης πεζοδρομίων, δημοτικών τελών για μικρές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση, εξασφάλιση καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους σε νομικά πρόσωπα του δήμου, μέτρα προστασίας των εργαζομένων του δήμου και ιδιαίτερα των εργατών καθαριότητας , των εργαζομένων στο Γηροκομείο και στο Βοήθεια στο σπίτι, διενέργεια απολυμάνσεων σε δημόσια κτίρια, αμαξοστάσιο , απορριμματοφόρα, δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων.

Επίσης έγινε αποδεκτή η πρόταση για απαλλαγή από δημοτικά τέλη, τέλος παρεπιδημούντων, φόρο ηλεκτροδοτούμενων κλπ για τα κλειστά καταστήματα , για τα οποία όμως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, όπως είπε η δημοτική αρχή.

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ»

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες που της αναλογούν και κυρίως να προχωρήσει σε προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στην προμήθεια και διάθεση των μέσων προστασίας που απαιτούνται στα Νοσοκομεία, την ενίσχυση των Κέντρων υγείας, των αγροτικών ιατρείων και γενικότερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, εντάσσοντας όλο το δυναμικό τους καθώς και τους ιδιώτες γιατρούς, στον κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Ανατολικής Σάμου Κώστας Τζίχας, με αφορμή πρόταση της παράταξης «Η Σάμος αλλάζει», να κάνει δωρεά ο δήμος μέσα προστασίας και άλλα υλικά στο Νοσοκομείο Σάμου.

«Ο δήμος τόνισε έχει την ευθύνη να πάρει μια σειρά μέτρα που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και των δημοτών σαν κι’ αυτά που προτείναμε και έγιναν αποδεκτά. Μέχρι χθες – τόνισε – οι εργαζόμενοι του δήμου δεν είχαν μέσα προστασίας» και συνέχισε: « Οι ανάγκες του Νοσοκομείου είναι πράγματι μεγάλες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν από κρατικές δαπάνες και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η κυβέρνηση. Η μετάθεση ευθυνών από το κράτος στις τσέπες και πάλι των δημοτών, σε τόσο κρίσιμες συνθήκες ισοδυναμεί με έγκλημα. Με αυτό το σκεπτικό τοποθετούμαστε με λευκή ψήφο»“.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”, “το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 31/3 πραγματοποιήθηκε με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αξιοποιώντας της νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και είναι επιβεβλημένο να δοθούν συγχαρητήρια στα διοικητικά στελέχη του Δήμου για την άμεση υλοποίηση της τηλεδιάσκεψης και την υποστήριξη των δημοτικών συμβούλων.

Στην αρχή της διαδικασίας ως δημοτική παράταξη καταθέσαμε πρόταση – και έγινε ομόφωνα δεκτή – να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου, ως ελάχιστο φόρο τιμής και τιμώντας τον ως σύμβολο της αντίστασης και ως αγωνιστή των ιδανικών της αριστεράς.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Στην γραπτή εισήγηση του Δημάρχου (η οποία διαβιβάστηκε μόλις 45 λεπτά πριν τη συνεδρίαση) διαφωνήσαμε στο σκέλος της πρότασής του να συνεχιστεί η αναστολή της υποβολής αίτησης ασύλου, πρόταση που παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τα στοιχειώδη ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας έτσι το άλλοθι στον Υπουργό να λέει ότι μου το προτείνουν οι αυτοδιοικητικοί των νησιών του Αιγαίου.

Προτείναμε:

α) να προστεθεί παράγραφος με την οποία να καταδικάζεται η ψήφιση στη Βουλή από τους κυβερνητικούς βουλευτές η ΠΝΠ για τις επιτάξεις εκτάσεων, μεταξύ των οποίων και των 216 στρεμμάτων στη Ζερβού, δείχνοντας στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στη δημιουργία υπερδομών -μεγάλων φυλακών στα νησιά.

β) να αναδειχθεί η μεγάλη καθυστέρηση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία κυβερνάει πλέον 9 μήνες και στο διάστημα αυτό, αν είχε την πολιτική βούληση, έπρεπε να έχει απεγκλωβίσει τους υπεράριθμούς κατά 7000 πρόσφυγες/μετανάστες και να τους μετακινήσει σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, να έχει κατασκευάσει το νέο ΚΥΤ των 1200 ατόμων στη Ζερβού και να έχει κλείσει τη «φαβέλα» δίπλα στη πόλη της Σάμου.

γ) το οικονομικό βοήθημα των 90 € στους αιτούντες άσυλο (το οποίο χορηγείται από την Ύπατη Αρμοστεία) να δίνεται μέσω των ανέπαφων προπληρωμένων καρτών (prepaid cards), με μόνη δυνατότητα να αγοράζουν τα είδη που έχουν ανάγκη στα καταστήματα της πόλης (και όχι ως χρήμα, το οποίο πρέπει να κάνουν ανάληψη στα ΑΤΜ και να γίνεται συνωστισμός).

2. Είχαμε καταθέσει ως παράταξη πρόταση για συζήτηση και απόφαση, που αφορούσε την αγορά προστατευτικού υγειονομικού υλικού που έχει άμεση ανάγκη οι γιατροί και το προσωπικό και δωρεάν παραχώρησή του στο Δημόσιο Νοσοκομείο Σάμου, ως συμβολική στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά και ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στους υγειονομικούς μας (γιατροί και προσωπικό), οι οποίοι δίνουν τη μάχη με ελλιπή μέσα για όλους εμάς. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν αποδέχθηκε στο σύνολό της την πρότασή μας για δωρεά υγειονομικού υλικού της τάξης των 20.000 €, αλλά παρέπεμψε το θέμα στην οικονομική επιτροπή για να καθορίσει το ύψος της ενίσχυσης σε πολύ χαμηλότερα οικονομικά επίπεδα.

3. Έγινε συζήτηση και για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία Covid-19 και ζητήσαμε ως δημοτική παράταξη:

α) ο Δήμος με τις κοινωνικές του υπηρεσίες να σταθεί αλληλέγγυος στις αδύναμες οικονομικά οικογένειες και ιδιαίτερα τους μοναχικούς ανθρώπους, ενισχύοντας τις δομές όπως η Κοινωνική Υπηρεσία, το Βοήθεια στο Σπίτι, το κοινωνικό παντοπωλείο. β) το προσωπικό καθαριότητας και συλλογής απορριμμάτων να έχει όλα τα προστατευτικά μέσα που θα το θωρακίσουν (και όχι μόνο λόγω κορωνοϊού -covid19) και θα νιώθει ασφαλές στην καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων του, να γίνεται τακτικός καθαρισμός με πλύσιμο και επισκευή των κάδων, οι οποίοι πρέπει να κλείνουν και να ανοίγουν με το μοχλό του ποδιού.

γ) ο Δήμος να εκδώσει οδηγίες προς τους συμπολίτες μας για ορθές πρακτικές διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων, (το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, το δέσιμο της σακούλας, πως θα βγάζουν τα απορρίμματα από το σπίτι, τη σωστή εναπόθεση μόνο εντός των κάδων, τη μη ανακύκλωση υλικών σε περίπτωση προσβολής μελών οικογένειας από κορωνοϊό κλπ)“.

Related Articles

error: Content is protected !!