Σειρά μέτρων που θεωρεί απαραίτητα για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες µετάδοσης του κορωνοϊού προτείνει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Σάµου.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίασή του την Τρίτη, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, να υιοθετηθούν με την έκδοση σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) τα εξής:

1) Να υποχρεούνται σε 14ήµερη κατ’ οίκον αποµόνωση όσοι ταξιδεύουν από την ηπειρωτική Ελλάδα ή από χώρες του εξωτερικού προς τα νησιά μας και να υπόκεινται στις διατάξεις υποβολής των διοικητικών προστίµων όπως αυτές ισχύουν για όσους µέχρι τώρα υποχρεούνται σε κατ’ οίκον περιορισµό. Το µέτρο να έχει αναδροµική ισχύ από τις 25 Μαρτίου 2020.

2) Να πραγµατοποιούνται έλεγχοι από τις λιµενικές αρχές του Πειραιά προκειµένου να εφαρµοστεί το µετρό της µετακίνησης των μονίμων κατοίκων προς τα νησιά.

3) Να οριστεί σαφές πρωτόκολλο απολύµανσης για τα πλοία και τα αεροπλάνα.

4) Οι ακτοπλοϊκές και οι αεροπορικές εταιρείες να δίνουν στις καθ’ ύλην αρµόδιες υπηρεσίες τις λίστες των ταξιδιωτών, προκειµένου να είναι δυνατός ο έλεγχος τήρησης του µέτρου.

5) Να αποστέλλονται στις καθ΄ ύλην αρµόδιες υπηρεσίες οι λίστες των επιβατών που έχουν ταξιδέψει από άλλες χώρες κι έχουν ιχνηλατηθεί στα σηµεία εισόδου, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν το µέτρο του κατ’ οίκον περιορισµού στα νησιά µας, προκειµένου να είναι δυνατόν ο έλεγχος τήρησης του µέτρου.

6) Να εκδοθεί απόφαση από τη ΓΓΠΠ µε την οποία θα επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι του γενικότερου πληθυσµού µόνο µία φόρα την ηµέρα για τους λόγους που περιγράφονται στις βεβαιώσεις κίνησης (τύπου β) και όχι περισσότερο από δύο (2) ώρες.

7) Να εκδοθεί µνηµόνιο ενεργειών από την Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας προκειµένου να είναι διακριτοί οι ρόλοι των εµπλεκοµένων φορέων.

8) Να υπάρξει σχεδιασµός από τα συναρµόδια υπουργεία για άµεση µίσθωση πλωτού χώρου καραντίνας (πλοίου), το οποίο θα διαθέτει υγειονοµική υποστήριξη προκειµένου να φιλοξενούνται οι παρανόµως εισερχόµενοι στην ελληνική επικράτεια από την Τουρκία, αφού η παραµονή τους στα νησιά µας αποτελεί υγειονοµικό κίνδυνο για τη µετάδοση του Covid -19, με βάση την πορεία της νόσου στη γειτονική χώρα.

9) Να υπάρχει παράταση της απαγόρευσης υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τους παράνοµα εισερχοµένους στην ελληνική Επικράτεια.

Αυτά εισηγούνται τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, και συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Σάµου και πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Σάµου Βασίλης Πανουράκης, ο προϊστάµενος του Τµήµατος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάµου Αλέξανδρος Τατούρης, ο στρατιωτικός διοικητής της 79 ΑΔΤΕ ταξίαρχος Περικλής Δούκας, ο διοικητής της Αστυνοµικής Διεύθυνσης Σάµου ταξίαρχος Ανδρέας Τσιπικούνης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάµου αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης, ο διοικητής του Κεντρικού Λιµεναρχείου Σάµου αντιπλοίαρχος Δηµήτριος Τσινιάς, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκοµείου Σάµου Νίκος Στεφανής, η νόµιµη αναπληρώτρια του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου Ευτυχία Δήμου, η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ευδήλου Καλλιόπη Κατέ, η προϊσταµένη της Διεύθυνσης Δηµόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριµνας της Π.Ε. Σάµου Κάρμεν Κενδρεάνου-Κονδύλη , ο δήµαρχος Ανατολικής Σάµου Γιώργος Στάντζος, ο δήµαρχος Δυτικής Σάµου Αλέξανδρος Λυµπέρης, ο αντιδήµαρχος Ικαρίας αρµόδιος σε θέµατα Π.Π. Νίκος Καλαµάρας κι ο δήµαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!