Διαδοχικές συνεντεύξεις παραχώρησε την Πέμπτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στις πιο σημαντικές από τις αναφορές του για τα νησιά, μετά και τη γνωστοποίηση 23 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊό στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα Βοιωτίας, μιλώντας στην ΕΡΤ1, σημείωσε πως υπάρχει η απόλυτη ετοιμότητα για ενίσχυση και της προστασίας και της φύλαξης, αν υπάρξουν οπουδήποτε κρούσματα, με ειδικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί.

“Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε 100.000 μετανάστες που φιλοξενούνται είτε σε δομές φιλοξενίας, είτε σε διαμερίσματα, είτε σε ξενοδοχεία. Είναι πλέον το 1% του πληθυσμού. Κατά συνέπεια, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε κρούσματα και στους μετανάστες που διαμένουν σε αυτές τις δομές. Εφαρμόζουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Από την 1η Μαρτίου έχουμε αποκλείσει από τις υφιστάμενες δομές των νησιών τις νέες αφίξεις ώστε να μην υπάρχει εισαγωγή του ιού. Έχουμε προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης. Προχωρήσαμε και σε τοποθέτηση υγειονομικών οικίσκων στις δομές, ώστε να μπορούν να γίνονται έλεγχοι σε όσους έχουν συμπτώματα και να περιορίζεται η κινητικότητα, και παράλληλα να υπάρχει ένας χώρος καραντίνας. Κι έχουμε προχωρήσει και στην ενημέρωση των διαμενόντων, έχουμε ενισχύσει τα μέτρα καθαριότητας, έχουμε ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας. Από εκεί και πέρα είμαστε έτοιμοι με ειδικό σχέδιο, οπουδήποτε υπάρξουν κρούσματα, να ενισχύσουμε την προστασία και τη φύλαξη” ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης κάλεσε όσους δημάρχους δεν έχουν υποδείξει σημεία για την κατασκευή ειδικών χώρων καραντίνας να το πράξουν άμεσα.  Όπως είπε, “υπάρχουν δήμοι οι οποίοι δεν μας βοηθούν να δημιουργήσουν χώρους καραντίνας και έρχονται με ανεδαφικές ιδέες να νοικιάσουμε κρουαζιερόπλοια και να τα δέσουμε στα λιμάνια αν έρθουν πέντε-δέκα άνθρωποι να τους βάλουμε σε κρουαζιερόπλοιο. Χρειάζεται και μια σοβαρότητα αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται ευθυνοφοβία και λαϊκισμός. Χρειάζεται και οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι να ανταποκριθούν σε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι συνηθισμένα αυτά που ζούμε, αλλά η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και στο μεταναστευτικό και στο θέμα δημόσιας υγείας παίρνει ό,τι απαραίτητο μέτρο χρειάζεται για την προστασία πληθυσμού”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπενθύμισε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για 10.000 μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα έχει υλοποιηθεί κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. “Είχαμε πει ότι θα κάνουμε 10.000 μετακινήσεις το πρώτο τρίμηνο, τις κάναμε. Απορροφήσαμε τις υψηλές ροές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και στα τέλη Μαρτίου έχουμε μία μείωση των διαμενόντων στα νησιά σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου. Έχουμε ήδη ανακοινώσει 5.000 εθελοντικές μετακινήσεις στο δεύτερο τρίμηνο, κι εργαζόμαστε σε ένα πολλαπλάσιο πρόγραμμα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία 21.000 θέσεων στο πρόγραμμα «Εστία», ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μία πολύ ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μέσα στο 2020. Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι ο Απρίλιος κι ένα μέρος του Μαΐου είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις, για λόγους δημόσιας υγείας” τόνισε.

Στο μεταξύ, ο κ. Μηταράκης συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής για την Πολιτική Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βασικό θέμα την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του (φωτογραφία), τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία μαζική και καλά συντονισμένη από τις τουρκικές αρχές πίεση, με εκτεταμένες κι επανειλημμένες απόπειρες παραβίασης των συνόρων της, ακόμη και διά της βίας. Επισήμανε δε πως υπήρχε η νομική βάση για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου, καθώς ήταν ένα μέτρο που έπρεπε η χώρα να λάβει για την προστασία της εθνικής ασφαλείας, της δημόσιας τάξης και της δημόσιας υγείας.

Ο υπουργός απαρίθμησε τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για την προστασία, τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης από τον κορωνοϊό, συμπληρώνοντας ότι “διαχωρίσαμε τις νέες αφίξεις από τους ήδη διαμένοντες στα ΚΥΤ. Απαγορεύσαμε την κυκλοφορία από και προς τα ΚΥΤ. Τοποθετήσαμε ειδικές υγειονομικές μονάδες στην περίμετρό τους. Συμπληρωματικά, ενημερώνουμε για τα μέτρα προφύλαξης τους διαμένοντες στις μητρικές τους γλώσσες. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα στα νησιά” σημείωσε.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε, επίσης, πως “έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σκοπεύουμε να αυξήσουμε σημαντικά αυτό το νούμερο στο β’ εξάμηνο του έτους. Οι δυνατότητές μας, όμως, για τη φιλοξενία περισσότερων μεταναστών στην ενδοχώρα είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό και είναι ευπρόσδεκτες προτάσεις για τη μετεγκατάσταση σε χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Προτάσεις όπως αυτή που εξελίχθηκε στην πρωτοβουλία για τη μετεγκατάσταση 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη, για την οποία και θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνοι τα βάρη της μεταναστευτικής κρίσης” επανέλαβε ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης υπέδειξε την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης συγκεκριμένων δράσεων, λόγω των πιέσεων που δέχεται το σύστημα υποδοχής της χώρας, υπό την σκέπη του οποίου βρίσκονται περίπου 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 40.000 εκ των οποίων στα νησιά.

Αυτό οφείλεται, όπως είπε, στην αύξηση των ροών για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα για το προηγούμενο έτος, στις χρονοβόρες διαδικασίες απονομής ασύλου και στους περιορισμούς της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. “Είναι ανάγκη να αναθεωρήσουμε την Κοινή Δήλωση με τρόπο που θα μειώσει καθοριστικά τις ροές, θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Frontex, θα επιτρέψει τις επιστροφές αιτούντων ασύλου που δε βρίσκονται στα νησιά, καθώς και όσων εισήλθαν από τα χερσαία σύνορα και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν” κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μιλώντας, τέλος, απόψε και στο Mega, ο Νότης Μηταράκης ζήτησε “σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι τοπικοί άρχοντες να προστατεύσουν τον τόπο τους και να υποδείξουν είτε ξενοδοχεία για ενοικίαση, είτε χώρους απομόνωσης. Να βοηθήσουν την κεντρική κυβέρνηση που δίνει μαζί τους τη μεγάλη μάχη”.

Ο ΔΟΜ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τα κρούσματα κορωνοϊού στην ηπειρωτική Ελλάδα “προκαλούν ανησυχία και για τους μετανάστες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των πέντε νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου ο υπερπληθυσμός καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, όπως το να κρατούνται αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων και να μπαίνουν σε εφαρμογή οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής, ούτως ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση κατά την εξάπλωση του ιού”.

Ο ΔΟΜ ζητεί να μεταφερθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα το συντομότερο δυνατόν και δηλώνει “έτοιμος να συμβάλει με την κατασκευή κατάλληλων καταλυμάτων για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες”.

Ο επικεφαλής του στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, απευθύνει έκκληση για “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, για την επείγουσα μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων μεταναστών, σε ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μοιραστούν την ευθύνη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κρίση” αναφέρει.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!