Στο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών μέσω της αυξημένης επιφυλακής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, αλλά και της αναστολής της υποβολής αιτημάτων ασύλου, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο “Θέμα 104,6 fm”.

“Η δική μας άποψη είναι ότι είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των συνόρων της χώρας μας. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι απέναντι στη χώρα και γι’ αυτό πάρθηκε αυτό το έκτακτο μέτρο. Άρα, ήδη είδαμε τον Μάρτιο οι ροές να είναι ιδιαίτερα μειωμένες σε σχέση με το 2019, αλλά και μετά από μία περίοδο οκτώ μηνών που συνολικά η αύξηση ήταν 86% στις αφίξεις” τόνισε ο κ. Μηταράκης. Όπως συμπλήρωσε, “για τεχνικούς λόγους, αυτοί που φτάνουν από σήμερα δεν θα μπορέσουν για κάποιο διάστημα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, γιατί τα γραφεία ασύλου είναι κλειστά, λόγω κορωνοϊού”.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως “κάποιοι δήμοι με μεγάλη σοβαρότητα βοήθησαν. Είχαν ευθύνη για τον κόσμο τους, για τη δική τους τοπική κοινωνία. Και κάποιοι δήμοι κινήθηκαν παντελώς ανεύθυνα με ανεδαφικές ιδέες να νοικιάσουμε κρουαζιερόπλοια, λες και περισσεύουν τα εκατομμύρια, να νοικιάσουμε ένα κρουαζιερόπλοιο και να δίνουμε 100.000 ευρώ την ημέρα για να μείνουν μέσα 10 άτομα. Και να είχαμε αυτά τα λεφτά, θα τα χρησιμοποιήσαμε για το εθνικό σύστημα υγείας και για την προστασία του τοπικού πληθυσμού. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στα άκρατα σημεία ευθυνοφοβίας και λαϊκισμού σε κάποιες περιπτώσεις” υποστήριξε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα έργα για τα κλειστά κέντρα στα νησιά, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών, όσα συνεργεία υπάρχουν στις δομές, λειτουργούν με το 1/5 του προσωπικού, καθώς και ότι όλη αυτή η διαδικασία επηρεάζεται. Όπως είπε, “στην Κω και στη Λέρο έχει ζητήσει η ίδια η Περιφέρεια με κατεπείγον έγγραφό της να προχωρήσουμε στη δημιουργία κλειστών δομών, αντικαθιστώντας την ανοιχτή δομή. Στη Σάμο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δεχθεί την ολοκλήρωση της κλειστής δομής, που ήδη κατασκευάζεται. Στη Χίο και στη Λέσβο περιμένουμε ακόμα τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να λειτουργεί η ΒΙΑΛ και η Μόρια. Για μένα είναι η χειρότερη δυνατή εναλλακτική, αλλά εκ των πραγμάτων η μη λήψη από τις τοπικές κοινωνίες μιας ρεαλιστικής απόφασης οδηγεί στη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των δύο μεγάλων ανοιχτών δομών”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι “υπάρχει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει 25.000 θέσεις. Έχουμε στόχο να το εκκενώσουμε κατά 6.000, από άτομα τα οποία πλέον δεν δικαιούνται αυτής της παροχής. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισαν την τροπολογία για την εκκένωση των υφιστάμενων δομών στην ενδοχώρα” σημείωσε.

Ο κ. Μηταράκης προσέθεσε πως “δημιουργούμε φέτος άλλες 5.000 θέσεις και του χρόνου άλλες 10.000 θέσεις διεσπαρμένες σε διαμερίσματα για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Στόχος μας δεν είναι να γεμίσει η Ελλάδα δομές. Αλλά να λειτουργεί το σύστημα ασύλου ταχύτερα και παράλληλα με τη φύλαξη των συνόρων να μειώσουμε τις ροές”.

Για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού στις δομές φιλοξενίας, ο υπουργός ανέφερε ότι “με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράψαμε χθες, επιτρέπουμε πλέον μέσα στα κέντρα τη δημιουργία σημείων διανομής ειδών πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, αναστείλαμε την πληρωμή του για να μην έχουμε ουρές στα ΑΤΜ. Κι έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες, και τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει, να μπει ΑΤΜ στις δομές”.

Για τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το Δουβλίνο ΙΙΙ, είπε πως “είναι ένα θέμα πολυμερές. Εγώ θεωρώ, το είπα και στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα συμφωνία. Όσο για στο Δουβλίνο ΙΙΙ, είναι ξεκάθαρη η άποψη της χώρας μας ότι πρέπει να υπάρχει μια υποχρεωτική κατανομή των βαρών αυτής της κρίσης σε όλα τα κράτη-μέλη. Δε μπορούν οι χώρες πρώτης υποδοχής να σηκώνουν μόνα τους το βάρος αυτών των ροών” επανέλαβε.

“Η νέα συμφωνία με τη Τουρκία δεν πρέπει να οδηγεί σε αυτό που έκανε η παλιά του 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμφόρηση των νησιών μας και τη μετατροπή τους σε αποθήκες ψυχών” δήλωσε καταληκτικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!