Στην ενότητα του ελληνικού λαού και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης απέδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιας υγείας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σχεδίου νόμου του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, “σήμερα, η Ολομέλεια καλείται να κυρώσει δύο ΠΝΠ άμεσα σχετιζόμενες και με τις δύο αυτές κρίσεις. Η από 2 Μαρτίου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, περί αναστολής αιτήσεων ασύλου, μαζί με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ είχαν άμεσο στόχο τη θωράκιση των συνόρων μας από τη συντονισμένη προσπάθεια παραβίασής τους. Όχι από πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διαφύγουν τον κίνδυνο στη γείτονα χώρα, αλλά από πρόσωπα που στηρίχθηκαν από την Τουρκία στην προσπάθειά τους να εισέλθουν παράνομα”.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως “την από 10 Φεβρουαρίου ΠΝΠ για τα κέντρα των νησιών, νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να την υποστηρίξω σήμερα, απ’ ό,τι θα ήταν την ημέρα δημοσίευσης. Ήμασταν υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε τα νησιά από την τότε επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας του κορωνοϊού, αλλά και από την αυξημένη ρητορική της γείτονος χώρας για τη χρήση των μεταναστευτικών ροών ως εργαλείο πίεσης”.

Επιπλέον, υπογράμμισε τους δύο βασικούς στόχους του υπουργείου, που είναι ο περιορισμός των ροών, αλλά και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, συμπληρώνοντας πως “για τη μείωση των ροών προτάξαμε τέσσερις γραμμές άμυνας: Την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και την αύξηση των επιστροφών με μείωση του χρόνου πρώτης απόφασης από 183 μέρες το 2019, σε 27 στις νέες αιτήσεις το 2020. Την αντικατάσταση των ανοικτών δομών με κλειστές, την οποία ήδη έχουμε εκκινήσει σε τέσσερα σημεία. Τέλος, τη διεθνοποίηση την κρίσης, με τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για δίκαιη κατανομή των βαρών στα κράτη-μέλη και για την ανάγκη αλλαγής της Κοινής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να μην οδηγεί σε συμφόρηση στα νησιά μας”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επανέλαβε πως η παραπληροφόρηση που υπάρχει στα νησιά καταρρίφθηκε, επισημαίνοντας πως “αποδείξαμε ήδη ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς στα νησιά που έχει μείνει πάνω από 14 μήνες μετά και την τελευταία κίνηση αποσυμφόρησης που κάναμε μέσα στον Μάρτιο. Και στόχος μας, και μπορούμε να το καταφέρουμε, είναι ότι αυτοί που δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν πριν τους δύο μήνες, κι αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πριν τους έξι. Κατά συνέπεια, η μέση παραμονή θα φτάσει στους τέσσερις μήνες. Δεύτερον, ακόμα και ο δικός μας σχεδιασμός του Νοεμβρίου για το μέγεθος των δομών πλέον φαντάζει μεγάλος, με τα νέα δεδομένα προστασίας συνόρων και επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου. Τρίτον, έχω στείλει επιστολή τους δημάρχους και τους ζητάω να συντονίσουμε τις ενέργειες για την κατάργηση των ανοικτών δομών, αφού λειτουργήσουν μικρότερες κλειστές δομές για την ασφάλεια όλων”.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην πρόοδο που, όπως είπε, έχει σημειωθεί στην αποσυμφόρηση των νησιών: “Έχουμε ανακοινώσει 10.000 μετακινήσεις το πρώτο τρίμηνο, ήδη έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 90%. Έχουμε ανακοινώσει με πρωτοβουλία του κ. Κουμουτσάκου με τον ΔΟΜ 5.000 εθελοντικές μετακινήσεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σχεδιάζουμε και νέο κύκλο αποσυμφορήσεων. Πλέον βλέπουμε στο τέλος Μαρτίου, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, να έχουμε λιγότερους στα νησιά απ’ ό,τι είχαμε στα τέλη  του 2019. Άρα η αποσυμφόρηση έχει ξεκινήσει. Γραμμικά, αλλά έχει ξεκινήσει. Με έναν τρόπο, ο οποίος δεν λειτουργεί θελκτικά για νέες ροές, γιατί βιώσαμε το 2015 το «ελάτε και προχωρήστε στην ηπειρωτική Ελλάδα» και αυτό δημιούργησε 800.000 αφίξεις” είπε.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των επιτάξεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, “πρώτον, διότι διαθέσιμες δημόσιες γαίες δεν ήταν καλύτερες για τις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε νησί υπήρχαν κρατικές εκτάσεις, όπως πχ. το αεροδρόμιο των Ολύμπων στη Χίο που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια τέτοια τοποθεσία δημιουργούσε ζητήματα στον παραγωγικό ιστό. Δεύτερον, υπήρχαν ιδιωτικές γαίες διαθέσιμες προς ενοικίαση, αλλά οι διαδικασίες θα απαιτούσαν χρόνο. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης τι εννοεί ως επίταξη η ΠΝΠ, προβλέπει ρητά ότι είναι «αναγκαστική ενοικίαση», για τρία μόνο χρόνια, και έναντι αποζημίωσης που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες”.

Ο κ. Μηταράκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι “τα κόμματά σας συμφωνούν με την έννοια της επίταξης για λόγους δημόσιας υγείας. Ας μην υποκρινόμαστε για μικροπολιτικούς λόγους”.

“Έχουν ληφθεί όταν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στις δομές φιλοξενίας. Διαχωρίζουμε τις νέες αφίξεις. Περιορίζουμε αποφασιστικά την κυκλοφορία. Δημιουργούμε υγειονομικές εγκαταστάσεις. Ενημερώνουμε τους διαμένοντες στις γλώσσες τους” κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!