Σε ισχύ έχει τεθεί η απόφαση με την οποία επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές φιλοξενίας έως τις 21 Απριλίου, με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, το βράδυ της Τετάρτης.

“Έχουμε διαχωρίσει όλες τις νέες αφίξεις, οι οποίες, μετά από ιατρικό έλεγχο, έχουν μεταφερθεί σε ειδικές κλειστές δομές. Εφαρμόζουμε κανόνες περιορισμού της κυκλοφορίας αυστηρότερους από τους γενικούς κανόνες που εφαρμόζονται για τις τοπικές κοινωνίες” είπε ο κ. Μηταράκης, συμπληρώνοντας ότι “έχουμε πάρει έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας και καθαριότητας στις δομές κι έχουμε ενισχύσει και την ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν, ώστε να καταλάβουν τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν για τον κορωνοϊό”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως “στην προσπάθεια προστασίας της χώρας σημαντικότατο ρόλο παίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, η οποία ουσιαστικά έχει σφραγίσει τα σύνορα της χώρας μας κι έχουμε πλέον αισθητά μειωμένες ροές και στα νησιά και στον Έβρο, όπου η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό δίνουν μια πολύ μεγάλη μάχη για να τα προστατεύσουν”.

Ερωτηθείς για το αν οι νέες αφίξεις μπαίνουν σε καραντίνα, απάντησε πως “τα άτομα που εισήχθησαν σε καραντίνα, μένουν ξεχωριστά. Και μετά που παρέρχεται το επαρκές χρονικό διάστημα, μεταφέρονται κι επανεξετάζονται σε αυτές τις ειδικές κλειστές δομές που έχουν δημιουργηθεί για τις αφίξεις μετά την 1η Μαρτίου”.

Ο υπουργός επισήμανε πως στις δομές πρέπει να εξετάζονται και οι λίγοι εργαζόμενοι που ακόμα έχουν δικαίωμα πρόσβασης εκεί, ώστε να μην μεταφερθεί μέσα και έξω από τις δομές ο κορωνοϊός.

Για το χρονοδιάγραμμα για τις κλειστές δομές στα νησιά, ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι “καταφέραμε τις κλειστές δομές σε Μαλακάσα και Σέρρες σε 15 ημέρες από το μηδέν να τις κάνουμε λειτουργικές. Θα προσπαθήσουμε σε αντίστοιχους χρόνους στη Λέρο, στην Κω και στη Σάμο, όπου υπάρχει θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να προχωρήσουμε σε ανάλογες ενέργειες. Είμαστε ακόμα σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την περιφερειακή διοίκηση και τους δήμου και στη Λέσβο και στη Χίο”.