Τελετή παράδοσης-παραλαβής διοικήσεως της 79 ΑΔΤΕ το πρωί της Τρίτης, στο Στρατόπεδο “Ανθυπολοχαγού Πεζικού Γεωργίου Βασμανώλη”, σε στενό κύκλο, λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Καθήκοντα επικεφαλής ανέλαβε και επίσημα ο μέχρι πρότινος διοικητής στη Σχολή Πυροβολικού (Νέα Πέραμο Αττικής), ταξίαρχος Περικλής Δούκας.

Ο απερχόμενος-παραδίδων διοικητής, Σαμιώτης (από τους Μυτιληνιούς) ταξίαρχος Δημήτριος Βακεντής (εδώ σε φωτογραφία αρχείου), που είχε αναλάβει επικεφαλής τον Μάρτιο του 2019, και πλέον αναλαμβάνει επιτελάρχης ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων), στην Αθήνα, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του είχε να πει:

“«Ιδού και ο μέγας τρόμος της Ασίας γης, η Σάμος· πλέξε δι’ αυτήν τον στέφανον υμνητικόν και αιώνιον λυρική κόρη».

Με αυτούς τους αριστοτεχνικούς στίχους του Αντρέα Κάλβου πλέκεται το εγκώμιο της Σάμου και η 79 ΑΔΤΕ αναπόσπαστο κομμάτι της, που ως ακοίμητος φρουρός της είναι πάντα έτοιμη να δώσει την απάντηση ενάντια σε οποιαδήποτε επιβουλή.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού 2019-nCoV έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και επηρεάζουν πλέον κάθε πτυχή της. Στο πλαίσιο αυτό, η αλλαγή της Διοίκησης της 79 ΑΔΤΕ έγινε με μια ιδιαίτερα λιτή τελετή, χωρίς προσκεκλημένους, σύμφωνα με τις διαταγές των προϊσταμένων κλιμακίων και αυτό μας απέτρεψε να επικοινωνήσουμε από κοντά για μια τελευταία φορά, πριν παραδώσω τη Διοίκηση της 79 ΑΔΤΕ, στον άξιο αντικαταστάτη μου, Ταξίαρχο κ. Περικλή Δούκα.

Μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ, θα ήθελα πρωτίστως να δοξάσω τον Μεγαλοδύναμο Θεό που με αξίωσε εν ειρήνη και υγεία να φθάσω στη σημερινή ημέρα.

Ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να αποχωρισθώ καταξιωμένους συναδέλφους, καλούς φίλους και τους συμπατριώτες μου.

Ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να αποχωρισθώ από τη θέση του Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ τη Σάμο, την Ικαρία, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, τον Αγ. Μηνά, και το Αγαθονήσι, νησιά που αγαπώ όσο τίποτα στον κόσμο.

Αρωγός στην προσπάθεια μου υπήρξαν πάντοτε:

Η Ι. Μητρόπολη Σάμου Ικαρίας και Κορσεών, η οποία ήταν πάντοτε κοντά μας και αισθανόμασταν την προστασία της εκκλησίας μας, κάτι που το έχουμε ανάγκη στις δύσκολες συνθήκες που επιχειρούμε, στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Αιγαίου, για να διατηρήσουμε το ισχύον καθεστώς του και να εξασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μέσα από την αποτρεπτική μας ικανότητα και την ισχύ των όπλων μας.

Οι βουλευτές του Νομού μας (πρώην και νυν).

Η τοπική αυτοδιοίκηση (πρώην και νυν) δια των αντιπεριφερειαρχών και των δημάρχων των νησιών μας.

Οι λοιποί φορείς στους τομείς της Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της αρωγής στο συνάνθρωπό μας, της διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού θέματος κ.α.

Όλοι οι συμπατριώτες μου.

Ιδιαίτερη μνεία επιθυμώ να κάνω στους Εθνοφύλακες των νησιών μας και στους τοπικά διαμένοντες εφέδρους, οι οποίοι με την συνεχή παρουσία τους, το πάθος τους και την αγάπη τους για τις ένοπλες δυνάμεις, αποτελούν παράδειγμα για τους νεότερους και δηλώνουν ΠΑΡΟΝΤΕΣ στο ταξίδι προσφοράς στην πατρίδα.

Αποτελεί χρέος τιμής για μένα να υπογραμμίσω ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των στόχων που τέθηκαν με την ανάληψη των καθηκόντων μου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εργατικότητα και τον επαγγελματισμό όλου του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της Ταξιαρχίας, αλλά και την πλήρη στήριξη των οικογενειών τους, συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο που επιτελούν.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας για την αμέριστη συμπαράσταση στο έργο της 79 ΑΔΤΕ. Μέσα από αμοιβαία κατανόηση και αγαστή συνεργασία μπορέσαμε να επιτελέσουμε έργο επ’ ωφελεία τόσο των Μονάδων της Ταξιαρχίας όσο και επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών.

Απευθυνόμενος στους αγαπητούς κατοίκους των νησιών που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης της Ταξιαρχίας, θα ήθελα να τους ζητήσω να συνεχίσουν να μας παρέχουν στήριξη και εκτίμηση και να μας περιβάλουν με εμπιστοσύνη, την οποία τους διαβεβαιώνω ότι η Ταξιαρχία και γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις, δεν πρόκειται να προδώσουν ποτέ. Τους χρειαζόμαστε πλάι στο δύσκολο έργο μας, γιατί πιστεύουμε ότι η άμυνα αυτού του τόπου, δεν είναι μόνο υπόθεση μόνο δική μας, αλλά όλων όσων έχουμε την ιερή τιμή, να πατάμε τα χώματα αυτών των νησιών.

Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε με επιτυχία την αποστολή μας. Η δύναμη των όπλων μας, το προσωπικό μας και η συμπαράταξη του τοπικού ακριτικού πληθυσμού, αποτελούν εχέγγυο αποτροπής και νίκης.

Σας ευχαριστώ”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!