Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, ορίζεται, από τις 21 Μαρτίου του 2020 έως και τις 21 Απριλίου του 2020, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στις Δομές Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο όλης της Επικράτειας, με την Ελληνική Αστυνομία να επιφορτίζεται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς και την εκτέλεση του. Σκοπός της απόφασης είναι η πρόληψη κρουσμάτων Covid-19/ κορωνοϊού στα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Από τις 07.00-19.00, δίνεται το δικαίωμα εξόδου από τις δομές σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων που διαμένουν στα ΚΥΤ, μόνο προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

2. Μέσα στην περίμετρο των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.

3. Επισημαίνεται ότι στις περιοχές στις οποίες είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή η μετάβαση γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις όπου δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος εφαρμογής αυτών των μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

4. Ενημέρωση των πολιτών τρίτων χωρών, καθώς και των φορέων που δραστηριοποιούνται στα ΚΥΤ για τους λόγους του περιορισμού κυκλοφορίας και την ανάγκη πιστής τήρησης του.

5. Επισημαίνεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών, είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα ΚΥΤ.

6. Για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού, επιτρέπονται κατόπιν άδειας της Διοίκησης της Δομής Φιλοξενίας.

7.  Η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρυθμίσεως κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής απόφασης, δήλωσε τα εξής:

Από την πρώτη μέρα, λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας, καθώς και των τοπικών κοινωνιών.

Διαχωρίσαμε τις νέες αφίξεις στα νησιά, ώστε να μην επηρεαστούν οι υπάρχουσες δομές από πιθανό κρούσμα κορωνοϊού και ενισχύσαμε τους ιατρικούς ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενημερώνουμε τους διαμένοντες με πολλαπλούς τρόπους για τα μέτρα προφύλαξης και από προχθές και με την νέα πολύγλωσση σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, λαμβάνουμε επιπλέον έκτακτα μέτρα για τη θωράκιση των δομών φιλοξενίας.

Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ευθυγραμμίζουμε τη λειτουργία των κέντρων με την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης δημόσιας υγείας, υπό την οποία τελεί η χώρα μας. Το «Μένουμε Σπίτι» ισχύει για όλους. Με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας θα επιτρέπονται λελογισμένες μετακινήσεις και μόνο για λόγους κάλυψης βασικών αναγκών στο διάστημα από 7 το πρωί μέχρι και 7 το απόγευμα.

Επίσης προβλέπουμε την δημιουργία ειδικών υγειονομικών μονάδων εντός της περιμέτρου των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με στόχο την πραγματοποίηση ελέγχων και την αντιμετώπιση πιθανόν κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στην προστασία της δημόσιας υγείας δε κάνουμε εκπτώσεις”.

Παρακολουθήστε το βίντεο με το μήνυμα Μηταράκη για τον κορωνοϊό:

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, “περιορίζεται αυστηρά η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα ΚΥΤ (μέχρι τις 21.4.2020), αυστηρά εντός της αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η ΕΛΑΣ. Δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

Σε περιπτώσεις, που δεν διατίθενται μέσα μαζικής μεταφοράς, που θα είναι και ο συνήθης τρόπος μετακίνησης, η μεταφορά θα γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού. Όπου δεν διατίθενται, επιτρέπεται η έξοδος ως εκατό ατόμων την ώρα σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από το προσωπικό της ΕΛΑΣ. Επιπλέον, εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού“.

Δείτε το ΦΕΚ της κοινής υπουργικής απόφασης:

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος εξέφρασε μέσα από τη σελίδα του δήμου στο facebook τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι τα μέτρα απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας πολιτών ισχύουν μόνο για τους κατοίκους της Σάμου και όχι για τους μετανάστες:

Τα μέτρα απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας πολιτών, σήμερα δυστυχώς ισχύουν μόνο για τους κατοίκους της Σάμου οι οποίοι τα τηρούν υποδειγματικά και τους ευχαριστώ.

Ευχαριστώ επίσης την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου για την ομαλή εφαρμογή των μέτρων.

ΟΜΩΣ οι πρόσφυγες μετανάστες κυκλοφορούν κατά μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες,
στη πόλη , βάζοντας σε κίνδυνο πλέον την υγεία όλων.

Ως Δήμαρχος ΑΠΑΙΤΩ για την προστασία της δημόσιας υγείας την εφαρμογή ΑΜΕΣΑ πρόσθετων μέτρων ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ της ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ που θα αφορούν την πληθυσμιακή αυτή ομάδα, πριν να είναι αργά“, αναφέρει ο δήμαρχος.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου και επίσης πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Γιώργος Κολλάρος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για συνωστισμό στα ΑΤΜ αλλοδαπών αιτούντων άσυλο:

“Εντός των ημερών θα πληρωθούν οι μετανάστες και αναγκαστικά θα κατακλύσουν κατά ομάδες τα ΑΤΜ των τραπεζών στη πόλη της Σάμου.

Με επιστολή μου στον Υπουργό Μετανάστευσης στις 12/1/2020 αλλά και στις δύο μας συναντήσεις στο Δημαρχείο στις πρόσφατες επισκέψεις του εξέθεσα τους προβληματισμούς μου, του πρότεινα λύσεις αλλά και τα μέτρα που πρέπει το Υπουργείο να λάβει τα οποία θα ελαχιστοποιούσαν τις συνέπειες από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Του είπα να μην χορηγούνται κάρτες ανάληψης μετρητών για τους μετανάστες αλλά μόνο κάρτα αγορών που να ισχύει για αγορά τροφίμων και φαρμάκων όπως π.χ πράττει εδώ και χρόνια η Γαλλία. Το γεγονός ότι οι τράπεζες θα απολέσουν την προμήθεια δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο για μια τέτοια απόφαση.

Έτσι με την ανοχή της Πολιτείας, τις πράξεις και φυσικά τις παραλείψεις της στη διαχείριση του προσφυγικού κινδυνεύουμε εν μέσω πανδημίας αφού είναι βέβαιο ότι προκειμένου να εισπράξουν το “μισθό” τους θα συνωστίζονται στα ΑΤΜ. Θα πρέπει λοιπόν η συντεταγμένη πολιτεία δια των αρμοδίων οργάνων της να βρει λύσεις στα θέματα αυτά διότι τα μέτρα απαγόρευσης, συναθροίσεων και συνωστισμού ατόμων δεν μπορεί να ισχύουν μόνο για τους γηγενείς αλλά γενικά για όλους.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here