fbpx

Μηταράκης: Οι νησιώτες τώρα ρωτούν τι μέτρα παίρνουμε για να θωρακίσουμε υγειονομικά τα ΚΥΤ

Στην «έντονη παραπληροφόρηση» που υπήρχε στα νησιά για τα κλειστά κέντρα και την αποσυμφόρησή τους στάθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, λέγοντας πως «οι ίδιοι που αμφισβητούσαν τα κέντρα, σήμερα μας ρωτούν τι μέτρα παίρνουμε για να θωρακίσουμε υγειονομικά τα ΚΥΤ και κατ’ επέκταση τα νησιά μας».

Κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε ως απάντηση στην κρίση του μεταναστευτικού και στην κρίση δημόσιας υγείας τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που συζητήθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, υπογράμμισε ότι «είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η υποχρέωση της ελληνικής Δημοκρατίας να διαφυλάξει την ακεραιότητα και τα σύνορά της. Αυτή είναι η βάση για τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ από τις αρχές Μαρτίου, όταν ως χώρα βρεθήκαμε μπροστά σε μια ασύμμετρη απειλή με τη μορφή μεταναστευτικής κρίσης» είπε.

Ο υπουργός ανέφερε πως «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ορκιστήκαμε να προασπίζουμε το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτό τον στόχο εξυπηρετεί και η σχετική ΠΝΠ. Η αναστολή του ασύλου αποτελεί μια ξεκάθαρη θέση της χώρας μας ότι δεχόμαστε μια ασύμμετρη απειλή και αυτοί που προσπαθούν, όλο αυτό το διάστημα, να παραβιάσουν τα σύνορά μας δεν έρχονται ως μεμονωμένοι πρόσφυγες, προσπαθώντας να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά, υποστηρίζονται από τη γείτονα χώρα στην επίτευξη δικών της γεωπολιτικών στρατηγικών».

Ο κ. Μηταράκης απαρίθμησε τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για τον κορωνοϊό: «Διαχωρισμός αυτών που βρίσκονταν στις δομές πριν την 1η Μαρτίου από τις νέες αφίξεις, κράτηση των νέων αφίξεων και μεταφορά τους σε ειδικά κλειστά κέντρα σε Μαλακάσα και Σέρρες, διαρκείς ιατρικοί έλεγχοι των νέων αφίξεων, περιορισμός της πρόσβασης προς τις δομές, περιορισμός της κυκλοφορίας με αυστηρότερους όρους από αυτούς που έχουν επιβληθεί στην κοινωνία, δημιουργία ειδικών υγειονομικών μονάδων σε κάθε ΚΥΤ και ενημέρωση -μέσω πολύγλωσσης σελίδας του υπουργείου- των διαμενόντων στα ΚΥΤ. Αυτά τα μέτρα πήραμε, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε, μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας» τόνισε.

Παράλληλα, υπερθεμάτισε στις δύο βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι η μείωση των ροών κι ο περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, και προσέθεσε πως «για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε θέσει τέσσερις βασικές γραμμές άμυνας: Πρώτον, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Δεύτερον, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, όπου και καταφέραμε να μειώσουμε το διάστημα που απαιτείται για την έκδοση αποφάσεων στα νησιά από 183 σε μόλις 27 ημέρες. Τρίτον, οι επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, οι οποίες στο πρώτο δίμηνο έχουν τριπλασιαστεί. Τέταρτον, η διεθνοποίηση του προβλήματος».

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως «η Τουρκία, δυστυχώς, με πρόφαση τον κορωνοϊό, αρνήθηκε πρόσφατα την επιστροφή μεγάλου αριθμού ατόμων. Επιδιώκουμε τις επιστροφές μεταναστών απευθείας μέσω διμερών συνεργασιών στις χώρες προέλευσής τους επανέλαβε ο υπουργός.

Είπε, τέλος, πως «από τις 10.000 μετακινήσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, υλοποιήθηκε το 90 %, ενώ πρόκειται να υπάρξουν και περίπου 5.000 εθελοντικές -μέσω ΔΟΜ- το επόμενο τρίμηνο».

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!