Αρχίζει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και στον Νομό Σάμου η διδασκαλία των μαθητών εξ αποστάσεως, με δεδομένο ότι τα σχολικά κτίρια θα παραμείνουν κλειστά λόγω κορωνοϊού τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου.

Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση παίρνουν μέρος από αύριο και τα δημοτικά σχολεία, όπως ενημέρωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Πρόκειται για την ασύγχρονη μορφή εκπαίδευσης, η οποία θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Κάθε εκπαιδευτικός θα αναρτά το απαραίτητο ψηφιακό υλικό στην διαδικτυακή πλατφόρμα και στη συνέχεια ο κάθε μαθητής θα λύνει τις απαραίτητες ασκήσεις και θα αξιολογείται. Στη διάθεση των εκπαιδευτικών βρίσκονται δύο πλατφόρμες ψηφιακής αλληλεπίδρασης του υπουργείου Παιδείας.

«Μαθαίνουμε κάτι καινούριο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη.

Το υπουργείο, όπως ανέφερε η υφυπουργός, έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα προς τα σχολεία για να δηλώσουν τι ανάγκες υπάρχουν σε υλικοτεχνικές υποδομές, ενώ για την στήριξη του έργου παρέχεται συνδρομή από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, καθηγητές Πληροφορικής καθώς και εκπαιδευτικούς που έχουν λάβει σχετική επιμόρφωση.

Αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτουν οι μαθητές, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό εξοπλισμού και διαδικτυακής κάλυψης, ενώ επιπρόσθετα οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται και τηλεφωνικά στις πλατφόρμες.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο να παραταθεί περαιτέρω η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, η υφυπουργός τόνισε πως το υπουργείο έχει τρεις επιλογές: Την περικοπή ύλης, ειδικά για τους μαθητές πανελλαδικών, την παράταση σχολικής χρονιάς και την αλλαγή ημερομηνίας Πανελλαδικών.

Οι κινήσεις του υπουργείου, ωστόσο, όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, θα εξαρτηθούν από την πορεία αντιμετώπισης του ιού και τις εισηγήσεις ειδικών.

«Στόχος είναι οι μαθητές να πάνε με τη μεγαλύτερη δυνατή ηρεμία στις εξετάσεις», επεσήμανε.

Τέλος, η κ. Ζαχαράκη υπενθύμισε ότι η τηλε-εκπαίδευση λειτουργεί ήδη σε 49 νομούς, με προτεραιότητα τους μαθητές της Γ’ λυκείου και ότι από αύριο, Δευτέρα, θα ενταχθούν και οι 5 τελευταίοι νομοί στο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εισαγωγικό διαδικτυακό σεμινάριο σε περιφερειακούς διευθυντές, διευθυντές εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων και καθηγητές πληροφορικής του νομού Σάμου και άλλων νομών της χώρας.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να διατηρηθεί η επαφή των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία, υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς και εντυπωσιακή συμμετοχή. Τη Δευτέρα 23/3 θα έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη του συνόλου των Λυκείων της χώρας.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η ανταπόκριση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία ήταν εντυπωσιακή. Ήδη 49 νομοί της χώρας έχουν μπει στις ψηφιακές σχολικές τάξεις».

Επίσης πρόσθεσε τα εξής: «Το είπαμε, το κάναμε. Εν μέσω μίας πρωτόγνωρης για τη χώρα μας κατάστασης, προχωρήσαμε άμεσα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμογής, που δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά διατηρεί στενή την επαφή των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος, που απέδειξαν ότι, και εν μέσω κρίσης, μπορούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και να ανταποκριθούν τάχιστα και αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας έναν ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχεδιασμό, προς όφελος της Παιδείας και της Κοινωνίας. Είμαστε εδώ, έτοιμοι και αποφασισμένοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση, δίπλα στα παιδιά μας, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς μας, ώστε να βγούμε μαζί από αυτή την κρίση, δυνατοί».

Εν τω μεταξύ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, Αλεξία Εμμανουηλίδου αναφέρει για την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών του Νομού στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση:

Οι εκπαιδευτικοί μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθούν, όπως πάντοτε, στις ανάγκες αυτής της κρίσιμης περιόδου.

Αυτό το διήμερο μίλησα με πενήντα (50) τουλάχιστον εκπαιδευτικούς κι έχουν όλοι την αγωνία και τη θέληση να ξεκινήσουν την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση και την εκπαιδευτική διαδικασία με τους μαθητές τους εξ αποστάσεως με όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους.

Η επικοινωνία μας θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα σιγά σιγά ξεκινάμε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της υπηρεσίας σε όλους“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here