fbpx

BINTEO: Ν. Μηταράκης: Υγειονομικά κοντέινερς έξω από τις δομές

Την ανάγκη περιορισμού της κυκλοφορίας προσφύγων και μεταναστών εντός και εκτός δομών φιλοξενίας ως μέτρο πρόληψης απέναντι στον κορωνοϊό τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Μega, σημείωσε πως “από χθες το πρωί, υπάρχει και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα περιορισμού και στις κινήσεις στις δομές φιλοξενίας. Αυτοί που βρίσκονται σε διαμερίσματα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζονται όλοι σήμερα” ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Όπως συμπλήρωσε, “στα νησιά έχουμε πάρει ειδικά μέτρα. Ήδη από την 1η Μαρτίου ισχύει το σφράγισμα των ελληνικών συνόρων, ώστε να μην έχουμε νέες μεταναστευτικές ροές εξ ανατολών”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι τον Μάρτιο έχουν εισέλθει στη χώρα μόλις 1.500 μετανάστες-πρόσφυγες, οι μισοί από τους οποίους “ήλθαν τις πρώτες μια-δυο ημέρες μέχρι να αναπτυχθεί η πλήρης κινητοποίηση στα θαλάσσια σύνορα της χώρα μας. Αυτοί έχουν ήδη μεταφερθεί από τα νησιά. Βρίσκονται σε δυο κλειστές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προσέξαμε ώστε να μην υπάρξει επαφή αυτών που μπήκανε μέσα στον Μάρτιο με αυτούς που βρίσκονται ήδη στις δομές” επισήμανε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως “έχουμε ήδη κλείσει τις υπηρεσίες ασύλου μέσα στις δομές κι έχουμε περιορίσει τις μετακινήσεις υπαλλήλων προς και από τις δομές, ώστε να μη μπει σε αυτές τις κλειστές κατά κάποιον τρόπο κοινότητες ο κορωνοϊός. Έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τις δομές. Ήδη ξεκινάμε να τοποθετούμε υγειονομικούς οικίσκους στην περίμετρο των δομών για την αντιμετώπιση όποιων πιθανών κρουσμάτων και συνεργαζόμαστε κατά περίπτωση”.

Ο κ. Μηταράκης εξήρε την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου, να ζητήσει την περίφραξη των δομών σε Κω και Λέρο, λέγοντας πως “θέλω να ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε τεχνικά, παρά τους περιορισμούς που  υπάρχουν λόγω κωρονοϊού, να εκτελέσουμε αυτό το τεχνικό έργο, να περιφράξουμε την απαραίτητη έκταση που χρειάζεται για να γίνουν οι δομές κλειστές. Η αλήθεια είναι ότι η δυνατότητα κλεισίματος ανοιχτών δομών οι οποίες δεν έχουν περίφραξη, είναι μέσα σε περιοχές οι οποίες είναι θαμνώδεις ή δασικές, είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τις αστυνομικές δυνάμεις που μπορούν αυτή τη στιγμή να διατεθούν στα νησιά. Άρα, προσπαθούμε με αυτές τις δομές που έχουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό” είπε.

Για τα μέτρα προστασίας των ΚΥΤ και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινωνιών από τον κορωνοϊό, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι “”αυτή τη στιγμή μέσα στις δομές, στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ, στην Κω και στη Λέρο δεν έχουμε επιβεβαιωμένο κανένα κρούσμα. Αυτή τη στιγμή. Νέες αφίξεις, αν προκύψουν στα νησιά, θα κρατηθούν ξεχωριστά. Ο κίνδυνος είναι να μεταφερθεί και από τον τοπικό πληθυσμό στην κοινότητα και γι’ αυτό έχουμε περιορίσει τη δυνατότητα τοπικού πληθυσμού, παραδείγματος χάρη, εργαζομένων να μπαίνουν μέσα σε αυτές τις δομές. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, οι δομές έχουν μία αυτονομία. Έχουμε πάρει υγειονομικά μέτρα» δήλωσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ο κ. Μηταράκης είπε ότι “τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν ειδικοί οικίσκοι έξω από τη Μόρια και τη ΒΙΑΛ, ώστε, αν προκύψει κάποιο κρούσμα, να μπορούν να μπουν σε καραντίνα αυτοί οι οποίοι έχουν τα συμπτώματα κι όσοι βρισκόντουσαν δίπλα τους. Επίσης, προστίθενται σε ειδικά κοντέινερς επιπλέον κλίνες κι έχουμε και μία συνεννόηση και με διεθνείς οργανισμούς, σε περίπτωση που προκύψει κάποια έκτακτη κατάσταση”.

“Η πρόληψη είναι  η καλύτερη θεραπεία αυτή τη στιγμή, και γι’ αυτό βλέπετε την επιμονή της κυβέρνησης με προληπτικά μέτρα. Για αυτό «μένουμε σπίτι»” τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε απόσπασμα των δηλώσεων του Νότη Μηταράκη στο Mega:

Related Articles

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

error: Content is protected !!