Για παραβίαση δικαιωμάτων των εργαζομένων εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Σε σχετική του ανακοίνωση το Ε.Κ.Σ. αναφέρει:

Τις τελευταίες μέρες απ’ ότι φαίνεται κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να βάλουν σε «καραντίνα» ή να διαλύσουν και άλλο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καθημερινά συνάδελφοι μας έρχονται αντιμέτωποι από τη μια με τον κίνδυνο του κορωνοϊού για την υγεία τους και από την άλλη με τον κίνδυνο να χάσουν εργασιακά δικαιώματα.

Πολλοί καλούνται από εργοδότες υπό την απειλή της απόλυσης ή ακόμη και του εκβιασμού να βάλουν πλάτη για το «καλό της επιχείρησης, το δικό τους και της κοινωνίας…» να υπογράψουν αλλαγές σύμβασης από πλήρη απασχόληση σε ημιαπασχόληση, αλλαγές βαρδιών και ωραρίων, εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών ή να κάνουν αναγκαστική χρήση της κανονικής άδειας, ενώ άλλοι όπως στα σούπερ μάρκετ να εργαστούν εξαντλητικά ωράρια, να μην πάρουν ρεπό με κίνδυνο για την υγεία τους κ.α.

Το Εργατικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή κάλεσε:

• τους συναδέλφους να μην υπογράψουν καμία δυσμενή αλλαγή της σύμβασή τους και να απευθύνονται στο εργατικό κέντρο ή στο σωματείο τους,

• την επιθεώρηση εργασίας να βάλει φρένο στην αυθαιρεσία και την τρομοκρατία με παρεμβάσεις και ελέγχους και

• κυβέρνηση και εργοδότες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας τόσο της υγείας των εργαζομένων και του λαού, όσο και μέτρα για την υπεράσπιση του εισοδήματος, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του σε αυτή τη δύσκολη ώρα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Όλοι σε επαφή με τα σωματεία μας!

Για οποιοδήποτε ερώτημα ή καταγγελία για εργοδοτική αυθαιρεσία μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail eksamou@otenet.gr, στο τηλέφωνο 22730-27561 καθώς και στα μέλη της Διοίκησης.

Επίσης μέσα από το site μας www.eksamou.gr και τη στήλη «ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση και τα ερωτήματα που μας απευθύνετε σε σχέση με το πως επηρεάζονται πλέον τα εργασιακά μας ζητήματα με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση“.

Εν τω μεταξύ το Ε.Κ.Σ. καταγγέλλει εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος εργαζομένων στο hotspot Σάμου.

Συγκεκριμένα, “το Εργατικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει την εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη στο hotspot, G4S, καθώς προχωρά σε δυσμενή αλλαγή των συμβάσεων των εργαζομένων λόγω του κορωνοϊού.

Τη στιγμή που τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των προσφύγων – μεταναστών στα hotspot είναι ελλιπέστατα, αντί να πάρει μέτρα γι αυτό, μετατρέπει τις συμβάσεις των εργαζομένων από πλήρους ωραρίου σε μερική, με πρόσχημα την «περιστολή των δραστηριοτήτων της και την υγεία των εργαζομένων» απειλώντας παράλληλα, όπως μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι, ότι «όποιος δεν υπογράψει την αλλαγή της σύμβασης του απολύεται»!

Το ΕΚ Σάμου έχει παρέμβει ήδη και στην επιθεώρηση εργασίας και στην ίδια την εταιρεία απαιτώντας να μην υλοποιηθεί το αντεργατικό αυτό μέτρο εις βάρος των εργαζομένων, όπως και οποιοδήποτε άλλο, όπως πχ αναγκαστική άδεια ή άνευ αποδοχών, όπως λέγεται σε εργαζόμενους της εταιρείας πχ στο hotspot στη Λέσβο.

Τέτοια «προστασία» δε χρειάζονται οι εργαζόμενοι! Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την επιδημία του κορονοϊού δε μπορούν να γίνουν η αφορμή για να μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματά μας. Τα καθυστερημένα και ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης έδωσαν τον αέρα στους εργοδότες να τροποποιούν κατά το δοκούν τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του μπροστά στην εργοδοσία.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους και το ΕΚΣ.

• Να απορρίψουν όλοι μαζί οποιαδήποτε μεταβολή στις σχέσεις εργασίας και τους μισθούς τους.
• Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα από την κυβέρνηση για τη διασφάλιση του μισθού, των όρων εργασίας και της υγείας όλων των εργαζομένων.
• Να μην γίνει αποδεκτή καμιά απόλυση, αλλαγή σύμβασης, εκ περιτροπής εργασία κλπ που γίνεται το τελευταίο διάστημα.

Το ίδιο καλούμε να κάνουν και όλοι οι εργαζόμενοι που πιθανά αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα“.

Πληρώσαμε την κρίση, δεν θα πληρώσουμε και την επιδημία“, καταλήγει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.