Να μειώσουν στο ελάχιστο για τις επόμενες δύο εβδομάδες τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τόσο εντός του ΚΥΤ, όσο και έξω από αυτό και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο και για σοβαρό λόγο, ζητεί από τους διαμένοντες εντός των δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού.

Το υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα σειρά μέτρων για την προστασία απέναντι στον κορωνοϊό όσων διαμένουν ή εργάζονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας και την Υπηρεσία Ασύλου.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό:

 • Αναστέλλονται για τουλάχιστον 14 ημέρες όλες οι επισκέψεις ατόμων/ φορέων, καθώς και δράσεις τους εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία.
 • Υποχρεωτική είναι η θερμομέτρηση των νέων αφίξεων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνεται χρήσιμη και απαραίτητη από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.
 • Σε καθημερινή βάση θα γίνονται δύο ανακοινώσεις περί οδηγιών πρόληψης του ιού στις γλώσσες Αραβικά, Φαρσί, Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι στις δομές.
 • Θα γίνει ανάρτηση ενημερωτικών αφισών του ΕΟΔΥ στις γλώσσες Αραβικά, Φαρσί, Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι σε κάθε δομή.
 • Είναι υποχρεωτική η τήρηση γενικών κανόνων υγιεινής με καθημερινό καθαρισμό εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων με καθαριστικά και απολυμαντικά, καθώς και συνεχής απολύμανση των πόμολων των θυρών των κοινόχρηστων χώρων αυτών.
 • Σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και σε συνεννόηση με τους συντονιστές ΣΕΠ, αναστέλλεται η λειτουργία των άτυπων δομών εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στις Δομές.

Επίσης, ισχύουν στο εξής:

 • Διακοπή όλων των δραστηριοτήτων εντός κλειστών εσωτερικών χώρων του φιλοξενούμενου πληθυσμού για την αποφυγή συγκέντρωσης και συγχρωτισμού, για 14 ημέρες (γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, κ.ο.κ.).
 • Διακοπή συσκέψεων των φορέων δραστηριοποίησης στις Δομές σε κλειστούς χώρους.
 • Στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και εφαρμογή των οδηγιών του, σχετικά με τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας.
 • Λειτουργία ειδικών χώρων απομόνωσης σε κάθε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων (ΚΥΤ).
 • Επίσης, κατά τη σίτιση στα ΚΥΤ, το υπουργείο ζητεί από τις διοικήσεις τους να εξετάσουν: α) το ενδεχόμενο να καλούνται τμηματικά οι φιλοξενούμενοι για να παραλάβουν το φαγητό τους ή/και β) να γίνεται μία φορά την ημέρα η διανομή της συνολικής ποσότητας φαγητού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες αυτές οι οδηγίες-μέτρα διερμηνεύονται στις ομιλούμενες γλώσσες και κοινοποιούνται στον πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές φιλοξενίας. Η επικαιροποίησή τους θα είναι συνεχής, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία.