Στον περιορισμό της κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα υπερπλήρη νησιωτικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με ελεγχόμενη μετάβασή τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους, προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό που διαμένει εκεί.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στους αιτούντες άσυλο “θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανά μία ώρα σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Η ομάδα αυτή θα απαρτίζεται από ένα μόνο μέλος κάθε οικογένειας.

Ο συντονισμός κι ο έλεγχος της μετακίνησής τους θα γίνεται με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης κίνησης”.

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως στα ΚΥΤ προχωρούν και τα απαραίτητα έργα περίφραξης, όπου αυτό έχει ζητηθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Επιπλέον, δρομολογείται κοινή σύσκεψη μεταξύ υγειονομικών φορέων, ώστε να δημιουργηθεί ειδική μονάδα σε κάθε ΚΥΤ η οποία θα περιλαμβάνει ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη, αλλά και αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

“Δεν προσπαθούμε να «μαντρώσουμε» κανέναν. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που, και για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να γίνουν κάποια έργα περίφραξης.

Από εκεί και πέρα όμως, νομίζω ότι κάθε μέρα είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Βλέπουμε τα ζητήματα αυτά κι ο στόχος είναι να προφυλάξουμε και τους ίδιους τους μετανάστες από την οποιαδήποτε μετάδοση. Να εξασφαλίσουμε δηλαδή όρους υγιεινής. Διότι ο σεβασμός προς την υγεία όλων, είτε είναι αλλοδαποί, είτε είναι Έλληνες, είναι καθήκον μας και είναι προτεραιότητά μας” είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ερώτηση πώς πρακτικά μπορεί να γίνει αυτό, δεδομένου ότι “στη Σάμο είναι οι άνθρωποι μέσα σε ένα βουνό”, ο υφυπουργός απάντησε: “Ενισχύουμε τις δυνάμεις που μπορούν να συνδράμουν σε αυτό και στη λογική του να μπορέσουμε να γίνει αντιληπτό, και μέσα από καμπάνιες που τρέχουμε αυτή τη στιγμή. Η Πολιτική Προστασία έχει βγάλει σε έξι διαφορετικές γλώσσες οδηγίες, μεταξύ των οποίων Αραβικά, Φαρσί, και λίγο-πολύ καλύπτει έως το 70% των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται εκεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε στο να αντιληφθούν το τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν κυρίως τους εαυτούς τους, αλλά και την κοινότητα” είπε ο κ. Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας πως σε κάθε περίπτωση “υπάρχει σχέδιο για οποιαδήποτε εξέλιξη μπορεί να υπάρχει σε ένα ΚΥΤ και για οποιονδήποτε μετανάστη ή Έλληνα πολίτη”.

Παρεμβαίνοντας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, συντονιστής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, υπογράμμισε πως “φυσικά και είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτόν τον χώρο (σ’ ένα ΚΥΤ). Φυσικά και οι άνθρωποι που είναι πολύ κοντά σε αυτό τον άνθρωπο (σε περίπτωση κρούσματος) στη σκηνή του, ενδεχομένως θα απομονωθούν. Υπάρχει πλάνο, υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, θα πάμε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, για να κάνουμε τη δουλειά μας. Και το έχουμε κάνει και στο παρελθόν με επιδημίες γρίπης. Δεν θα αφήσουμε τέτοια περιστατικά να περάσουν έτσι” τόνισε ο καθηγητής.