Νέα κρούσματα, αλλά κι απανωτές εξελίξεις καταγράφονται και τη Δευτέρα στο θέμα της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τα τελευταία δεδομένα έχουν ως εξής:

 • Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον ξεπεράσει τις 175.000 και οι θάνατοι είναι περίπου 6.700.
 • Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα, όπου ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 352. Από αυτά, τα 51 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, 65 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.
 • Από το σύνολο των νοσηλευθέντων, 51% είναι άνδρες. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα 4.320 εργαστηριακά δείγματα για την παρουσία του νέου κορωνοϊού.
 • Δέκα ασθενείς έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
 • Το υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.
 • Οι προσλήψεις έχουν αρχίσει: έχουν ήδη γίνει 950 και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για αυτές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
 • Υπό εντατική προετοιμασία, μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορωνοϊό.
 • Ολόκληρο το (στρατιωτικό) νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ (Αθήνα) διατίθεται επιχειρησιακά στο Ε.Σ.Υ. για τη νοσηλεία περιστατικών από τον νέο κορωνοϊό, όπως και το νοσοκομείο “Παμμακάριστος” που ήδη λειτούργησε σήμερα. Και μια πτέρυγα του νοσοκομείου “Αγία Βαρβάρα” θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19. Ακόμη, κατόπιν συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, το ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Attica στην Ελευσίνα δεσμεύεται για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με τη νέο νόσο.
 • Άτομα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες κατακλύζουν την Ελλάδα κι αυτό αφορά και πολύ νέο κόσμο, ο οποίος έρχεται από χώρες που υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του ιού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η στρατηγική Δημόσιας Υγείας είναι να αφήσει να εξαπλωθεί ο ιός.
 • Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας, από μεθαύριο Τετάρτη αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή των εμπορικών καταστημάτων. Το μέτρο δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, δηλαδή φούρνους, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα, μίνι μάρκετ, delivery για διατροφή, περίπτερα, πρατήρια καυσίμων και τράπεζες. Επίσης, δεν αφορά σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier), συνεργεία αυτοκινήτων, pet shops και καταστήματα γεωργικών προϊόντων, καθώς και καταστήματα σχετιζόμενα με επισκευές, όπως οπτικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας. Αναλυτικός κατάλογος θα εκδοθεί την Τρίτη.
 • Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, ενώ θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. Προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υποχρεούνται να φροντίζουν ώστε να εισέρχεται ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά.
 • Όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για διάστημα 14 ημερών. Στους παραβάτες θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που ισχύουν για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.
 • Στην Αθήνα, από το πρωί της Τρίτης αναστέλλεται η εφαρμογή του Δακτυλίου στο κέντορ της πρωτεύουσας ως το τέλος Απριλίου 2020.
 • Από σήμερα τέθηκε προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον (καραντίνας) των κατοίκων των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά του δήμου Βοΐου Κοζάνης και προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων των δήμων τους για 14 ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here