Αντώνης και Μάκης Μισερλής, οι γιοι του ιδρυτή της εταιρείας Μανώλη Μισερλή από τη Σάμο

Η εταιρεία EMMIS, που ιδρύθηκε από τον σαμιακής καταγωγής Μανώλη Μισερλή, κατασκευάζει μετασχηματιστές και κατακτά την διεθνή αγορά της ναυτιλίας, δημιουργώντας το δικό της success story στα χρόνια της κρίσης!

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ-αναδημοσίευση από το NewMoney.gr:

“Μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης δύο αδέλφια είδαν την οικογενειακή επιχείρηση που κατασκευάζει μετασχηματιστές, την οποία είχε ιδρύσει ο πατέρας τους να συμπαρασύρεται μαζί με την πτώση της οικοδομής.

Η οικονομική καταστροφή τους κτύπησε με δύναμη την πόρτα. Αντί να απογοητευθούν και να αφεθούν στη μοίρα τους, μεμψιμοιρώντας, αποφάσισαν να κινηθούν συντεταγμένα, να καταστρώσουν πλάνο σωτηρίας σε πρώτη φάση και ανάπτυξης για τη συνέχεια. Άλλαξαν έδρα μετακομίζοντας σε καινούργιες εγκαταστάσεις, αναζήτησαν στρατηγικές συμμαχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τόλμησαν να εισέλθουν στον σκληρά ανταγωνιστικό χώρο της ναυτιλίας.

«Μετασχημάτισαν» την εταιρεία τους σε εξωστρεφή επιχείρηση με δυνατόν brand name και εξαγωγές στο εξωτερικό σε μεγάλες αγορές.

Πρόκειται για την οικογένεια Μισερλή, τον Εμμανουήλ, με καταγωγή από τη Σάμο, που είναι ο πατριάρχης της και τους δύο γιούς του, τον Ανδρέα και τον Γεράσιμο. Το όνομά της, EMMIS, δόθηκε από τα αρχικά του πατέρα τους. Σήμερα την εταιρεία τρέχουν οι δύο του γιοί. Ο Ανδρέας που έχει τη γενική και εμπορική διεύθυνση σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός. Ο αδελφός του, ο Γεράσιμος , σπούδασε ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός και έχει την τεχνική διεύθυνση και τη διεύθυνση παραγωγής.

«Από την πλευρά μας υπήρχε ισχυρή θέληση και όρεξη για δουλειά. Ήμασταν μια εταιρεία οικονομικώς υγιής, χωρίς δάνεια. Αποφασίσαμε να το παλέψουμε. Δεν καταθέσαμε τα όπλα και ετοιμάσαμε την αντεπίθεσή μας. Αποφασίσαμε στην ουσία να στήσουμε την εταιρεία από την αρχή. Αναβαθμίσαμε ποιοτικά το προϊόν μας και εφαρμόσαμε με συνέπεια το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας μας σε νέες αγορές ήταν τα πρώτα λόγια του Ανδρέα Μισερλή τον οποίο συναντήσαμε στο εργοστάσιο της EMMIS στην εθνική Αθηνών-Λαμίας όπου κατασκευάζονται οι μετασχηματιστές σε έναν χώρο με εμβαδόν 1.250 τετραγωνικά μέτρα.

Το κουβάρι αυτού του success story άρχισε να ξετυλίγεται πριν 46 χρόνια. Ο Μανώλης Μισερλής, ηλεκτροτεχνίτης στο επάγγελμα, εργαζόταν σε βιοτεχνία που κατασκεύαζε μετασχηματιστές. Έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του αποφάσισε στα 23 του χρόνια να κάνει ένα επαγγελματικό «άλμα πίστης» και να ανοίξει τη δική του δουλειά, με το ίδιο αντικείμενο. Ήταν το έτος 1974. Ασχολήθηκε με όλο το εύρος εφαρμογών ενός μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’80 πριν την παγκόσμια ναυτιλιακή κρίση όταν ο Μανώλης αποφάσισε να ανοιχτεί, εμμέσως, στη ναυτιλία. Προμήθευε μετασχηματιστές στους εμπόρους και εργολάβους του ηλεκτρολογικού τομέα που δραστηριοποιούνταν στον Πειραιά και τροφοδοτούσαν τη Ναυτιλία.

«Η πρώτη έδρα της εταιρείας ήταν στον Νέο Κόσμο, ενώ από το 2013 βρίσκεται στη Νέα Κηφισιά. Η μετεγκατάσταση εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο για ανασύνταξη της εταιρείας με αφορμή την οικονομική κρίση. Οι σύγχρονοι χώροι οδήγησαν στη βελτιστοποίηση των βασικών εσωτερικών λειτουργιών, logistics και παραγωγής και στον ποιοτικό έλεγχο» επεσήμανε ο Ανδρέας Μισερλής κάνοντας μία σύντομη αναδρομή:

«Τότε το μεγαλύτερο κομμάτι της πελατείας μας ήταν οι αποθήκες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού οι οποίες απευθυνόντουσαν στην οικοδομή. Όταν κατέρρευσε η οικοδομή είχε συνέπειες και στον δικό μας κύκλο εργασιών».

Η χρονιά ορόσημο ήταν το 2015, με την οικονομική κρίση να κορυφώνεται και να επιβάλλονται τα capital controls-κεφαλαιακοί έλεγχοι.

«Το 2015 αποφασίσαμε να μπούμε δυνατά στη ναυτιλία γιατί είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Είχαμε και έχουμε τα εχέγγυα να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες της βιομηχανίας αυτής.

Αρχικώς μας προσέγγισαν εταιρείες όπως η Blue Star Ferries και αμέσως μετά εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό σε ναυπηγήσεις που γίνονται στην Ευρώπη. Η πρώτη ήταν από την Πορτογαλία.

Είδαν την καλή ποιότητα του προϊόντος μας και μάς προτίμησαν ανάμεσα σε άλλους ανταγωνιστές από την παγκόσμια αγορά. Αποδείξαμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί» τόνισε ο Ανδρέας Μισερλής. Η συνεχής βελτίωση του προϊόντος ήταν ο βασικός στόχος:

«Το προϊόν το εξελίξαμε και δυναμώσαμε την παρουσία μας στην αγορά. Το 2016 πήραμε πιστοποίηση από τον Lloyd’s για μετασχηματιστές στη ναυτιλία.

Ταυτόχρονα δημιουργήσαμε στρατηγικές συνεργασίες με ευρωπαϊκούς οίκους σε ευρύτερους τομείς της ηλεκτρικής τροφοδοσίας, του ελέγχου και της βελτιστοποίησης της ενέργειας, δημιουργώντας έναν προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που μαζί με τους πιστοποιημένους μετασχηματιστές μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους τομείς αυτούς».

Στην απορία μας τι σημαίνει «βελτιστοποίηση της ενέργειας» μας εξήγησε:

«Η βελτιστοποίηση της ενέργειας, κομμάτι στο οποίο δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία 2 ½ χρόνια αφορά την εξασφάλιση της οικονομικής και ομαλής λειτουργίας μίας ηλεκτρικής εγκατάστασης, που συνεπάγεται μείωση κόστους και εξάλειψη δυσλειτουργιών στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Κάνουμε ολιστική προσέγγιση. Παίρνουμε μετρήσεις, τις αναλύουμε και βλέπουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, που οφείλονται και τους τρόπους αντιμετώπισης. Στη συνέχεια κάνουμε τις προτάσεις μας προς τον πελάτη. Εφαρμόζεται και στη ναυτιλία. Πλέον μας εμπιστεύονται και εταιρείες-κολοσσοί της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Η αρχή της συνεργασίας με την κρουαζιέρα έγινε το 2018 στη διάρκεια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων.

«Είχαμε περίπτερο και συμμετείχαμε με τη HEMEXPO που εκπροσωπεί τους Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού. Eνταχθήκαμε στη HEMEXPO στα μέσα του 2017 και από τότε ακολουθούμε εξωστρεφή δραστηριότητα λαμβάνοντας μέρος στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις του κόσμου» υπογράμμισε ο Ανδρέας Μισερλής.

Για την πορεία της εταιρείας στη ναυτιλιακή βιομηχανία είπε:

«Τα τελευταία χρόνια συμμετείχαμε σε περισσότερες από 15 ναυπηγήσεις πλοίων σε ναυπηγεία της Ευρώπης, τα οποία ήταν κυρίως επιβατηγά. Καταβάλουμε προσπάθειες να κάνουμε άνοιγμα σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες γιατί υπάρχει ένα καθεστώς προστατευτισμού. Μας ζητήθηκε να καταθέσουμε προσφορά από τα ναυπηγεία Hyundai Heavy industries. Έχουμε μπει πλέον στο ραντάρ τους».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Μισερλή το brand name των ελλήνων κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού ισχυροποιείται μέρα με την ημέρα. « Έχουμε πλέον ως κλάδος μεγάλες αξιώσεις αφού η ποιότητα των προϊόντων μας αναγνωρίζεται στο εξωτερικό. Αναγνωρίζεται η ποιοτική υπεροχή των ελληνικών προϊόντων».

Η EMMIS συνεχίζει να πλέει σε αναπτυξιακή ρότα:

«Πήραμε πιστοποίηση για τους μετασχηματιστές από τον γερμανικό φορέα TÜV SÜD. Ήμασταν η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα και από τις λίγες στην Ευρώπη με προϊoντική πιστοποίηση για τους μετασχηματιστές. Αυτό σήμαινε ότι το προϊόν είχε αναβαθμιστεί ποιοτικά με μείωση της απώλειας ενέργειας Άρα έγινε πιο φιλικό στο περιβάλλον . Έχουμε καινοτόμες μορφές εφαρμογής, πιο ελαφρύ και εύκολο στην εγκατάσταση άρα εξοικονόμηση χρόνου. Επίσης, φτιάξαμε ειδικές συσκευασίες για την προστασία του μετασχηματιστή. Επιπλέον, διευρύναμε τον προιοντικό μας χαρτοφυλάκιο. Κάνουμε εξαγωγές σε 15 χώρες.»”

Πηγή: NewMoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here