Την ανάγκη να αντικατασταθούν οι ανοιχτές δομές με κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα για λόγους δημόσιας ασφάλειας, τάξης και υγείας τόνισε εκ νέου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έκανε γνωστό πως “αυτοί που έφθασαν τις τελευταίες 15 ημέρες, κρατήθηκαν ξεχωριστά και σήμερα ξεκινάμε τις μετακινήσεις από τα νησιά σε κλειστές δομές στις Σέρρες και στη Μαλακάσα όσων ήρθαν από την 1η Μαρτίου (μετά την εφαρμογή της ΠΝΠ). Ξεκινάμε με 450 άτομα που φεύγουν από τη Λέσβο. Ήδη, το καράβι πρέπει να έχει αναχωρήσει από το λιμάνι. Μέσα στην εβδομάδα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι” ανέφερε.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι “στις ανοιχτές δομές επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες, για αυτό και θέλαμε, ως κυβέρνηση, να τις έχουμε ήδη κλείσει. Έχουμε ζητήσει και θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη υγείας τις δομές Σερρών και Μαλακάσας για τους νεοαφιχθέντες. Στα νησιά υπάρχει υγειονομική και νοσοκομεία αναφοράς” είπε.

Για τα κλειστά κέντρα, ο υπουργός σημείωσε πως “αυτή τη στιγμή δε συνεχίζονται οι εργασίες. Έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη να μας προτείνουν τον ακριβή τρόπο που θεωρούν οι τοπικές κοινωνίες ότι ανταποκρίνεται στις δικές τους απαιτήσεις. Από αρχές Φεβρουαρίου θέλαμε να έχουμε θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε δύο κινδύνους που είχαμε προβλέψει, την ένταση στη Συρία και τον κίνδυνο του κορωνοϊού” δήλωσε.

Για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “η Ευρώπη πλέον είναι πολύ πιο αποφασισμένη σε τρία σημεία. Πρώτον, η ασφάλεια των συνόρων. Δεύτερον, η υποχρεωτική συνεισφορά στο σύνολο των μεταναστευτικών βαρών. Τρίτον, η ανάγκη των επιστροφών όχι μόνο μέσω Τουρκίας και Κοινής Δήλωσης, αλλά και μέσω της δημιουργίας διαδρόμων επιστροφών σε τρίτες χώρες, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την αποδοχή των υπηκόων τους. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει έκτακτη στήριξη από την Ε.Ε. για την επιστροφή όσων μπήκαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, η οποία και ενεκρίθη σε υπηρεσιακό επίπεδο”.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι επιστροφές θα γίνονται μόνο από τα νησιά. Δε μπορεί να δεχθεί ότι τα νησιά μας θα γίνουν αποθήκες ψυχών για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης” τόνισε καταληκτικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.