Τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού εθελοντικής επιστροφής 5.000 μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ανακοίνωσαν σε κοινές δηλώσεις τους η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχαν στο υπουργείο.

Ο μηχανισμός αυτός θα δώσει την ευκαιρία μόνο μία φορά, κι αυτό για μόλις 20 ημέρες, σε όσους μετανάστες βρίσκονται στις δομές στα νησιά κι έφθασαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 να υποβάλουν αίτημα εθελούσιας επιστροφής λαμβάνοντας βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του έκτακτου μηχανισμού θα διατεθεί το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ στους μετανάστες που θα συμμετάσχουν, δηλαδή 2.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 5.000 που θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό.

Η χρηματοδότηση αυτή, δηλαδή συνολικά 10 εκατ. ευρώ (5.000 Χ 2.000), θα προκύψει μέσω της αναδιαμόρφωσης του υπάρχοντος προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR) που ήδη «τρέχει» ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος, από κοινού με τη Frontex, θα αναλάβει τις επιστροφές.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, προϋπόθεση συμμετοχής στο AVRR είναι οι συμμετέχοντες να αποσύρουν το αίτημα ασύλου τους και να μην έχουν συμμετάσχει ξανά σε εθελοντικό πρόγραμμα του ΔΟΜ.

Για την ώρα, δεν έχει καθοριστεί ακόμα το πότε θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, ωστόσο ο στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ πολύ άμεσα, προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε η κ. Γιόχανσον, ο μηχανισμός αυτός «είναι μια ευκαιρία να μειωθεί η πίεση στα ελληνικά νησιά», ενώ ο κ. Μηταράκης παρατήρησε ότι οι εθελοντικές επιστροφές έρχονται να προστεθούν στη μεταφορά 10.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, που έχει ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι ήμερα έχουν επιστρέψει εθελοντικά στις πατρίδες τους περίπου 1.600 άτομα. Ο ΔΟΜ Ελλάδας υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα από το 2010 έχοντας βοηθήσει περισσότερους από 45.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους.

Στο εμταξύ, η επίτροπος Γιόχανσον και ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί βαρύτητα και στο θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αρχή να κάνουν ήδη επτά κράτη μέλη, που αναμένεται να πάρουν στις χώρες τους τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here