“Ούτε στη δράση των ΜΑΤ, ούτε στην αυτοδικία των ακροδεξιών. Η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί μονόδρομο για την εκτόνωση της κατάστασης. Όχι στα νησιά-φυλακές” λένε πέντε αυτοδιοικητικές παρατάξεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι “Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίου, “Με Πυξίδα τον Πολίτη” (δήμος Μυτιλήνης), “Η Σάμος αλλα-ΖΕΙ” (δήμος Ανατολικής Σάμου), “Δίκτυο Πολιτών Χίου” και “Δημοκρατική Μυτιλήνη” (Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης), “τις τελευταίες μέρες ζούμε με ένταση στα νησιά του Β. Αιγαίου την κορύφωση ενός δράματος που εκτυλίσσεται εδώ και πολλούς μήνες, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει μια αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό. Μετά από οκτώ μήνες διαρκών ανατροπών και παλινωδιών σε πολιτικές, μέτρα και πρόσωπα που τις ασκούν, επιλέχτηκε η μετατροπή των νησιών σε απέραντες φυλακές, ως η κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ η εμμονική πολιτική της κυβέρνησης για τη μη απομάκρυνση αιτούντων άσυλο από τα νησιά προκάλεσε ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης, με την παραμονή στα νησιά πολλαπλάσιων αυτών που μπορούν να αντέξουν τα ΚΥΤ και οι κοινωνίες.  Προκάλεσε ταυτόχρονα αίσθημα κόπωσης και ανασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας και της υποβάθμισης πολλών υπηρεσιών (νοσοκομεία, αστυνομία, τραπεζικές συναλλαγές κλπ).

Εξαιτίας όλων αυτών εδραιώθηκε ένα κλίμα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, που εκφράσθηκε ενάντια στις επιτάξεις και την επιβολή τους με τη βία των ΜΑΤ, και είχε ήδη αποτυπωθεί και μέσα από τις αποφάσεις του περιφερειακού και των δημοτικών συμβουλίων. Οι κάτοικοι των νησιών, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κομματικής ταυτότητας, εναντιώθηκαν στα μέτρα της και στον αυταρχικό τρόπο που επιχείρησε να τα επιβάλει. Εναντιώθηκαν και εναντιώνονται με την πολιτική της, που οδηγεί στη μη αποσυμφόρηση των νησιών που είναι και το βασικό αιτούμενο, ιδιαίτερα τούτες τις  κρίσιμες ώρες της πίεσης που ασκείται από την Τουρκία. Οδηγεί στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής”.

Οι πέντε παρατάξεις τονίζουν ότι “εμείς οι εκπρόσωποι των νησιωτών, που συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στη λήψη των μέχρι σήμερα αποφάσεων – παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μας – και στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης – παρά τις όποιες εντάσεις- υπογράφοντας αυτή τη διακήρυξη, διατρανώνουμε ότι:

Αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών μας.

Δεν θα δεχτούμε κανένα νέο κέντρο στα νησιά μας που σηκώνουν το βάρος της υποδοχής, ούτε τη μετατροπή τους σε απέραντες φυλακές ψυχών, «λύση» που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση  μέσα από αυταρχικές πρακτικές. Δεν θα δεχτούμε απάνθρωπες λύσεις όπως αυτή των βραχονησίδων-φυλακών.

Δεν θα δεχτούμε να γίνουν ξανά οι θάλασσές μας υγρός τάφος για ανθρώπους που ψάχνουν μια ευκαιρία για ζωή κυνηγημένοι από κάθε είδους πολέμους, πολιτικές διώξεις ή άλλες κρίσεις.

Καταδικάζουμε την ανεξέλεγκτη δράση των ακροδεξιών στοιχείων που προσπαθούν να επιβάλουν μισαλλόδοξη ατζέντα προς κάθε κατεύθυνση, στοχοποιώντας πρόσφυγες, ΜΚΟ, εθελοντές, αλληλέγγυους, δημοσιογράφους ή αυτοδιοικητικούς, χρησιμοποιώντας απροκάλυπτη βία και αυτενεργώντας κάτω από τα μάτια των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών.

Απαιτούμε τη χάραξη εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής – με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας – που θα αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες για την κατανομή των προσφύγων μέσα στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της υποδοχής και της παραμονής.

Απαιτούμε να υπάρξει έντονη πίεση προς την ΕΕ να αναθεωρήσει τη στάση της προς την Τουρκία, αλλά και προς τα μέλη της για την κατανομή του βάρους που σηκώνει κυρίως η χώρα μας.

Τέλος απαιτούμε να υπάρξουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης στις χώρες προέλευσης των προσφύγων ώστε να περιοριστούν δραστικά οι ροές.

Εμείς οι άνθρωποι του Βορείου Αιγαίου θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια και ειρήνη, υπερήφανοι για τη φιλοξενία μας, την ανθρωπιά μας και τη δύναμη της ψυχής μας. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και καλούμε σε συμπόρευση κάθε δημοκρατικό πολίτη” καταλήγουν οι “Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίου, “Με Πυξίδα τον Πολίτη”, “Η Σάμος αλλα-ΖΕΙ”, “Δίκτυο Πολιτών Χίου” και “Δημοκρατική Μυτιλήνη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here