Τρόφιμα και ποτά που παράγονται στη Σάμο παρουσιάστηκαν μέσω του περιπτέρου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην 29η διεθνή έκθεση τροφίμων & ποτών “Detrop Boutique 2020” στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo-ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων & ποτών από τη Σάμο που πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α ήταν:

VAKAKIS WINES”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΙΝΟΥ ΣΑΜΟΥ

BIOSAMOS” ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΑΜΟΥ: ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ, ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ΒΟΤΑΝΑ

ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΣΑΜΟΥ

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ”: ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ &ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΑΜΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ε.Ο.Σ Σάμου συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην “Detrop Boutique Cheese & Wine 2020”.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετέχει ανελλιπώς στην έκθεση Detrop, δεδομένου ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά τη σημαντικότερη ίσως αγορά για τα προϊόντα των νησιών. Η “29η Detrop Boutique” είχε ως στόχο, να αναδείξει τα καλύτερα delicatessen τρόφιμα, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και από άποψη μεθόδων παραγωγής των Ελλήνων μικροπαραγωγών. Είναι το γεγονός που προβάλλει τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας, σε εγχώριους και διεθνείς αγοραστές, ενώ απευθύνεται σε εμπόρους λιανικής και χονδρικής, σε αντιπροσώπους supermarkets, ξενοδοχείων & εστιατορίων, καθώς και σε καταστήματα delicatessen, οργανικών προϊόντων και φούρνους.

Τη φετινή έκθεση, επισκέφθηκαν χιλιάδες τελικοί καταναλωτές από τη Μακεδονία και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και πολύ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το γενικό συντονισμό της όλης συμμετοχής, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Πανάγος Κουφέλος, ενώ την οργάνωση της αποστολής & παρουσίας των επιχειρήσεων εντός του ενιαίου περιπτέρου, είχε το στέλεχος marketing επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. Πάνος Πίτσιος. Την αποστολή πλαισίωσε εκ μέρους του παραγωγικού κλάδου, ο επιχειρηματίας εθελοντής Γιώργος Παπαρίσβας. Το περίπτερο 44 τ.μ. της Π.Β.Α., στελέχωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και οι απόδημοι εθελοντές από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου – κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

Επί τρεις ημέρες, οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και οι εθελοντές του Βορείου Αιγαίου, υποδέχθηκαν τους λάτρεις της νησιώτικης γαστρονομίας, τους επαγγελματίες – εμπορικούς αντιπροσώπους των delicatessen τροφίμων & ποτών της χώρας, καθώς και τους hosted buyers – φιλοξενούμενους εμπορικούς αντιπροσώπους.

Έχοντας τα χαρακτηριστικά μιας απόλυτα ποιοτικής εμπορικής συνάντησης παραγωγών –επιχειρηματιών, εμπορικών αντιπροσώπων και καταναλωτικού στο περίπτερο της Π.Β.Α. επιτεύχθηκαν:

1. H ολοκληρωμένη παρουσίαση της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής, μέσω της έκθεσης των διατροφικών προϊόντων όλων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν και μέσω των συνεχών γευσιγνωστικών δοκιμών που διενεργούσαν οι εθελοντές, καθόλο το τριήμερο, και

2. H καταγραφή της εκφρασμένης ατομικής και κλαδικής ζήτησης των προϊόντων από εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου (Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία στη συνέχεια θα προωθηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, αναφορικά με τις πωλήσεις των τοπικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα με τις καθεαυτού εργασίες της έκθεσης, στα ειδικά διαμορφωμένα “σαλόνια γαστρονομικών εκδηλώσεων” με το γενικό τίτλο “Delicious Moments”, η Π.Β.Α. έδωσε δυναμικό παρών, με τα ποικίλα προϊόντα της. Από το εξειδικευμένο προσωπικό των διαδραστικών events ενημέρωσης και υπό την καθοδήγηση των project managers Σύλβια Κουμεντάκη και Νανά Ζυγούρα, δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχθεί η αξία του “pairing” στο Βόρειο Αιγαίο, μέσα από προτεινόμενους ιδανικούς συνδυασμούς, μεταξύ αφενός διαφόρων ετικετών αλκοολούχων ποτών (αποσταγμάτων, οίνων και μπύρας) και αφετέρου διαφόρων brands τυροκομικών, ελαιοκομικών, αλειμμάτων, αρτυμάτων, αλιπάστων, κ.ο.κ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Π.Β.Α. Πανάγος Κουφέλος, αφού συνεχάρη τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους χορηγούς και όλους τους εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων του διατροφικού κλάδου των νησιών, στις αγορές της Βόρειας Ελλάδας και του εξωτερικού, μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσε: “Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει το Βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες, η Π.Β.Α. όφειλε να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις των νησιών που πλήττονται, ώστε να βοηθηθεί η προώθηση και η τοποθέτηση των μοναδικών προϊόντων τους, σε ξένες αγορές.

Ο νέος τρόπος παρουσίασης των επιχειρήσεων, αναλόγως του οικονομικού ενδιαφέροντός τους, ήταν μία καινοτομία που κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, ώστε τα εκλεκτά διατροφικά προϊόντα και η πλούσια γαστρονομία του τόπου, να βρουν τη θέση που τους αξίζει, στις παγκόσμιες καταναλωτικές αγορές”.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here