Απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων που κορυφώθηκαν από τις 25 Φεβρουαρίου με το μπλόκο στην υπό κατασκευή νέα δομή της Ζερβού Μυτιληνιών έλαβε κατά τη χθεσινοβραδινή νέα έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε κλειστή δομή έως 1.500 ατόμων και ζητεί απεγκλωβισμό του νησιού από τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες, με ταυτόχρονο “λουκέτο” στο ΚΥΤ στο Βαθύ, καθώς και ανάκληση της υπουργικής απόφασης για επίταξη 216 στρεμμάτων στη Ζερβού.

Παράλληλα, εξουσιοδότησε τον δήμαρχο, Γιώργο Στάντζο, να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ή και επίσκεψή του στη Σάμο.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κ. Στάντζος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Κολλάρος, μετέβησαν στο μπλόκο της  Ζερβού, για να ανακοινώσουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στους κατοίκους που παρέμεναν εκεί και αντέδρασαν έντονα μόλις την πληροφορήθηκαν.

Ήδη από χθες το βράδυ, αλλά και το πρωί της Παρασκευής, η Κοινότητα και οι κάτοικοι των Μυτιληνιών τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθενται να αναστείλουν τον αποκλεισμό της Ζερβού, αλλά θα παραμείνουν επί τόπου.

Λαϊκή Συσπείρωση: “Άτακτη υποχώρηση”

Για “άτακτη υποχώρηση της πλειοψηφίας” του Δημοτικού Συμβουλίου κάνει λόγο η  δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, που δεν υιοθέτησε την απόφαση που ελήφθη.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, “κάτω από τη λογική του «μικρότερου κακού», των ανταλλαγμάτων που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και του πλαστού διλήμματος «hot spot στου Ζερβού ή παραμένει το υπάρχον στο Βαθύ» που θέτει εκβιαστικά η κυβέρνηση και αναπαράγει η δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία (χωρίς τη Λαϊκή Συσπείρωση που καταψήφισε), να λήξει τον αποκλεισμό στου Ζερβού και να διαπραγματευτεί ο δήμαρχος την ολοκλήρωση του υπό κατασκευή hot spot 1.500 ατόμων στου Ζερβού.

Εκτός δηλαδή της Λαϊκής Συσπείρωσης, όλες οι οι άλλες παρατάξεις αποδέχονται τον μαζικό εγκλωβισμό και τη μετατροπή του νησιου σε φυλακή της Ε.Ε..

«Η απόφασή σας αυτή είναι όχι μόνο λάθος, αλλά πάρα πολύ πίσω από τις επικίνδυνες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι οποίες απαιτούν πιο προωθημένη γραμμή πάλης και όχι άτακτη υποχώρηση» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας σε μια από τις παρεμβάσεις του στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης. «Τα 1.500 άτομα που ζητάτε – συνέχισε- γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν θα τηρηθούν, ακόμη κι αν γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση, ο εγκλωβισμός θα ενταθεί».

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό περί διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, ο κ. Τζίχας υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έχει ήδη απαντήσει με την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις» και αποκάλυψε ότι «σήμερα βρίσκονται στη Σάμο στελέχη του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και της αναδόχου εταιρίας ΜΕΤΚΑ για τις περιφράξεις, τα οποία έχουν επαφές με τους ιδιοκτήτες των επιταγμένων κτημάτων για να προχωρήσουν οι εργασίες στα 216 στρέμματα».

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε νωρίτερα καταθέσει πρόταση επικαιροποιημένου διεκδικητικού πλαισίου, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, που συνίσταται στα εξής:

  • Το κλείσιμο του hot spot στο Βαθύ και να μη λειτουργήσει άλλο κλειστό ή ανοιχτό, ούτε στου Ζερβού – ούτε πουθενά. Να ανακληθεί τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη στου Ζερβού και να σταματήσουν οριστικά οι εργασίες στο υπό κατασκευή ΚΥΤ στη περιοχή.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από το ΚΥΤ στο Βαθύ προς την ηπειρωτική χώρα για να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν και εκεί να εξεταστεί το άσυλό τους.
  • Ταυτοποίηση, στο εξής, όλων των προσφύγων και μεταναστών μόλις έρθουν (στο λιμάνι) και να αναχωρούν άμεσα με πλοία για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις χώρες προορισμού τους.
  • Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία έχει άλλωστε παραβιαστεί κατάφωρα από την Τουρκία και είναι πλέον ανενεργή.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
  • Παρέμβαση του ΟΗΕ και της Ε.Ε μέσα στη Τουρκία , στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία, για την υποδοχή – καταγραφή των προσφύγων – μεταναστών και τη μεταφορά τους απευθείας στις χώρες που επιθυμούν να λάβουν άσυλο.
  • Το πλαίσιο αυτό πρέπει να το πάρει πλέον στα χέρια του ο λαός του νησιού και να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην επιλογή της κυβέρνησης να γίνουν τα νησιά μας φυλακές” καταλήγει η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Ανατολικής Σάμου.

H “Σάμος αλλά-ΖΕΙ”: Έκκληση για λογική, ψυχραιμία κι αυτοσυγκράτηση

Από την πλευρά της, κατά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική παράταξη “Η Σάμος αλλά-ΖΕΙ” κατέθεσε τις προτάσεις της με σχέδιο ψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, σε αυτό αναφέρει:

“Το τελευταίο 10ήμερο ζούμε με ένταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου την κορύφωση ενός δράματος που εκτυλίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Μετά από οκτώ μήνες διαρκών ανατροπών και παλινωδιών σε πολιτικές, μέτρα και πρόσωπα που τις ασκούν, επιλέχτηκε η μετατροπή των νησιών σε απέραντες φυλακές-στρατόπεδα προσφύγων/μεταναστών, ως η κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου συνέβαλε με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μας, στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης στο νησί και διαμόρφωσε ένα διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο επαναβεβαιώνεται σήμερα:

1. Άμεση προτεραιότητα μας είναι ο ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ των προσφύγων/μεταναστών και η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ τους στα νησιά.

2. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της ΠΝΠ-επίταξης των 216 στρεμμάτων στη θέση Ζερβού και του σχεδιασμού για δημιουργία τεράστιου στρατοπέδου – φυλακής εκεί.

3. Αποδεχόμαστε μια μικρή δομή ΚΥΤ στη θέση Ζερβού για πρώτη υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση, μόνο δυναμικότητας 1200 ατόμων (+300 ΠΡΟΚΕΚΑ), όπως ήδη κατασκευάζεται.

4. Απαιτούμε το κλείσιμο, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, της λειτουργίας του υφιστάμενου hotspot-φαβέλας στην πόλη της Σάμου και την απόδοση της έκτασης του ιδιοκτησιακά στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.

5. Δεν θα δεχτούμε απάνθρωπες λύσεις και προτάσεις, όπως αυτή των ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων, για φυλακές προσφύγων/μεταναστών.

6. Απαιτούμε τη χάραξη εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που θα αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες για την κατανομή των προσφύγων μέσα στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της πρώτης εισόδου και υποδοχής.

7. Απαιτούμε να υπάρξουν όλες οι διεθνείς πρωτοβουλίες στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, που θα περιορίσουν δραστικά τις ανθρώπινες ροές.

8. Κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας για λογική, ψυχραιμία και δημοκρατική αυτοσυγκράτηση.

9. Καταδικάζουμε την ανεξέλεγκτη δράση έκνομων στοιχείων, που προσπαθούν αυτενεργώντας να επιβάλουν τη ξενοφοβική τους ατζέντα προς κάθε κατεύθυνση, στοχοποιώντας πρόσφυγες, ΜΚΟ, εθελοντές και συμπολίτες μας, χρησιμοποιώντας απροκάλυπτη βία (λεκτικές και γραπτές ύβρεις καθώς και επιθέσεις σε βάρος σωματικής ακεραιότητας, εμπρησμούς κ.α.). Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες γίνονται ειδήσεις που κάνουν το γύρο του κόσμου, μας διασύρουν και τραυματίζουν την εικόνα της Σάμου, των νησιών και της χώρας.

10. Εμείς οι άνθρωποι της Σάμου θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια και ειρήνη, υπερήφανοι για την φιλοξενία μας, την ανθρωπιά μας και τη δύναμη της ψυχής μας και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε”.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, το τοπικό Εργατικό Κέντρο σημειώνει πως “η αποδοχή ύπαρξης hostspot στο νησί 1.500 ατόμων στου Ζερβού, σημαίνει αποδοχή του μόνιμου εγκλωβισμού και του σχεδίου της κυβέρνησης, ακύρωση των αγώνων των σαμιωτών.

Όσοι τη στηρίζουν, βάζουν την υπογραφή τους στο να γίνει το νησί φυλακή της Ε.Ε. για πρόσφυγες και μετανάστες”.

Φωτογραφία αρχείου: Νίκος Δραπανιώτης