“Η Ελλάδα προστάτεψε και θα συνεχίζει να προστατεύει τα σύνορά της. Η προσπάθεια της Τουρκίας να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει, αν συνεχίσει να ακολουθεί αυτή τη στρατηγική” δήλωσε την Τρίτη από τον Έβρο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε την αποφασιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης.

“Δεν πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα προσφυγικό και μεταναστευτικό, συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, είναι μια κατάφωρη απόπειρα από την πλευρά της Τουρκίας να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει την προσοχή αλλού από την τρομερή κατάσταση στη Συρία” επισήμανε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στις Καστανιές, αμέσως μετά την από αέρος (με στρατιωτικό ελικόπτερο) εξέταση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου και την επίσκεψή τους στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει την Κοινή Δήλωση της με την ΕΕ και είπε ότι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες (25.000 από το περασμένο Σάββατο έως και το απόγευμα της Τρίτης) “δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά ζουν αρκετό καιρό με ασφάλεια στην Τουρκία, μιλούν άπταιστα τουρκικά” είπε.

“Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της κι επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα ζητώντας ανταλλάγματα. Αν και η ίδια έχει πλέον χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, αποτελώντας ντεφάκτο την πατρίδα πολλών από αυτούς, εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Η ΕΕ και η Ελλάδα δεν αποδέχονται αυτή την κατάσταση” ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών και ανέφερε δημόσιες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών για την Ευρώπη. Επίσης τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοιχτά σύνορα.

“Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει” είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

“Πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, όχι όμως υπό το κράτος απειλών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Σε κάθε περίπτωση, τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέλησή μας για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα”.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, “κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση. Η παρουσία των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει” είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη συμπαράσταση τους, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι αυτή θα γίνει πιο έμπρακτη.

“Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού, στο φρόνημα και στην επιχειρησιακή ικανότητα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που είμαι σίγουρος ότι θα εκδηλωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά τις επόμενες μέρες” τόνισε και συμπλήρωσε: “Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους: Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνεται ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας” είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι επικεφαλής των Θεσμών

Το ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αναγκαιότητα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το γεγονός ότι η ΕΕ είναι δίπλα στην Ελλάδα, τόνισαν από την πλευρά τους στις ομιλίες τους, στο Πνευματικό Κέντρο Καστανιών Έβρου, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που, μαζί με τον πρωθυπουργό, μετέβησαν σήμερα στην ακριτική περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

“Εμπιστευόμαστε εσάς, εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας, γιατί ξέρουμε ότι ακόμα κι αν έχετε μπροστά σας ένα πάρα πολύ δύσκολο και πάρα πολύ λεπτό ζήτημα, είναι πάρα πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορά μας, αλλά ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα” δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα “είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ” και σημείωσε πως η εδώ παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον ελληνικό λαό, στους Ευρωπαίους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο ότι “εμείς είμαστε μαζί γιατί θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας…”.

Επισήμανε ακόμα πόσο σημαντική είναι η τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. “Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υλοποιείται αυτή η συμφωνία και γι’ αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της. Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβεται και να τηρεί αυτά που προβλέπονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας” είπε ο κ. Μισέλ.

“Ζούμε, ενεργούμε μαζί, είμαστε ενεργοί και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τη δική σας κυβέρνηση, με όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς, για να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να προστατεύουμε τα σύνορά μας, να δείχνουμε την ενότητά μας όταν πρέπει να είμαστε ισχυροί και να δείχνουμε ότι αυτό είναι εφικτό” κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Για εξαιρετικές, έντονες και δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιγράφοντας τα όσα είδαν κατά τη σημερινή επίσκεψη στην ελληνοτουρκική συνοριογραμμή. “Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πάρα πολύ δύσκολη αποστολή για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και θα θελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και τους πολίτες και τη FRONTEX για τις άοκνες προσπάθειές τους” είπε.

Διαβεβαίωσε ότι “οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες. Τα σύνορα αυτά είναι και ευρωπαϊκά και βρίσκομαι εδώ σήμερα ως Ευρωπαία στο πλευρό σας” τόνισε, εκφράζοντας ταυτόχρονα “τη συμπόνια μου για τους μετανάστες οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων και βρέθηκαν σ’ αυτή την κατάσταση”.

Όπως σημείωσε, το μήνυμα της σημερινής επίσκεψης είναι αυτό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της υποστήριξης προς την Ελλάδα, την οποία ευχαρίστησε γιατί “είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς”.

Χαρακτήρισε προτεραιότητα την τήρηση της τάξης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, που, όπως είπε, είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε τις ενέργειες που θα δρομολογηθούν για την υποστήριξη των ελληνικών Αρχών.

“Δεσμευόμαστε να κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη υπηρεσιακή υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα αναπτυχθούν επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες, πέραν των 530 που ήδη υπάρχουν. Οι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα: Είναι 350 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα κι επιπλέον 350 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Αυτή η υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Ξεκινάμε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα και μέσω αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια αναφορικά με ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ό,τι χρειαστεί” είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, η κ. φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε πως “όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης, θα απογοητευθούν”. “Θα διατηρήσουμε τη γραμμή μας και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει. Τώρα χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και δράσεις ψύχραιμες, με βάση τις αξίες μας” τόνισε, συμπληρώνοντας πως “η Τουρκία δεν είναι εχθρός…”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τη σημερινή παρουσία πολιτικής εκπροσώπησης, Κοινοβουλίου κι ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, θα ήταν ανώφελη αν, επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες, δεν διαφοροποιούνταν η σημερινή κατάσταση. Τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι “αν είχαμε ακούσει, πριν ενάμισι χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίζαμε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα”.

Αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, είπε πως “οφείλει να είναι η Ευρώπη εκείνη η οποία θα πρέπει να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική. Να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα, με τρόπο που οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων θα είναι εγγυημένα”.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία, ο κ. Σασόλι είπε ότι “εμείς θέλουμε να συνδιαλλαγούμε, να συζητήσουμε και θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!